به گزارش مسیر اقتصاد یازدهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی احیا و ارتقاء مرغ لاین آرین»، دوشنبه ۸ بهمنماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی» برگزار شد. این نشست، یازدهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری شده است تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست کارشناسان و مسئولان بر ضرورت جایگزینی تدریجی سویه آرین در بازار گوشت مرغ، تاکید کردند و اقدامات دولت در این زمینه طی سالهای اخیر را ارزیابی کردند. همچنین الزامات و اقدامات لازم برای تحقق سهم ۲۰ درصدی سویه آرین در بازار گوشت مرغ با توجه به هدفگذاری برنامه هفتم پیشرفت پیشنهاد و ارائه شد.
تاریخچه و سیر تکامل مرغ لاین آرین
در این نشست رسول واعظ ترشیزی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: اقدامات دولت برای توسعه مرغ لاین آرین کافی نبوده است. دولتمردان اعتقادی به سویهای به نام آرین و ورود آن به بازار ندارند. این برداشت شاید به خاطر این انگاره بوده که آرین پتانسیل کافی را برای بر عهده گرفتن بخشی از بازار گوشت مرغ ایران ندارد.
وی افزود: اما درباره تاریخچه آرین باید گفت ابتدا در سال ۱۹۵۱ در اروپا شکل گرفت و تنها ۵ تا ۱۰ درصد سهم بازار را داشت و طی سالهای بعدی در فرایندهای علمی به دو سویه هایبرو N و هایبرو G رسید که سویه نرمال آن وارد ایران شد. سویه نرمال آرین در سال ۱۳۷۱ با اندازه کوچک سایز وارد کشور شد. در زمان ورود، اختلاف وزنی ۳۲۰ تا ۵۰۰ گرمی با سویههای رایج داشت، با این تفاوت که حدود ۱۱۰ گرم خوراک بیشتر مصرف میکرد.
دستاوردهای ژنتیکی ارتقای عملکرد مرغ لاین آرین طی ۳۰ سال گذشته
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره عملکرد مرغ آرین گفت: طی ۳۰ سال کار علمی بر روی این سویه و با تلاش متخصصان لاین بابلکنار، وزن آرین به دلیل ارتقای ژنتیکی سالانه حدود ۲۰ گرم افزایش یافته است. آخرین آزمایشها در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که اختلاف آرین با سویه راس در وزن به ۳۴۰ گرم و در ضریب تبدیل به ۱۴۰ گرم رسیده است. آخرین گزارش نیز که توسط شرکت پیگیر انجام شده، اختلاف آرین و راس را در ضریب تبدیل ۱۲۰ گرم و در وزنگیری ۳۲۰ گرم نشان داده است.
وی افزود: با توجه به پیشرفتهای ژنتیکی صورت گرفته، ارتقای لاین آرین و برعهده گرفتن بخشی از بازار گوشت مرغ امکانپذیر است و ظرفیت لازم در این سویه وجود دارد. اگرچه نمیتوان انتظار داشت که سویه آرین دقیقاً به سطح سویه راس برسد؛ زیرا از ابتدا اختلافاتی ذاتی داشتهاند، اما به راحتی میتوان ضریب تبدیل خوراک و سایر شاخصهای عملکردی آرین را با اقدامات اصلاحی و ژنتیکی هدفمند بهبود بخشید.
وی ادامه داد: این رویکرد نشان میدهد که با سرمایهگذاری مستمر و تلاش علمی، میتوان پتانسیلهای بالقوه سویه آرین را شکوفا کرد و آن را به یک گزینه رقابتی در صنعت مرغداری تبدیل نمود.
نتایج پیگیری اصلاح نژاد آرین
رسول واعظ ترشیزی در مقایسه عملکرد مرغ آرین بیان کرد: با وجود اینکه حمایت دولتی از مرغ لاین آرین کاهش یافت و حتی رها شد، پیگیری اصلاح نژاد آن توسط متخصصان ادامه یافت. اعتقاد به اصلاح نژاد و اعتماد به متخصصان، کلید موفقیت در این زمینه است و هر هدفی را دستیافتنی میسازد. به عنوان مثال، سویه راس در سال ۲۰۰۷، میانگین وزن ۲.۶۵۲ کیلوگرم داشت که در سال ۲۰۲۱ به ۲.۹۹۵ کیلوگرم رسید. این افزایش نشاندهنده رشد سالانه ۲۳ گرم است که مشابه افزایش ۲۰ گرمی سالانه در سویه آرین است.
تغییر رویکرد جهانی به سوی سویههای کند رشد و هزینههای مرتبط
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: در سطح جهانی، گرایشی به سوی استفاده از سویههای کند رشد به جای سویههای تند رشد ایجاد شده است. مقالات متعددی به بررسی ضررهای اقتصادی این تغییر رویکرد پرداختهاند و نتیجه گرفتهاند که در نهایت، این امر منجر به افزایش حداکثر ۱ درصدی در هزینه مصرفکننده میشود.
اهمیت سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه و وضعیت مرغ آرین
واعظ گفت: شرکت راس سالانه ۲۰ تا ۴۰ میلیون دلار در تحقیق و توسعه سرمایهگذاری میکند. همچنین، شرکت کاب ۱۴ درصد از درآمد سالانه خود، معادل حدود ۱ میلیارد دلار، را به تحقیق و توسعه اختصاص میدهد. در مقابل، در ایران، سرمایهگذاری مشابهی در زمینه تحقیق و توسعه سویه آرین صورت نگرفته است. علاوه بر این، سامانه مدونی نیز برای زنجیرههای تولید مرغ آرین تعریف نشده است.
وی افزود: لازم به ذکر است که افزایش وزن مرغ لزوماً به معنای افزایش سودآوری اقتصادی نیست. راههای دیگری نیز برای افزایش سود اقتصادی از جمله کاهش هزینه خوراک وجود دارد.
انتهای پیام/ کشاورزی