به گزارش مسیر اقتصاد اختتامیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی امروز ۲۰ اسفند ماه با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در وزارت جهاد کشاورزی در حال برگزاری است. در این نشست وزیر جهاد کشاورزی و جمعی دیگر از مسئولین و کارشناسان حوزه کشاورزی و امنیت غذایی حضور دارند. اکبر فتحی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در این مراسم ضمن تقدیر از برگزارکنندگان آن، گفت: ما در وزارت جهاد کشاورزی برای تحقق کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر تلاش میکنیم و در این مسیر از نظرات صاحبنظران و نتایج چنین همایشهایی استقبال میکنیم. این دو عاملی که در عنوان همایش انتخاب شده است، پایههای اساسی امنیت غذایی کشور هستند.
کشاورزی بهرهور و دانشبنیان
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: معتقدم کشاورزی بهرهور را نمیتوان از کشاورزی دانشبنیان جدا کرد؛ اگر کشاورزی دانشبنیان نشود، قطعاً بهرهور نخواهد بود و برای ارتقاء بهرهوری باید به دانش و علوم کشاورزی متکی باشیم.
وی افزود: سؤال اینجاست که آیا در بخش کشاورزی با کمبود دانش مواجهیم یا استفاده از دانش بهدرستی انجام نمیشود؟ به اعتقاد بنده، در این بخش دانش زیادی تولید شده است و اتفاقاً بخش کشاورزی بهخوبی پذیرای توسعه دانش است و امکان آزمون و خطای نظریهها در این حوزه فراهم است. مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ما بهحد کافی دانش لازم را تولید کردهاند؛ ولی آنچه در راه رسیدن به کشاورزی بهرهور کم داریم، بهکار بستن دانش تولیدشده در بخش کشاورزی است.
فتحی ادامه داد: اینکه تصور کنیم ایجاد شرکتهای متعدد دانشبنیان در این حوزه کفایت میکند، یک تصور نادرست است و صرف ایجاد شرکتهای دانشبنیان در این حوزه برای افزایش بهرهوری کافی نیست. فعالیت شرکتهای دانشبنیان باید به افزایش ضریب استفاده از دانش در بخش کشاورزی منجر شود و در غیر این صورت، وجود آنها فایدهای ندارد. اینکه دانش موجود از سوی کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی مورد پذیرش و اجرا قرار گیرد، مشکل اساسی ماست و اندیشکدهها و شرکتهای دانشبنیان باید در این زمینه به وزارت جهاد کشاورزی کمک کنند.
تجارت خارجی محصولات کشاورزی و چالشهای آن
م
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تجارت خارجی نیز بخشی از فرآیند تأمین محصولات غذایی است. اما در این حوزه با مشکلات زیادی مواجه هستیم. گفته میشود که تجارت بخش کشاورزی امروزه با بخشنامههای خلقالساعه مواجه است که بهکلی ثبات را برهم زده است. در این زمینه باید توجه داشته باشیم که سیاستگذاری خوب باید متناسب با شرایط امروز باشد، در حالی که قانونگذاری برای یک شرایط ایدهآل ذهنی، این تصور را ایجاد کرده است.
وی افزود: صادراتمحور شدن تولیدات، یک حالت ایدهآل است که از ابتدا باید برای آن برنامهریزی کنیم، ولی در مورد دیگر محصولات که برای مصرف داخلی تولید میشوند، باید بهطور موقت و در زمانهای مشخص، محدودیتهای صادراتی اعمال شود. در برنامه هفتم توسعه نیز تأکید شده است که از یک سال قبل باید برنامه دولت در این زمینه مشخص شود و محدودیتها از پیش اطلاعرسانی شود.
همکاری تجار و تولیدکنندگان ضروری است
فتحی ادامه داد: در عین حال، در این زمینه به همکاری تاجران نیاز داریم تا بتوانیم آنها را به تولیدکنندگان کشاورزی مرتبط کنیم و محصولات تولیدی کشور متناسب با نیاز بازار هدف تولید شود. ما از طرف وزارت جهاد کشاورزی، این مطالبه را از اتاق بازرگانی انجام دادیم، اما تاکنون هیچ تاجری را برای معرفی و ارتباط با کشاورزان، معرفی نکردهاند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شعارهای کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر قابل تحقق است، اما تحقق آن نیازمند همکاری دستگاههای مختلف است و این مسئله باید به مطالبه عمومی از همه دستگاهها تبدیل شود.
امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر
گفتنی است همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با هدف «بهبود کیفیت تصمیم گیری در کشور» هر سال در یک بازه ۴ تا ۶ ماهه توسط اندیشکده اقتصاد مقاومتی برگزار میشود. در جریان این رویداد مستمر، ابعاد یک «موضوع راهبردی» در چارچوب «مقاوم سازی اقتصاد» بین مسئولین، خبرگان و سیاستپژوهان به مباحثه گذاشته می شود و جمع بندی های انجام شده در قالب راهبردها، سیاست ها، قوانین و قواعد اجرایی، در دستورکار اندیشکده برای ترویج و پیگیری تا حصول نتیجه قرار می گیرد.
در سال جاری، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با عنوان «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در سال جاری برگزار شد. همایش سالانه اقتصاد مقاومتی یک رویداد مستمر و چندماهه است. بر این اساس در یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، افتتاحیه در آبان و ۱۲ نشست تخصصی در آذر، دی و بهمن برگزار شد. همچنین در جریان همایش «طرحهای سیاستی» نیز توسط خبرگان حوزه امنیت غذایی و کشاورزی ارائه و به داوری گذاشته شد و طرحهای منتخب در روز اختتامیه معرفی و ارائه شد.
اختتامیه این همایش امروز ۲۰ اسفند با حضور و سخنرانی وزیر جهاد کشاورزی در حال برگزاری است. سند «ارتقاء ضریب امنیت غذایی» نیز به عنوان خروجی اولیه این همایش توسط اندیشکده اقتصاد مقاومتی در اختتامیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی ارائه گردید.
انتهای پیام/ کشاورزی