به گزارش مسیر اقتصاد محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه همکاری تأمین مالی طرحهای معدنی در روزهای گذشته با اعلام خبر افزایش تعرفه واردات بیش از ۳۸۰ قلم کالای دارای مشابه داخلی گفته بود: در جلسه چهارشنبه هیأت دولت، تغییر تعرفه واردات ۳۸۰ قلم کالای مشابه تولید داخلی بررسی و احتمالاً مصوب خواهد شد.[۱]
دفاع شریعتمداری از افزایش تعرفه و ممنوعیت واردات
شریعتمداری همچنین درخصوص واردات برخی کالاهای دارای مشابه داخلی از کشورهایی همچون آمریکا اظهار داشت: در مورد واردات محصولاتی که عرضه آن ها در کشور کافی است، هم نظام تعرفهای و هم در برخی موارد، ممنوعیت واردات صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: به همین منظور وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهادی تغییر تعرفه واردات ۳۸۰ قلم کالای دارای مشابه تولید داخل را آماده کرده است که قرار است مورد بررسی هیئت دولت برسد و به احتمال فراوان به تصویب خواهد رسید.
حمایت وزیر صنعت از سیاست افزایش تعرفه کالاهای دارای مشابه داخلی و همچنین ممنوعیت واردات به منظور حمایت از تولیدات داخلی قابل تحسین است و لازم است وزارت صنعت، معدن و تجارت با سرعت بیشتری از این ابزارها به منظور جلوگیری از واردات گسترده کالاهای دارای مشابه داخلی استفاده نماید.
تغییر تعرفه واردات ۳۹۴ قلم کالای وارداتی در هیئت دولت تصویب شد
در همین راستا روز گذشته در جلسه هیئت دولت پیشنهاد وزارت صنعت در زمینه افزایش تعرفه واردات کالاهای دارای مشابه داخلی مورد بررسی قرار گرفته و به تصویب رسید.
طبق اخبار رسیده از این جلسه، دولت بر پایه سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و در سال اشتغال و تولید، به منظور حمایت از تولید داخلی، بنا به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت، نسبت به تعدیل ۳۹۴ ردیف تعرفه اقدام و اصلاحات انجام شده را که عمدتاً افزایش حقوق ورودی کالاهای وارداتی دارای مشابه تولید داخل است، برای اجرا به وزارت امور اقتصادی و دارایی و گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ کرد.[۲]
گرچه در حال حاضر اخباری در زمینه جزئیات کالاهایی که بر اساس تصمیم هیئت دولت مشمول افزایش و یا کاهش تعرفه واردات شده اند منتشر نشده است، اما طبق آنچه پیش از این از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام شده انتظار می رود دست کم ۳۸۰ مورد از ۳۹۴ ردیف تعرفه ای که تغییر کرده اند، مشمول افزایش تعرفه واردات شده باشند.
افزایش تعرفه بهترین ابزار برای مدیریت واردات
مهمترین و اصلیترین ابزار مدیریت واردات کالا به کشور، تعیین مناسب حقوق ورودی و یا همان تعرفه واردات کالاست. تعیین تعرفه واردات کالا می تواند به طور مؤثر رقابت پذیری تولیدکنندگان داخلی را در مقایسه با محصولات مشابه خارجی به میزان لازم افزایش دهد. به طور خاص درخصوص کالاهای دارای مشابه تولید داخل افزایش تعرفه واردات یک اقدام ضروری محسوب می شود که از سوی بسیاری از کشورهای دنیا اجرا می شود.
با اینحال استفاده از ابزار ممنوعیت واردات نیز یکی از اقدامات لازم برای مدیریت واردات و حمایت از تولیدکنندگان داخلی خصوصا در زمینه محصولات استراتژیک همچون گندم است.
پینوشت:
[۱] http://www.farsnews.com/13960815000909
[۲] http://www.farsnews.com/13960817000940