به گزارش مسیر اقتصاد در طول تمامی سال های دهه اول قرن بیستم میلادی هر کشوری که جرأت می کرد تا مسئله کنار گذاشتن دلار در قراردادهای فروش نفت خود را حتی مطرح نماید، به سرعت از سوی آمریکا با تحریم های مالی و تجاری شدیدی مواجه می شد.
کشورهایی همچون عراق و لیبی نمونه واضحی از تحریم و مداخله آمریکا در کشورهایی است که در طول دهه گذشته میلادی تلاش کرده اند دلار را از فروش نفت خود کنار بگذارند.
اما اخیرا دو کشور پر قدرت چین و روسیه توافقات متعددی را در زمینه حذف دلار از تجارت و به طور خاص تجارت انرژی انجام داده اند. اقدامات اخیر دو کشور چین و روسیه شرایط را برای دیگر کشورها برای رهایی از دلار آمریکا و تحریم های مالی این کشور فراهم کرده است.
در واقع در دهه دوم قرن بیست و یکم میلادی، برخلاف دهه قبل شرایط برای کنار گذاشتن دلار از سوی کشورهای جهان به خصوص در بخش تجارت انرژی مهیا شده است.
در این زمینه بعد از چین و روسیه، کشورهای عضو گروه بریکس پیشرو در کنار گذاشتن دلار هستند و بعد از آن ها نیز کشورهایی چون عراق، ترکیه و حتی سوریه، به دلیل تبادلات مالی گسترده با چین و یا روسیه درحال حرکت به این سمت هستند. در روزهای اخیر نیز کشور ونروئلا در راستای حذف دلار از فروش نفت خود گام برداشته است.
نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا گفته است قصد دارد به زودی دولت و کشورش را از وابستگی به دلار آمریکا رها نماید. اولین اقدام ونزوئلا در این راستا تغییر نظام مدیریت ارز این کشور و در نظر گرفتن سبد ارزی به جای اتکاء کامل به دلار آمریکاست.
در ماه های اخیر دولت و کشور ونزوئلا مورد تحریم های آمریکا قرار گرفته و ممکن است فروش نفت این کشور به کلی از سوی آمریکا تحریم شود. در همین حال مادورو نیز اعلام کرده است که قصد دارد در فروش نفت خود دلار آمریکا را کنار گذاشته و به جای آن از روبل روسیه، یوآن چین، روپیه هند و دیگر روش های ممکن استفاده نماید.
این تلاش ونزوئلا در صورت تحقق می تواند گام بزرگی برای بی اثر کردن بخش قابل توجهی از تحریم فروش نفت ونزوئلا توسط آمریکا باشد.
منبع: دیلی اکونومیست