به گزارش مسیر اقتصاد پس از سخنان طیب نیا وزیر سابق امور اقتصادی در سال گذشته در مورد اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی و اعلام نظر کارشناسان مختلف در این موضوع، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تازه ترین گزارش خود ابعاد مختلف اخذ این مالیات را مورد بررسی قرار داده است.
در این گزارش سپرده گذاری در بانکها یک فعالیت اقتصادی معرفی شده است که از ابتدا از مالیات معاف بوده و این در حالی است که سایر بخش های اقتصادی از جمله بخش تولیدی (شرکت ها و سایر سرمایه گذاری ها) و حتی مبادلات در بورس مشمول مالیات میشوند.
تشویق مردم به سپرده گذاری در بانک!
اصولا معافیت مالیاتی برای تشویق سرمایه گذاران انجام میشود اما در شرایطی که ۸۲ درصد نقدینگی به صورت سپرده گذاری مدت دار است، دلیلی برای تشویق بیشتر مردم برای سپرده گذاری در بانک وجود ندارد. علاوه بر این، وضع این مالیات میتواند موجب ایجاد شفافیت در سپردههای بانکی شود که از لوازم اصلی توسعه اقتصادی و کاهش فساد است.
موضوع دیگری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته این است که آیا ضرورت اخذ مالیات بیشتر بودن سود بانکی از نرخ تورم است؟
در پاسخ به این موضوع بیان شده است که مثبت بودن سود حقیقی لازمه پرداخت مالیات بر سود سپرده نیست، چراکه این شرط برای سایر مالیاتها نیز برقرار نیست و اگر بنگاهی حتی کمتر از تورم نیز سود نماید، موظف است مالیات بر سود خود را بپردازد. همچنین در اکثر کشورهای نمونه فارغ از اینکه نرخ سود چقدر است، بر آن مالیات وضع میشود و دولتها صرف آنکه برای فرد درآمدی ایجاد شده، تصمیم به اخذ مالیات از آن گرفتهاند.
روش های اخذ مالیات از سود سپرده
در این گزارش کشورهای عضو گروه G20 مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده است که در تمام این کشورها به جز عربستان، سود سپرده بانکی به عنوان درآمد مالیاتی شناخته میشود.
برای اخذ این مالیات سه روش به کار گرفته میشود که عبارتند از اخذ مالیات تکلیفی (همانند مالیات بر حقوق که در زمان واریز حقوق کسر میشود) و یا محاسبه به عنوان درآمد قابل قبول مالیاتی در اظهارنامه سالیانه اشخاص. در حالت سوم نیز به صورت ترکیبی است از این دو روش میباشد.
پیشنهادهای مرکز پژوهش های مجلس
مرکز پژوهشها در این گزارش نفس اخذ مالیات بر سود سپرده را امری مثبت و ضروری برای بهبود سیاستگذاری پولی و مالی دولت معرفی کرده اما عنوان کرده است که اجرای آن، تبعات مختلفی خواهد داشت؛ میزان و شدت این تبعات وابسته به نرخ این مالیات بوده به طوری که اگر این نرخ بالا باشد و یا اکثریت افراد را هدف قرار دهد، طبعا آثار غیرقابل پیش بینی خواهد داشت.
بر همین اساس مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد داده است که اگر سودی که هر فرد در سال از نظام بانکی میگیرد کمتر از مقدار معینی باشد (مانند صد میلیون تومان) مشمول مالیات صفر درصدی شود؛ از طرف دیگر برای سپرده گذاران کلان بانکی که از نظر تعداد بسیار کم هستند، مالیات با نرخ کمی گرفته شود.
همچنین برای سپرده هایی که اطلاعات هویتی انها همچون کد ملی یا شناسه ملی ندارند مالیاتی با نرخ بسیار بالا گرفته شود تا صاحبان این سپرده ها اقدام به تکمیل اطلاعات هویتی خود نمایند.
درآمد مالیات سود سپرده کجا مصرف شود؟
یکی از بخشهایی این گزارش که مورد توجه کارشناسان قرار گرفته توجه به مصارف این مالیات هرچند مختصر است؛ که به نوعی یک پیشرفت در قوانین مالیاتی به حساب می آید.
