به گزارش مسیر اقتصاد اتحادیه اروپا قوانین داخلی را به استناد «انحراف قابل توجه» چین از قوانین سازمان تجارت جهانی به نفع تولیدات خود، اصلاح کرده است. اما چین و تعداد دیگری از کشورها استدلال اروپا را نادرست، مبهم و قابل سوء استفاده میدانند.
چین: اقدامات اروپا خلاف قواعد جهانی است
یک مقام رسمی تجاری چین به کمیته ضد قیمت شکنی سازمان تجارت جهانی گفت که پکن نگرانیهای زیادی در مورد روش جدید دارد. به گفتهی وی، رویهی کنونی به نظام ضد قیمتشکنی سازمان تجارت جهانی آسیب خواهد رساند و موجب افزایش عدم اطمینان برای صادرکنندگان خواهد شد.
چین اینگونه استدلال میکند که مفهوم «انحراف قابل توجه» در قوانین سازمان تجارت جهانی وجود ندارد و اتحادیه اروپا باید تحقیقات دربارهی قیمتشکنی را بر مبنای قیمت کالا در کشورهای مبدا انجام دهد.
چین میگوید زمانی که در سال ۲۰۰۱ به سازمان تجارت جهانی پیوست، کشورهای عضو توافق کردند که بعد از ۱۵ سال با این کشور به شکل یک اقتصاد بازار رفتار کنند و قیمت محصولات چینی را بر اساس قیمت مندرج بر آن ها منظور دارند. چین با طرح شکایت از آمریکا و اتحادیه اروپا در سازمان تجارت جهانی، تلاش میکند آنها را مجبور به تغییر قوانین خود کند.
ایجاد تنش در بین کشورهای جهان در زمینه قواعد تجارت جهانی
اما آمریکا و اتحادیهی اروپا این مسئله را رد می کنند و معتقدند یارانههای دولت چین به صنایع فولاد و آلومینیوم این کشور سبب افزایش بیش از حد ظرفیت تولید این محصولات و سرازیر شدن آن به بازار جهانی شده و رقابت را برای دیگر بازیگران غیر ممکن کرده است.
کارشناسان میگویند این مناقشه یکی از مهمترین مناقشات بوجود آمده در طول ۲۳ ساله عمر سازمان تجارت جهانی است؛ زیرا دو مجموعهی بزرگ اقتصادی را در برابر یکدیگر قرار داده است. طرفین به طور ریشه ای، نگاه متفاوتی به چگونگی کارکرد قوانین تجارت جهانی دارند.
روسیه نیز مقررات داخلی اتحادیه اروپا را ناقض قوانین سازمان تجارت جهانی دانسته و مقامات این کشور در اظهار نظری گفته اند: برخی جنبههای خاص، نامشخص و غیر دقیق هستند و عدم اطمینان زیادی برای صادر کنندگان ایجاد کردهاند.
تشدید مناقشه کشورها در ساختار فعلی سازمان تجارت جهانی
عربستانسعودی در نشست کمیته سازمان تجارت جهانی نسبت به رویکرد اروپا انتقاد کرد و گفت: قوانین جدید بسیار نگرانکننده هستند و مقامات اتحادیه اروپا باید توضیح دهند که چگونه میتوانند به صورت منصفانه و عینی، «انحراف قابل توجه» یک کشور از قوانین سازمان تجارت جهانی را تشخیص دهند.
بحرین، آرژانتین، قزاقستان و عمان نیز نسبت به اقدامات جدید اروپا ابراز نگرانی کردهاند.
اما یک مقام تجاری آمریکا در این خصوص گفت: این بحث نشان داد که در سازمان تجارت جهانی، ابزارهای مناسب برای رسیدگی به انحرافات اثرگذار بر تجارت جهانی موجود است.
به گفتهی برونو لی مایر وزیر دارایی فرانسه، ظرفیت بیش از حد تولید فولاد و آلومینیوم، یک مشکل جهانی است اما اتحادیهی اروپا مسئول بوجود آمدن چنین وضعی نیست. وی افزود اتحادیهی اروپا باید آماده باشد که در صورت افزایش تعرفهها از سوی آمریکا، همهی تصمیمات مناسب را اتخاذ کند.
مایر نسبت به گفتگو با آمریکا برای تجدید نظر در قوانین سازمان تجارت جهانی و نظام تجارت بینالملل اعلام آمادگی کرد اما به شرط آنکه ابتدا مسئلهی تعرفهها از سوی آمریکا حل شود.
در حقیقت اتحادیهي اروپا آمادهی همکاری برای حل مشکلات تجاری آمریکا هست اما حاضر نیست در هزینه های ناشی از آن سهمی داشته باشد.