۰۳ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۳۱۷۸ ۱۴ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۴ دسته: تولید کارشناس: علیرضا باباخان
۰

وجود تعامل مستمر و دو طرفه بین نخبگان علمی و سیاست گذاران، امری ضروری است؛ این درحالیست که در کشور ما این رابطه بسیار ضعیف بوده و معمولا سیاستگذاران مستقل از نظرات نخبگان و پژوهشگران، مبادرت به تعیین سیاستها و اولویت ها می نمایند. به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی و نقش آفرینی نخبگان در آن، ضروری است ساختاری برای این مهم با حمایت نهادهای زیربط از تشکیل اتاق های فکر و سیاستگذاری ایجاد گردد.

مسیر اقتصاد/ در ادامه یادداشت­های پیشین با محوریت «نقش نخبگان در اقتصاد مقاومتی»، در این یادداشت پیرامون نقش آفرینی نخبگان در فرایندهای سیاست­گذاری به ویژه سیاست گذاری های حوزه فناوری، بحث شده است.

تعامل مستمر بین نخبگان و سیاست­گذاران، می­تواند در تعیین دقیق­تر مسیر توسعه فناوری موثر واقع شده و ریسک های ناشی از توسعه فناوری­های جدید و نوظهور را نیز به حداقل برساند.

سیاست­گذاران توسعه صنعتی و اقتصادی، همواره با مسائل پیچیده­ای مواجه هستند؛ نقش برجسته فناوری در توسعه جوامع از یک سو و پیچیدگی­ها و عدم­قطعیت­های فراوان درباره آثار و تبعات آن از سوی دیگر باعث شده است تا سیاستگذاران در فضایی پر از ریسک، اقدام به تصمیم­گیری نمایند. برای مثال، چالش­های زیست­محیطی از قبیل آلودگی آب و هوا که ناشی از صنعتی شدن کشورها است، یک بیم و امید در فضای ذهنی سیاست­گذاران برای توسعه صنعتی ایجاد می­کند.

یکی از عواملی که به پیچیده­تر شدن فضای تصمیم­گیری سیاست­گذاران دامن می­زند، وجود تعارضات بین ارزش­های نخبگان علمی با سیاست­گذاران صنعتی است؛ به طوریکه توسعه­دهندگان فناوری و دانشمندان، غالبا به نتایج اجتماعی فناوری­های خود توجه نمی­کنند، در حالیکه عموم مردم متمایل به کسب آگاهی درباره میزان مناسب بودن فناوری­های جدید هستند.

بنابراین یکی از اقدامات موثر جهت کاهش اثرات منفی فناوری­ها در آینده، استفاده از توانمندی نخبگان علمی و دانشگاهی است تا با ورود به موقع و ارائه مشاوره­های راهگشا، به خصوص در مورد فناوری­های جدید و نوظهور، در کاهش آثار منفی سیاستگذاری ها و فناوری­های جدید، نقش­آفرینی نمایند.

بر این اساس، خروجی فعالیت­های نخبگان می­بایست گزارش­ها و تحلیل­هایی باشد که دانش سیاستگذاران را درباره نحوه توسعه فناوری، ریسک­ها، فرصت­ها، نتایج مورد انتظار و نتایج ناخواسته افزایش دهد. البته اگرچه دانش بدست آمده از ارزیابی­های نخبگان علمی می­تواند به عنوان ورودی به فرایند سیاستگذاری محسوب شود، اما تضمینی مبنی بر اجرای تمام ملاحظات مطرح شده ناشی از این گزارش ها نیست.

دلیل این مسئله آن است که نخبگان در تحلیل آثار فناوری­های مختلف، اقدام به تعیین حدود و ثغور مسائل علمی، تحلیل ریسک، ارائه گزینه­های مختلف سیاستی، احتمالات وقوع هر گزینه و آثار احتمالی آن­ها می­کنند و از سیاست­گذاران انتظار دارند که با ابزارهای سیاستی خود، برای اجرای آن گزینه­ها جامعه عمل بپوشانند؛ در حالیکه سیاست­گذاران به دنبال یافتن پاسخ­های مشخص و شفاف برای ایجاد سهولت در تصمیم­گیری هستند.

برای غلبه بر چالش­های فوق­الذکر، تجربه کشورهای پیشرفته نشان می­دهد که برقراری ارتباطات مستمر میان نخبگان با سیاستگذاران، ضروری است. در نتیجه­ی این ارتباط مستمر، مشاوره­های نخبگان درباره آثار توسعه فناوری­های جدید و نوظهور باعث کاهش عدم­قطعیت­ها و افزایش شفافیت در تصمیم­های سیاست­گذاران خواهد شد. همچنین، بیان دیدگاه­های اجتماعی و اقتصادی و اجرایی توسط سیاست­گذاران به نخبگان، در بلوغ نظرات ایشان تاثیر ویژه­ای خواهد داشت.

به این منظور برای نقش آفرینی نخبگان در تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه فناوری، ضروری است نهادهای زیربط از تشکیل اتاق های فکر و سیاستگذاری و برقراری ارتباط آن با سیاستگذاران و مجریان حمایت نموده و این ساختار را برای تحقق این مهم فراهم نمایند.



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.