به گزارش مسیر اقتصاد ساختار نهادی به عنوان یکی از نقاط دستخوش تغییر بر اثر سیاستهای جدید تجاری در قرقیزستان به شمار میرود. در میان کشورهای عضو سازمان شانگهای، کشور قرقیزستان به لحاظ الگوهای نهادی از الگوی شورایی در ساختار تجارت خارجی برخوردار است.
شورای ملی تسهیل تجارت؛ متولی نظام تجاری قرقیزستان
کشور قرقیزستان بر اساس ماده ۲۳ موافقتنامه تسهیل تجارت سازمان جهانی تجارت، شورای ملی تسهیل تجارت[۱] را در سال ۲۰۱۷ تشکیل داده است. بر همین اساس ترکیب شورا، اهداف آن و همچنین حقوق و تعهدات اعضای آن را تعیین کرده است.
معاونت وزارت اقتصاد و دارایی در جایگاه ریاست شورا
شورای ملی تسهیل تجارت قرقیزستان متشکل از نمایندگان بخش دولتی و خصوصی با ریاست معاون اول وزیر اقتصاد و دارایی[۲] است. رئیس مشترک شورا نیز رئیس انجمن تامینکنندگان جمهوری قرقیزستان[۳] است.
اعضای شورای ملی تسهیل تجارت شامل وزیر حملونقل، معماری، ساختوساز و ارتباطات، وزیر امور خارجه، وزیر کشاورزی، منابع آب و توسعه منطقهای، وزیر بهداشت و توسعه اجتماعی، وزیر انرژی و صنعت، رئیس اداره گمرکات دولتی، رئیس سرویس مرزی دولتی، رئیس بازرسی دولتی برای ایمنی دامپزشکی و بهداشت گیاهی، مدیر آژانس دولتی حمایت و حمایت از سرمایه گذاری، مدیر شرکت دولتی مرکز پنجره واحد تجارت خارجی، مدیر مرکز استاندارد و اندازهشناسی، رئیس سرویس دولتی توسعه دیجیتال، رئیس واحد سیاست گمرکی و تعرفهای وزارت اقتصاد و دارایی جمهوری قرقیزستان است.
دبیرخانه شورا در نقش تسهیلگر و هماهنگکننده اعضا
دبیرخانه شورای ملی تسهیل تجارت در وزارت اقتصاد و دارایی قرار دارد. دبیری شورا بر عهده رئیس واحد گمرکی و تعرفهای و ریاست دبیرخانه برعهده رئیس واحد گمرکی و تعرفهای وزارت اقتصاد و دارایی است. در واقع دبیرخانه شورا متشکل از هفت عضو حقیقی شامل نماینده وزارت اقتصاد و دارایی، نماینده خدمات گمرکی دولتی، نماینده شرکت دولتی مرکز پنجره واحد تجارت خارجی، نماینده وزارت حمل و نقل، معماری، ساخت و ساز و ارتباطات و کارشناسان مستقل میشود. دبیرخانه مسئولیت پشتیبانی اداری، هماهنگی و تسهیلگری امور شورا را برعهده دارد.
دبیرخانه شورا در تعامل مستقیم با دفتر دولت
هماهنگی فعالیتهای کاری و برقراری ارتباط میان ذینفعان، هماهنگی و تهیه پیشنویس دستور کار، صورتجلسات و سایر مسائل مربوط به فعالیت های شورا، تعامل با دفتر دولت جمهوری قرقیزستان و سایر نهادهای دولتی در رابطه با پیشنهادها و توصیههای شورا و ارتباط با جامعه تجاری از وظایف دبیرخانه به شمار میرود. علاوه بر این، هماهنگی و تعامل با سازمان تجارت جهانی در زمینه اجرای موافقتنامه تسهیل تجارت توسط دبیرخانه انجام میشود.
کمیتههای مشترک ذیل ساختار شورا در قرقیزستان
رئیس اتحادیه ملی انجمنهای تجاری، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع، رئیس انجمن حملونقل، رئیس انجمن کارگزاران گمرک، رئیس اتحادیه مستقل رانندگان کامیون، رئیس انجمن بازارها، شرکتهای تجاری و خدمات، رئیس انجمن توسعه کشاورزی و صنعتی، رئیس انجمن حمل ونقل بین المللی جاده ای، رئیس انجمن تجارت الکترونیک، رئیس انجمن شرکتهای صنایع سبک، رئیس انجمن کارآفرینان جوان، رئیس شورای تجارت بینالملل نیز در بخش کمیته مشترک حضور دارند.
