به گزارش مسیر اقتصاد بر اساس اخبار منتشر شده در رسانه های داخلی و خارجی طبق گفته مسئولان بانکی کشور، کشورهای اتریش، دانمارک، ایتالیا و چندین کشور دیگر وام هایی به ارزش مجموعا ۲۲ میلیارد یورو معادل ۲۶.۲ میلیارد دلار برای ایران در نظر گرفته اند.
این در حالیست که ایران به تازگی قرارداد وام اعتباری ۸ میلیارد دلاری از کشور کره جنوبی را منعقد کرده است.
وام خارجی با سرمایه گذاری خارجی متفاوت است
رئیس بانک مرکزی در این خصوص گفته است: «منابع حاصل از وام اعتباری از کشورهای خارجی میتواند موجب سرمایه گذاری در داخل ایران و افزایش تولید و اشتغال گردد. این در حالیست که در صورتی که توافق برجام اجرایی نشده بود، این امکان فراهم نبود که این وام های اعتباری جذب شود.»
گفتنی است از زمان اجرایی شدن برجام یکی از روش های مشارکت کشورهای خارجی با ایران اعطای وام اعتباری بوده است. اما پرداخت وام اعتباری تفاوت های زیادی با سرمایه گذاری خارجی دارد.
تعامل اقتصادی بدون ریسک با ایران، برنامه کشورهای خارجی در پسابرجام
در سرمایه گذاری خارجی کشورها علاوه بر ایجاد ظرفیت تولید جدید و انتقال فناوری، بخشی از ریسک و مخاطرات سودده بودن کار را به عهده می گیرند؛ اما وام خارجی با هیچگونه ریسکی همراه نبوده و در آینده کشورهای وام دهنده میتوانند مبلغ وام را به همراه سود آن که توسط وزارت اقتصاد ایران ضمانت شده، پس بگیرند.
لذا برای کشورها اعطای وام بسیار مطلوب تر از سرمایه گذاری خارجی بوده است.این حقیقت یکی از دلایل اصلی تمایل کشورهای خارجی به اعطای وام خارجی به ایران و در مقابل مقاومت در برابر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ایجاد ظرفیت های تولیدی جدید در ایران است.
استفاده از این وام های اعتباری تنها در صورتی میتواند برای ایران مفید باشد که به انتقال دانش و فناوری جدید به داخل کشور منجر شود و به جای واردات محصولات و خدمات غیر ضرور در راستای ایجاد ظرفیت های تولیدی و اشتغال در داخل ایران به کار گرفته شود.