به گزارش مسیر اقتصاد چین در دهههای اخیر، رشد قابل توجهی در توسعه صنایع شیمیایی و پتروشیمی داشته است. این کشور با هدف پاسخگویی به تقاضای داخلی روزافزون و همچنین حضور پررنگ در بازارهای صادراتی، بهصورت مستمر سرمایهگذاریهای کلانی را در افزایش ظرفیت تولید مواد پایه انجام میدهد. در واقع دلیل اصلی توسعه محصولات پایه پتروشیمی، تولید محصولات راهبردی پاییندستی است.
افزایش ۳۵ میلیون تنی ظرفیت پلیالفینها در چین
در سالهای پیشرو، چین در مسیر تبدیل شدن به مؤثرترین تولیدکننده محصولات پایه پتروشیمی در جهان قرار گرفته است. الفینها سهم قابل توجهی داشته و عمده الفین تولید شده در چین، صرف تولید پلیالفینها[۱] خواهد شد. مطالعات بازارهای جهانی نشان میدهد چین تا سال ۲۰۳۰ پیشتاز افزایش ظرفیت جهانی پلیالفینها خواهد بود و حدود ۲۹ درصد از این ظرفیت جدید را به خود اختصاص خواهد داد.
مجموع ظرفیت طرحهای برنامهریزی شده برای تولید پلیالفین در چین تا سال ۲۰۳۰ حدود ۳۵.۲۰ میلیون تن در سال است. بخش قابل توجهی از این افزایش، بهواسطه توسعه واحدهای پلیپروپیلن[۲] است. پلیپروپیلن یکی از محصولات کلیدی در صنعت پتروشیمی است. این ماده بهدلیل دوام بالا در شرایط مختلف محیطی، مقاومت حرارتی و انعطافپذیری مطلوب، در صنایع گوناگونی کاربرد دارد. در حال حاضر، تقاضا برای پلیپروپیلن در چین افزایش قابل توجهی داشته که ناشی از رشد پرشتاب صنایع خودروسازی، ساختمانسازی و بستهبندی در این کشور است.
تعریف ۴۳ طرح برای افزایش ظرفیت تولید پلیپروپیلن در چین
چین تا سال ۲۰۲۸ بیشترین میزان افزایش ظرفیت تولید پلیپروپیلن جهانی را به ثبت خواهد رساند و حدود ۴۵ درصد از کل ظرفیتهای افزودهشده از پروژههای برنامهریزیشده و اعلامشده جهانی را به خود اختصاص خواهد داد.
این کشور تنها در بازه زمانی ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ برای احداث ۴۳ طرح برنامهریزی کرده است. بهرهبرداری از این طرحها موجب افزایشی معادل ۲۱.۹۲ میلیون تن در سال در ظرفیت تولید پلیپروپیلن میشود. شرکت فوجیان اورسان[۳] بهعنوان یکی از بازیگران اصلی این توسعه، دو پروژه بزرگ پلیپروپیلن در شهر پوتیان[۴] استان فوجیان[۵] را در دست اجرا دارد. این دو پروژه بهترتیب دارای ظرفیتهای ۰.۹ و ۱.۱ میلیون تن در سال هستند و انتظار میرود در سالهای ۲۰۲۶ و ۲۰۲۹ وارد مدار تولید شوند.
افزون بر این، پروژههایی نظیر پلیپروپیلن شرکت نورث هوآجین[۶] در استان لیائونینگ[۷] و پلیپروپیلن شرکت پتروشیمی ژینژو[۸] نیز هر یک با ظرفیتهایی در حدود ۰.۹ تا ۱ میلیون تن، نقشی مؤثر در توسعه ظرفیت تولید چین ایفا خواهند کرد. این پروژهها بهترتیب در انتهای سال ۲۰۲۵ و سال ۲۰۲۷ وارد مدار خواهند شد و به تقویت جایگاه چین در زنجیره تأمین جهانی پلیپروپیلن کمک شایانی خواهند کرد.
تأمین نیاز صنایع داخلی، راهبرد چین برای تولید پلیپروپیلن
بررسیها نشان میدهد که افزایش قابل توجه ظرفیت پلیالفینها در چین بهدلیل گستردگی صنایع تولیدی این کشور و رشد بازار داخلی آن است. با سرعت گرفتن روند صنعتیسازی در چین، نیاز به مواد پلاستیکی و پلیالفینها در صنایعی نظیر بستهبندی، خودروسازی و ساختمانسازی افزایش یافته است.
از منظر راهبردی، توسعه واحدهای پتروشیمی با اهداف بلندمدت چین در خودکفایی صنعتی، توسعه صادرات و کاهش وابستگی به واردات مواد پتروشیمیایی همراستا هستند. تنوع کاربرد پلیپروپیلن در صنایع مختلف از جمله خودرو، ساختمانسازی و بستهبندی و توسعه این واحدهای پاییندستی در چین، تضمینی برای بازگشت سرمایه و رشد پایدار این پروژهها بهشمار میرود.
چین با الگوی توسعه خوشهای در صنعت پتروشیمی، تلاش میکند زنجیرههای تولید را در هر منطقه بهصورت یکپارچه و با ایجاد یک زنجیره تأمین پایدار طراحی کند. این امر نهتنها بهرهوری تولید را افزایش خواهد داد بلکه هزینههای حملونقل و لجستیک را نیز کاهش میدهد. در کنار بعد صنعتی، پیامدهای ژئوپلیتیکی این تحولات نیز شایان توجه است. افزایش ظرفیت و بهرهوری تولید در چین باعث کاهش وابستگی این کشور به واردات محصولات پتروشیمیایی میشود و نفوذ صادراتی محصولات پاییندستی این کشور را در آسیا و سایر مناطق جهان افزایش میدهد.
پینوشت:
[۱] پلیالفینها شامل پلیاتیلن، پلیپروپیلن و پلیبوتادین میشود.
[۲] Polypropylene
[۳] Fujian Ursan
[۴] Putian
[۵] Fujian
[۶] North Huajin
[۷] Liaoning
[۸] Jinzhou Petrochemical
منابع:globaldata
انتهای پیام/ انرژی