کارگروههای ذیل شورا به مثابه هستههای میانبخشی
وزارت اقتصاد و دارایی جمهوری قرقیزستان به عنوان یک نهاد دولتی در زمینه تجارت خارجی، کارگروههای[۴] ذیل شورای ملی تسهیل تجارت را برای اجرای موثر مفاد موافقتنامه تسهیل تجارت سازمان تجارت جهانی و تعامل و اطلاعرسانی پایهگذاری کرد.
- کارگروه شمار یک: این کارگروه با عضویت وزرا و روسای وزارت اقتصاد و دارایی، کشاورزی، منابع آب و توسعه منطقهای، سلامتی، انجمنهای تامین کنندگان و کارگزاران سفارش، خدمات گمرکی دولتی، کارشناسان مستقل در امور گمرکی وظیفه «بررسی پیشنویس اقدامات نظارتی و تصمیمات کمیته اقتصادی اوراسیا» را برعهده دارند.
- کارگروه شماره دو: این کارگروه با عضویت وزرا و روسای زراعت، منابع آب و انکشاف منطقهای، حمل ونقل، معماری، ساخت و ساز، ارتباطات، سلامتی، انجمنهای تامین کنندگان و کارگزاران گمرکی، شرکت دولتی مرکز پنجره واحد تجارت خارجی، مرکز استاندارد و اندازه شناسی، گمرک، خدمات مرزی و بازرسی برای ایمنی دامپزشکی، کارشناسان مستقل در امور گمرکی وظیفه «رسیدگی به مسائل مربوط به اطلاعات»، «انتشار نظرات»، «دریافت مستندات»، «پذیرش نسخهها» و «کنترل سیستم پنجره واحد» را برعهده دارد.
- کارگروه شماره سه: ترکیب کارگروه مذکور شامل وزرا و روسای وزارتخانهها و سازمانهای زراعت، منابع آب و انکشاف منطقهای، سلامتی، مالیات دولتی، مرز، خدمات گمرکی و بازرسی برای ایمنی دامپزشکی، شرکت دولتی مرکز پنجره واحد برای تجارت خارجی، مرکز استاندارد و اندازهشناسی، انجمنهای تامین کنندگان و کارگزاران گمرکی، بانک ملی و کارشناسان مستقل در امور گمرکی میشود. از کارویژههای این کارگروه میتوان به «رسیدگی به مسائل مربوط به رویههای گمرکی»، «اطلاعرسانی و پردازش قبل از ورود»، «بررسی پرداختهای الکترونیکی»، «ساماندهی اپراتورهای مجاز»، «خدمات کارگزاری» و «محمولههای سریع» اشاره کرد.
- کارگروه شماره چهار: ترکیب اعضای کارگروه شماره چهار مانند کارگروه پیشین است. از دیگر وظایف متفاوت میان آن دو میتوان به «رسیدگی به مسائل مربوط به سیستم مدیریت ریسک»، «اطلاعرسانی و شفافیت» و «تسهیل امور برای تجار» اشاره کرد.
- کارگروه شمار پنج: بازیگران دولتی و خصوصی عضو در این کارگروه شامل روسا و وزاری حملونقل، معماری، ساختمان و ارتباطات، کشاورزی، منابع آب و توسعه منطقه ای، سلامتی، امور خارجی، مالیات دولتی، مرز، خدمات گمرکی و بازرسی برای ایمنی دامپزشکی، کمیته امنیت ملی، انجمنهای تامین کنندگان و کارگزاران گمرک، بانک ملی، کارشناسان مستقل در امور گمرکی میشود. «رسیدگی به مسائل مربوط به همکاری دستگاههای دولتی»، «بررسی ترخیص»، «کالاهای فاسد شدنی»، «مسائل مرزی عمومی» و «امتناع از ترخیص کالا از گمرک» از جمله وظایف کمیته به شمار میرود.
- کارگروه شماره شش: روسای سازمانها و وزاری وزارتخانههای حمل ونقل، معماری، ساخت و ساز و ارتباطات، خدمات گمرکی دولتی، مرکز اعتباربخشی زیر نظر وزارت اقتصاد و دارایی، انجمنهای تامین کنندگان و کارگزاران گمرکی، کارشناسان مستقل در امور گمرکی اعضای این کمیته هستند. «بررسی مسائل مربوط به ترانزیت»، «مجوزهای حمل و نقل»، «کنترل وزن و ابعاد کالاها» و «بررسی مسائل مربوط به ویزا» از جمله وظایف کمیته مذکور محسوب میشود.
پینوشت و منبع:
[۱] The National Trade Facilitation Council
[۲] First Deputy Minister of Economy and Finance of the Kyrgyz Republic
[۳] President of the Association of Suppliers of the Kyrgyz Republic
[۴] Working Groups
سایت وزارت اقتصاد جمهوری قرقیزستان
انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی