به گزارش مسیر اقتصاد تجربهی موفق چین در افزایش حجم تجارت با ایران در دور اول تحریمهای شدید اقتصادی علیه ایران، ابزار مورد نیاز برای بهرهمند شدن از تجارت با ایران را در اختیار این کشور قرار داده است.
تصمیم ترامپ در زمینه زیر پا گذاشتن توافق هستهای با ایران، عمدتا با انگیزههای سیاسی شکل گرفت. اما این اقدام آمریکا تاثیرات قابل توجهی بر تجارت بینالملل خواهد گذاشت.
آمریکا با هزینه کردن از دیگر کشورها علیه ایران اقدام میکند
در حال حاضر چین و اتحادیهی اروپا دو شریک اول تجاری ایران هستند که هردو از تحریمهای آمریکا علیه ایران تاثیر خواهند پذیرفت. با این تفاوت که اولی سود خواهد برد و دومی زیان خواهد دید.
از آنجا که آمریکا تجارت قابل ملاحظهای با ایران ندارد و غیر از اقتصاد، ابزار دیگری برای فشار بر ایران ندارد، از طریق دیگر کشورها و به هزینهی آن ها علیه ایران اقدام میکند. اما آیا سایر کشورها در اعمال تحریم علیه ایران با آمریکا همکاری خواهند کرد؟
اروپا علی رغم خواست خود اما توان ایستادگی مقابل آمریکا را ندارد
اروپا در گذشته مهمترین شریک تجاری ایران بود؛ اما به دلیل اعمال تحریمها علیه ایران، جای خود را به چین داد. بنا بر آمار صندوق بینالمللی پول طی ۱۰ سال گذشته حجم تجارت ایران و اروپا از ۳۳ میلیارد دلار به ۲۲ میلیارد دلار کاهش یافته است. این درحالی است که در همین مدت، حجم تجارت ایران و چین از ۱۶ میلیارد دلار به ۲۷ میلیارد دلار رسیده است.
اگرچه اروپا تمایل دارد که جایگاه پیشین خود در ارتباط با ایران را بدست آورد و قول داده است که نسبت به تحریمهای آمریکا علیه ایران مقاومت کند، اما حقیقت آن است که دولت های اروپایی نمیتوانند شرکت های خصوصی را مجبور به پذیرش خطر جریمههای ناشی از همکاری با ایران کنند. آن ها تجارت سودآور با آمریکا را قربانی ارتباط با ایران نمیکنند. حجم تجارت اروپا با آمریکا ۵۰ برابر حجم تجارت آن با ایران است.
چین انگیزه و ابزار لازم برای تقویت روابط با ایران را دارد
دولت ترامپ هماکنون یک جنگ تعرفهای علیه چین به راه انداخته است تا از این طریق دسترسی چینیها به بازارهای بینالمللی را کاهش دهد. همین مسئله سبب شده است که انگیزهی چین برای همکاری با آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه ایران بیش از پیش کاهش یابد.
چین با توجه به تجربیات گذشتهاش در رابطه با ایران، هم اکنون سازوکاری برای تجارت با این کشور در اختیار دارد که دو کشور را از نظام مالی آمریکا بینیاز خواهد کرد. بنابراین در تجارت شرکت های چینی با ایران، برخلاف شرکت های اروپایی، مشکل شناسایی و تحریم شرکت هایی که با ایران معامله میکنند به وجود نخواهد آمد.
نهایتا میتوان گفت که خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران منجر به تضعیف اروپا خواهد شد و منافع زیادی را در جیب چین سرازیر خواهد کرد. اخراج اقتصادهای بزرگی چون ایران و روسیه از نظام مالی آمریکا، جنگ تجاری این کشور علیه چین و عدم پایبندی این کشور به قوانین سازمان تجارت جهانی، شرایط را برای تحقق برنامههای چین برای اصلاح نظام تجارت بینالملل، بیش از هر زمان دیگر فراهم نموده است.
منبع: خبرگزاری اکسیوس