به گزارش مسیر اقتصاد توسعه تجارت خارجی و به ويژه صادرات از عوامل موثر در توسعه اقتصادی كشورها محسوب می گردد كه می تواند علاوه بر رشد اقتصادی، موجب افزايش توان رقابت پذيری كشورها درعرصه های بين المللی گردد. در همین راستا از سال ۱۳۷۶ ، ۲۹ مهر ماه به عنوان روز ملی صادرات تعيين گرديده تا بيانگر عزم و اراده ملی در مجموعه دولت و مردم برای توسعه صادرات غير نفتی و درنتيجه توسعه اقتصادی كشور باشد.
امروز شنبه ۲۹ مهر ماه سال ۱۳۹۶ نیز برای بیست و یکمین سال متوالی مراسم روز ملی صادرات در حالی برگزار میشود؛ این اولین بار است که چنین مراسمی در دولت دوازدهم درحال برگزاری است و صادرکنندگان کشور امیدوارند مسئولین دولت بیش از گذشته به دنبال شناسایی و رفع موانع واقعی صادرات و ارائه حمایت های کاربردی برای کمک به صادرات غیر نفتی با ارزش افزوده باشند.
پیام وزیر صنعت، معدن و تجارت به مناسبت روز صادرات
در همین راستا محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته به مناسبت برگزاری مراسم روز ملی صادرات پیامی صادر کرده است که در آن آمده است:
«کارآفرینان، صنعتگران، تجار و بازرگانان، کارگران عزیز واحدهای تولیدی امروز سهم ما از جمعیت جهان یک درصد و وسعت کشور نیز بیش از یک درصد جهان است. انبوه جوانان تحصیلکرده دانشگاهی، اساتید عالم، مهندسان، تکنسینها، کارگران ماهر و فنی، کلکسیونی از بهترین ذخایر معدنی، موقعیت استثنایی ژئوپولوتیک کشور، مرزهای گسترده آبی و دسترسی به آبهای آزاد جهان و سرمایهگذاریهای فراوان در صنعت و کشاورزی، میطلبد که حداقل سهم ما از تجارت جهانی نیز، بدون نفت یک درصد باشد که برای این منظور صادرات حداقل ۱۸۰ میلیارد دلار در افق ۱۴۰۴ هدفگذاری شده است.
توجه به صادرات غیرنفتی برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی که از نیازهای مبرم کشور در شرایط کنونی برای نیل به قدرت اول اقتصادی منطقه در سند چشمانداز است، مستلزم تلاش بیوقفه کارآفرینان و همه دستاندرکاران اقتصاد کشور، به ویژه اهتمام روزافزون دولت در همه سطوح در رفع موانع پیشرو، نوسازی صنعتی ایران و جلب مشارکت و همراهی همهجانبه بخش خصوصی و دانشگاهها از یک سو و برقراری روابط توسعه یافته با کشورهای همسایه، منطقه و جهان از سوی دیگر است.
اینجانب در اجرای فرامین رهبر فرزانه انقلاب اسلامی درباره سیاستهای اقتصاد مقاومتی، برونگرایی اقتصاد با محوریت توسعه صادرات غیرنفتی را نسخهای شفابخش برای درمان بیماریهای کنونی اقتصاد ملی ایران میدانم و همه توان خود را برای رفع موانع موجود و فراهم نمودن بستر مناسب تحقق این هدف به کار گرفتهام و بعد از الطاف الهی که همیشه شامل حال این ملت بزرگ بوده است از شما سروران عزیز نیز همراهی بیش از گذشته برای تلاش، کوشش و ارتقای بهرهوری، جهت بلند آوازه ساختن نام نشانهای ایرانی در بازارهای جهانی و در همسایگی، خاورمیانه و حتی کشورهای اروپایی و علی رغم رفتارهای تبعیضآمیز موجود و همه مشکلاتی که صادرکنندگان عزیز ما در این مسیر با آن مواجهند را به عنوان هدفی دستیافتنی انتظار دارم.
یکبار دیگر به بهانه روز ملی صادرات به نمایندگی از دولت خدمتگزار، حمایت همهجانبه برای رفع موانع پیشرو، بهبود فضای کسب و کار، مقرراتزدایی، توسعه زیرساختها، اعمال اصلاحات لازم در سیاستهای اقتصادی خصوصاً متغیرهای کلیدی و مؤثر در اقتصاد ملی در جهت تقویت صادرات غیرنفتی را سرلوحه وظایف خود قرار داده و به حمایت مستمر از همه دستاندرکاران این «جهاد مقدس» افتخار میکنم.»
به طور قطع یکی از اقداماتی که لازم است در سال «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال» به منظور رونق تولید و اشتغال مورد توجه جدی مسئولین قرار بگیرد، رفع موانع و مشکلات صادرات کالا و اعمال سیاستهای حمایتی در جهت رونق بیشتر صادرات است. اما لازم است مسئولین امر مشکلات صادرکنندگان را به درستی تشخیص دهند و در کمک به آن ها از روش هایی کارآمد و اثرگذاری بهره گیرند.
آیا مشکلات اصلی صادرکنندگان شناسایی شده است؟
کارشناسان تجارت خارجی کشور معتقدند در حال حاضر مشکلات اصلی صادرات غیرنفتی کشور عبارتند از: «مشکلات موجود در نقل و انتقال پول»، «مشکلات موجود در حمل و نقل محصولات صادراتی»، «موانع گمرکی»، «مشکلات موجود در بازاریابی محصولات»، «نبود تضمین صادراتی مناسب»، «مشکلات ناشی از بستهبندی نامناسب محصولات صادراتی»، «مشکلات موجود در عدم مدیریت بازار کشورهای هدف»، «مشکلات موجود در اخد روادید» و «کمبود پروازهای مستقیم به شهرهای هدف صادراتی».
اما آیا مسئولین وزارت صنعت، معدن و تجارت توانسته اند به خوبی این مشکلات را ریشه یابی نمایند و برای رفع آن ها برنامه ریزی نمایند؟