۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۵۷۷۸۹ ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۳ دسته: انرژی کارشناس: علی بختیاری
۰

افزایش یکسان تعرفه برق برای کلیه مشترکین، روند نادرستی است که در طی سال های اخیر توسط دولت های مختلف پی گرفته شده است. عدم ارزان فروشی برق و افزایش قیمت برق درست است، اما می‌بایست این افزایش قیمت از مشترکین پرمصرف آغاز شود. به عنوان مثال در سال جاری به جای افزایش ۷ درصدی نرخ برای کلیه مشترکین، قیمت برق می توانست برای مشترکین پرمصرف ۱۲ درصد افزایش یابد تا همان میزان درآمد حاصل شده و در کنار آن از مشترکینی که الگوی مصرف را رعایت می‌کنند نیز حمایت شود.

 

مسیر اقتصاد/ وزیر نیرو در حاشیه سومين نمايشگاه توانمندی های صنعت آب و فاضلاب، افزایش ۷ درصدی قیمت برق را ناکافی دانست. وی افزود در آینده این خود مردم هستند که با این مصرف بی‌رویه هزینه بیشتری خواهند پرداخت. به عنوان مثال اگر ما قیمت برق را واقعی نکنیم، در اثر مصرف بی رویه در تابستان، دچار خاموشی می شویم و هزینه‌ای که مردم برای تحمل خاموشی پرداخت خواهند کرد به مراتب بیشتر از این افزایش قیمت است[[۱]].

برق یارانه‌ای و ارزان

وزیر نیرو به نکته بسیار مهمی اشاره کرده است: برق یارانه‌ای و ارزان؛ درکشور ایران، اختلاف قیمت تمام شده برق و قیمت پرداختی را دولت پرداخت می‌کند و افزایش هزینه تولید برق موجب بدهکار شدن وزارت نیرو می شود.

لذا باید قیمت پرداختی توسط مشترکین افزایش یابد. از سوی دیگر دولت در سال ۱۳۹۵ به مشترکین پرمصرف ۹۰۰ هزار تومان و به مشترکین کم­مصرف ۱۴۰ هزار تومان یارانه پنهان برق پرداخت کرده است. این بدان معناست که هر چه بیشتر برق مصرف شود، یارانه پنهان بیشتری نیز توسط دولت به مصرف کننده تعلق می گیرد.

پرمصرف‌ها ۹۰۰ هزار تومان و کم‌‌مصرف‌ها ۱۴۰ هزارتومان یارانه پنهان برق دریافت می‌کنند

بنابراین باید قیمت برق برای مشترکین پر مصرف افزایش بیشتری یابد تا از این بی‌عدالتی در تخصیص یارانه‌ها کاسته شود.

افزایش ۱۲ درصدی قیمت برق برای پرمصرف ­ها

هیئت وزیران به وزارت نیرو اجازه داد تا متوسط تعرفه‌های برق را از ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۷ بدون تغییر ساختار تعرفه‌ها به‌میزان ۷ درصد افزایش دهد که باعث افزایش ۷ درصدی درآمد دولت (به بیان دقیق‌تر کاهش هفت درصدی هزینه‌های یارانه‌ای دولت) از این محل می‌شود.

در بین ۲۷ میلیون مشترک برق خانگی، حدودا ۸۵ درصد مشترکین کمتر از ۳۰۰ کیلووات­ ساعت برق در ماه مصرف می کنند. لذا با توجه به تقسیمات کنونی پله ها، مصرف ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه را می توان به عنوان الگوی مصرف برق در مناطق عادی تلقی کرد.

به عبارت دیگر می‌توان گفت ۸۵ درصد مردم جزو مشترکینی هستند که الگوی مصرف را رعایت کرده و ۱۵ درصد مردم پرمصرف محسوب می شوند و الگوی مصرف را رعایت نمی‌کنند.

دولت اگر به جای افزایش ۷ درصدی قیمت برق کل مشترکین، قیمت برق مشترکین پرمصرف را ۱۲ درصد افزایش دهد و قیمت برق مشترکینی که الگوی مصرف را رعایت کرده‌اند را افزایش ندهد، همان افزایش درآمد ۷ درصدی در بودجه را بدست می‌آورد.

قیمت پایین برق برای مشترکین پر مصرف، انگیزه‌های اقتصادی را برای مدیریت مصرف از بین می‌برد. از سوی دیگر پایین بودن قیمت برق برای مشترکین پرمصرف موجب شده است که برق را به صورت بهینه مصرف نکنند و تشویق به رعایت الگوی مصرف نشوند که از این محل، دولت هزینه های زیادی را متحمل می شود.

افزایش غیرهدفمند تعرفه برق و عدم کاهش مصرف

در طول سال­ های اخیر شاهد افزایش تعرفه‌­های مصرف خانگی برق بوده‌­ایم. در اسفند سال ۹۲ افزایش ۲۴ درصدی تعرفه مصرفی برق خانگی تصویب و از ابتدای سال ۹۳ اجرایی شد. برای بار دوم در اسفند سال ۹۳ افزایش ۱۰ درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای اسفند ۹۳ اجرا و در قبوض منتشر شده و در سال ۹۴ اعمال شد. برای سومین بار در سال ۹۵ نیز افزایش ۱۰ درصدی تعرفه برق خانی از ابتدای شهریور ۹۵ اجرایی شد. برای چهارمین بار نیز امسال افزایش ۷ درصدی تصویب شده است.

اما نکته قابل توجه آن است که این افزایش تعرفه‌ها به صورت یکسان برای تمامی پله‌های تعرفه‌ای اعمال شده و تفاوتی بین مشترکین پرمصرف و کم‌­مصرف در نظر گرفته نشده است و عامل بازدارنده برای مشترکین پرمصرف نبوده است. اما اگر افزایش قیمت و آزادسازی قیمت از مشترکین پرمصرف آغاز شود، باعث بازدارندگی بیشتر و کاهش میزان دریافت ناعادلانه یارانه‌ پنهان برق توسط پرمصرف‌ها می‌شود.

پینوشت:

[۱] شبکه خبر



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.