در این گزارش دو پیشنهاد برای مصرف این منابع پیشنهاد شده است که عبارتند از تسویه بدهی دولت با بانکها و کمک به تقویت نظام بانکی است. با پرداخت بدهی دولت از محل این مالیات یکی از مشکلات اصلی نظام بانکی برطرف خواهد شد.
از طرف دیگر کمک به تقویت نظام بانکی میتواند در قالب تقویت صندوق ضمانت سپرده ها باشد که سبب اطمینان بخشی به مردم و به نوعی بیمه حسابهای مردم باشد.
ببینید کره شمالی کشوری کمونیست وخداراقبول ندارند وبه روز قیامت وحساب پس دادن اعمال دنیوی نزد پروردگارایمان ندارند ولی کشورشان را به خوبی وبدون دزدی سران اداره میکنند وزندگی مردم عادی ومسولین این کشور دریک سطح میباشد{این رمز موفقیت این کشوردرمقابل زورگویان جهانی است }چیزی که درکشور مسلمان وشیعه علی ع که به روز قیامت اعتقادداریم ومیدانیم که {ومن یعمل مثقال زرتن خیرن یره فمن یعمل مثقال شرتن شرن یره}اگر مردم مثل ۸سال دفاع مقدس احساس کنند که مسولین پاکدست وایثارگرند حتمآاکثر مردم پاک ومومن با مسولین یکدست برای پیشرفت کشورمیشوند..نمونه من ۳۵سال کارکردم گذاشتم درون موسسه ۷ماه ازاتمام قراردادم تمام شده به من که آشناندارم پولم رانمیدهند ولی میدانم کسانی که سرسید پولشان نبوده ولی پارتی داشتن تمام وکمال پولشان راگرفته اند.نمونه من از۱۳سالگی به دفاع ازکشورم رفتم وبعدازقطعنامه به پیش خانواده ام برگشتم دراین راه برادرم وسلامتی خودم راازدست دادم ولی ۱ریال ازاین نظام طلبکارنیستم اما یک همسایه داریم ۲بار باخاورهدایای مردمی زمان جنگ برده الان ۳تاازبچه هاش سرکارند ولی من ۳تا بچه هام بیکارند والاماشااله..............ازاین رفتارهاست که پایه های مردمی یک نظام سوست میشودنه دشمن خارجی.؟
آقا شما را به هر چه وهر که میپرستید اینقدر با اعصاب نداشته مردم بازی نکنید زودتر تکلیف سپرده گذاران ثامن الائیمه را مشخص کنید کافر که گیر نیاورده اید که بخواهید داخل پرس قرارش دهید تا مسلمان شود اکثر کسانی که داخل این موسسه سپرده گذاری کردند به خاطر اسم مقدسش وبا اطمینان به اینکه وابسته به نهادی بود که حتی یک درصد هم فکر کلاه برداری نمیکردند.الان نزدیک ۶ماهه که نه زندگی داریم ونه اعصاب من باموسسه قرارداد ۶ماهه بستم چون با برنامه ریزی که کرده بودم بعد ۶ ماه نیاز به پولم داشتم الان حدود ۶ماهه که شدیم عروسک کوکی اینهازندگیم دارد ازهم پاشیده میشود سلامتی خودم واعضاء خانواده به خطر افتاده ۳تا بچه بیکار وعزب دارم جرم ما این است که به ارکان این نظام ایمان داریم وپارتی نداریم .آقایان هم که انگاری ما متجاوزان صهیون هستیم که میبایست متوسل به ارباب ویا کدخدا بشویم. تاکنون ودر هیچ حکومتی چنین مال مردم خوری صورت نگرفته ودر هیچ جایی از دنیا دیده نشده ایشالله بمیری دولت بااین اعتدال وعدالتت که بوی تعفنش همه جاراگرفته
چرا بانک مرکزی نسبت به رفع مشکل سپردهگذاران موسسه ثامن که براحتی حق برداشت از پول خود را در این موسسه ندارند، هیچ اقدامی انجام نمیدهد؟
