به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از رویترز چند پایانهی نفتی تازهتأسیس در چین، پذیرش نفتکشهای تحریمشده از سوی آمریکا را آغاز کردهاند. این اتفاق پس از آن رخ داد که یکی از اپراتورهای بزرگ بندری چین، به طور غیرمنتظرهای ورود این نفتکشها را ممنوع کرد. این اقدام جدید، راهی برای دور زدن محدودیتها و ادامهی واردات نفت تحریمشدهی روسیه و ایران به چین است.
تحریم نفت ایران و روسیه پالایشگاههای چین را دچار مشکل کرده است
گروه بنادر شاندونگ (Shandong Port Group) در اوایل ژانویه اعلام کرد که دیگر اجازهی ورود کشتیهای تحریمشده توسط خزانهداری آمریکا را نمیدهد. این تصمیم، واردات نفت به استان شاندونگ، که مرکز پالایشگاههای مستقل و خریداران اصلی نفت تحریمی است، را با مشکل مواجه کرد.
با وجود این ممنوعیت، از آن زمان تاکنون، کمتر از ۱۰ محمولهی نفتی با کشتیهای تحریمشده به چین وارد شده است. این میزان، بخش کوچکی از کل واردات نفت خام چین را تشکیل میدهد. منابع تجاری که این اطلاعات را در اختیار رسانهها قرار دادهاند، به دلیل حساسیت موضوع، نخواستند نامشان فاش شود.
تحریمهای آمریکا و محدودیتهای بندری، هزینههای پالایشگاههای چینی را بالا برده و تجارت نفت را کند کرده است. به همین دلیل، کشتیهای غیرتحریمشدهی گرانقیمتتری برای جبران کمبود، وارد چرخه شدهاند.
برای مثال، نفتکش سیهه (Si He) که در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارد، محمولهای از نفت روسیه را به بندر دونگیینگ در شاندونگ تحویل داده است. ترمینال دونگیینگ، کوچکتر از پایانههای بزرگ تحت مدیریت گروه بنادر شاندونگ است و توسط شرکت دیگری اداره میشود.
همچنین، کشتی نیکولا (Nichola) که قبلاً «روح کاسپر» نام داشت و آن هم در فهرست تحریمها قرار دارد، حدود یک میلیون بشکه نفت ایران را که از مالزی بارگیری شده بود، به بندری در جنوب چین منتقل کرده است. نکتهی جالب این است که نفت ایران اغلب با برچسب مبدأ مالزی وارد چین میشود. چین، بزرگترین خریدار نفت ایران است.
موضع چین در برابر تحریمها
دولت چین همواره با تحریمهای یکجانبهی آمریکا مخالف بوده و تجارت نفت با ایران را قانونی میداند. پکن همچنین از محکوم کردن روسیه به دلیل حمله به اوکراین خودداری کرده است. وزارت خارجهی چین در واکنش به این گزارشها، بار دیگر بر این موضع تاکید کرد و از آمریکا خواست که در تجارت عادی چین با دیگر کشورها اخلال ایجاد نکند.
علاوه بر موارد ذکر شده، پایانههای دیگری در چین نیز محمولههای نفت ایران را دریافت کردهاند که نشان میدهد چین برای تامین نیازهای انرژی خود، راههای مختلفی را برای دور زدن تحریمها به کار میگیرد.
واشنگتن در ژانویه، با هدف قرار دادن نفتکشهایی که بخش عمدهای از صادرات نفت روسیه را حمل میکنند، تحریمهای سختی را علیه زنجیرهی تامین نفت این کشور اعمال کرد. چین، پس از هند، دومین خریدار بزرگ نفت روسیه از طریق دریا است.
وزارت خزانهداری آمریکا همچنین تحریمهای جدیدی را علیه افراد و نفتکشهایی که در انتقال نفت ایران به چین نقش دارند، وضع کرده است.
منبع: رویترز
انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی