عبدالله حاتمیان نماینده حوزه درگز خراسان رضوی و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتگو با مسیر اقتصاد (مسیر اقتصاد)، در مورد تفکیک بازرگانی از وزارت کشاورزی گفت: باید به دید تردید و ریزبینانه به این بحث نگاه کرد و تمام جوانب موضوع را بررسی کنیم.
این نماینده مجلس در مورد لایحه ارائه شده توسط دولت در این زمینه گفت: حلقه ی مفقوده توسعه در کشورهای جهان سوم بازار فروش محصول است، همچنان که ما در ایران هم همواره در تمام عرصه ها چه در کشاورزی و خدماتی و صنعتی و فرهنگی و … مشکل فروش محصولات را داریم و همه این بخش ها با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.
وی افزود: بخش کشاورزی نیز مشکل عرضه و فروش محصول را در بازارهای هدف داشت، اما شاهد بودیم با ورود وزارت جهاد کشاورزی به این موضوع در چند سال اخیر تا حدودی مشکلات مربوط به این بخش حل شد؛ البته بطور کامل برطرف نشد. به عنوان مثال همچنان در بخش مرغداری جهاد کشاورزی، ما مواجه با یکسری از مشکلات در بازارهای هدف این محصولات هستیم.
حاتمیان گفت: با توجه به وضع حال حاضر کشور، لازم است وزارت جهاد کشاورزی بصورت تخصصی به بحث بازرگانی محصولاتش ورود کند. چرا که امیدی به سامان بخشی به مشکلات مطرح شده در فروش محصولات با تشکیل وزارت بازرگانی وجود ندارد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: در حال حاضر آنچه که شاهدش هستیم این است که وزارت جهاد کشاورزی در بسیاری از زمینه ها عملکرد قابل قبولی داشته است.
وی افزود: در این زمینه ما نیاز به چرخه ای داریم که بتواند آن حلقه های پسین تولید را در کشور مدیریت بکند چرا که در حلقه های بعد از تولید، کشاورزی دچار مشکلاتی شد. لذا به نظر می آید حتی در صورت تشکیل وزارت بازرگانی برای ساماندهی این بخش، این وزارتخانه باید با مطابقت کامل با نظر وزارت جهاد کشاورزی اقدام به حل مشکلات حلقه های پسین زنجیره تولید کرده و از مسیر اصلی خود که تولید داخلی باشد دور نشده و به سمت واردات نرود.
حاتمیان در رابطه با تمرکز بخش بازرگانی محصولات کشاورزی در وزرات جهاد کشاورزی گفت: بنده بشدت موافق این موضوع هستم که به منظور رونق تولید داخلی و جلوگیری از واردات بی رویه در زمینه محصولات کشاورزی، تمرکز بخش بازرگانی کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی ادامه پیدا کند.
وی افزود: معتقدم که وزارت جهاد کشاورزی باید یک دگردیسی جدیدی را تجربه کرده و در آینده انرژی زیادی را در قسمت بسترسازی برای تبدیل محصولات و صادرات و تنظیم بازار بگذارد، چراکه دگردیسی برای این وزارت خانه امری ضروری است.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: بنده خوشبین به تشکیل وزراتخانه ی جدیدی که به اسم وزارت بازرگانی میخواهد تشکیل بشود نیستم. چرا که تشکیل آن شاید باعث شود با استفاده از رانت های تجاری و واردات بی رویه، کشاورزان داخلی ذبح شوند.
وی افزود: اگر وزارت جهاد کشاورزی بتواند زنجیره ی تنظیم بازار خود را به نحو درستی مدیریت کند نیاز به تشکیل وزارتخانه ی جدیدی بنام بازرگانی نخواهیم داشت.
حاتمیان ضمن اشاره به اعتراض روسای انجمن های کشاورزی نسبت به تفکیک بخش بازرگانی از وزارت جهاد کشاورزی گفت: این تشکلها نگرانی طبیعی بابت رانتهای وارداتی و کمرنگ شدن اقدامات حمایتی وزارت جهاد کشاورزی در صورت احیای وزارت بازرگانی دارند که اگر در این بخش میتوانستیم در آینده آزادی عمل بیشتری به وزرات جهادکشاورزی بدهیم و یا اینکه ماموریت های خاصی در زمینه ایجاد حلقه بازار به این وزراتخانه داده بشود، میتوانیم شاهد آن باشیم که این وزارتخانه اقدامات بعد از تولید را ساماندهی کرده و دیگر نیازی به مطرح شدن یک وزارتخانه جدیدی وجود نداشته باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: تفکیک بازرگانی از وزارت کشاورزی باعث پیچیدگی بیشتری در سیستم دولتی میشود؛ در حالیکه در برهه فعلی که بخش بازرگانی محصولات کشاورزی در اختیار خود وزارتخانه است باعث چابکی بیشتری در فعالیتهای دولتی شده است.