مسولین اگر شعور داشتن واگر به فکر ملت بودن نمیگذاشتن مسئله موسسات که به حق پولهایی که سالها برایش زحمت کشیدن وهزاران برنامه برایش دارند به اینجا کشیده شود کسانی هستن که هست ونیست خودرا درون این موسسات گذاشته تا زخمی اززخم های بوجود آمده توسط مسولین را التیام ببخشند اونوقت یکی میگه طمع کردن حقشونه یکی میگه پول چه کسی را به اینها بدهیم {بابا پول خودشون هست وحقشون صدقه نیست} مانند شما مسولین هم پول مفت به دست نیاوردند..بنده خودم با۳۵ سال کارکردن وحداقل ها رابرای خانواده تهیه کردن تاروز مباداکه به ۳فرزند عزب وبیکارم سروسامان دهم اونوقت این پول توسط مسولین بلوکه شده ونمیدهند توقع دارید بیاییم ووسط میدان برایتان برقصیم هرچه قدر بیشتر طول بکشد نارضایتی بیشتروضع بدتر میشود من تقریبا ایمان دارم که دولت مخضوص دارد کشش میدهدتانارضایتی اجتماعی بوجودبیاید خدا ازتون نگذرد که دارید به خون شهداءخیانت میکنید
حکایت موسسات مالی ومردم ودولت:این است که سرپرست خانواده به جهت رفاه وآسایش اعضای خانواده لوازم وامکاناتی را تهیه میکند واعضاء خانواده هم درخورنیازخود از آن امکاناتی که توسط بزرگ خانواده تهیه شده وباتوجه به ایمانی که به بزرگ خانواده دارند ازآن امکانات استفاده میکنند حال چنانچه درحین استفاده مشکلی برای اعضاءخانواده بوجود بیاید شرعآ وقانونن رفع مشکل وظیفه بزرگ خانواده میباشد نه اینکه بیاید وحاشیه سازی وفرافکنی کند که فلانی چرا شمارفتی ومثلآ فلان غذا را تناول کردی که این مشکل برایت پیش بیاید مادر حکومت اسلامی به حاکمان خود ایمان داریم و هرچیزی که درجامعه موجود میباشد را با اطمینان استفاده میکنیم واگر غیر ازاین باشد حاکمان ما در جایگاه غصبی نشسته اند وبه مردم بگویند که ما فقط رای شما را میخواهیم به مشکلات شما کاری نداریم هریک خود برای رفع مشکلاتتان عمل کنید آنوقت به این جامعه چه باید گفت؟؟؟؟؟؟؟
تسلیت، حقیرترین واژه ای است برای بیان داغی که بر دل نشسته از فاجعه ای که هموطنان شریف کشور را دچار کرده است
همه خانه ها با سیل، زلزله و طوفان ویران نمی شوند! خانه هایی هستند که با مسدود شدن و تصرف حسابهای سپرده گذاران به یکباره غارت و کل زندگی انسانها خراب می شود و کانون گرم خانواده ها منجر به فروپاشی می شود.
ای کاش برای خراب شدن چنین خانه هایی هم مسئولان کشور پیام تسلیت و همدردی به مالباختگانی که دو سال است از زندگی ساقط شدند، می دادند!
خصوصیت زمین لرزه آنست که حداقل یه لرزه کوچک را مسئولان ناخودآگاه احساس می کنند. ولی مسدود شدن دوسال حساب سپرده گذارانی را که تمام سرمایه، دارایی و کل زندگیشان را برای گرفتن چندر غاز سود جهت حیات و بقاء در ام القرای جهان اسلام به موسسه مالی و اعتباری ثامن ا.. یا تعاونی های دیگر سپردند هیچ احساس نمی کنند!
کدام مسئول کشور می تواند ذره ای تصور کند که شمار زیادی از سپرده گذاران در شرایط رکود شدید اقتصادی و بیکاری و احتیاج به پول، با فروش مأمن و خانه و یا کل زندگیشان تمام دارایی شان را جهت یک درآمد بخور و نمیر در موسسات مالی و اعتباری گذاشتند تا جلوی زن و بچه هایشان شرمنده نباشند!؟
ای کاش مسئولانی هم پیدا می شدند تا حداقل با سپرده گذاران مالباخته ای که دو سال است تمام دارایی شان را از دست دادند و هزاران پس لرزه را تاکنون تحمل کرده اند ابراز همدردی می کردند