۱۴ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۸۴۹۳ ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰ دسته: تجارت و دیپلماسی کارشناس: محمد محسن نجفیان
۱

تغییر در تجارت جهانی و رقابت اقتصادی بین کشورها نشان می‌دهد که دولت‌ها تلاش می‌کنند از بستر موافقتنامه‌های تجاری برای افزایش حضور اقتصادی در بازار کشوهای هدف‌شان استفاده کنند. آمریکا و عمان از جمله کشورهایی هستند که اگرچه سابقه امضای موافقتنامه تجارت آزادشان با یکدیگر به سال ۲۰۰۶ برمی‌گردد، اما با امضای تفاهم‌نامه‌های جدید در بستر آن موافقتنامه، سعی در افزایش کارایی موافقتنامه و توسعه روابط دو جانبه با هدف ایجاد منطقه آزاد تجاری در خلیج فارس دارند.

به گزارش مسیر اقتصاد موافقتنامه‌های تجاری یکی از ابزارهای توسعه تجارت و همکاری‌های اقتصادی میان کشورهای مختلف است. به عبارت دیگر با انعقاد موافقتنامه‌های تجاری و اقتصادی با یکدیگر، زمینه‌های جدیدی برای همکاری با یکدیگر فراهم می‌کنند.

یکی از این موافقتنامه‌ها، موافقتنامه تجارت آزاد و یکپارچه‌سازی اقتصادی [۱] میان عمان و آمریکا است که از سال ۲۰۰۹ اجرایی شده است.

سیر شکل‌گیری موافقتنامه تجارت آزاد آمریکا و عمان

امضای این موافقتنامه را می‌توان در راستای دیدگاه آمریکا برای ایجاد منطقه تجاری آزاد در غرب آسیا ذکر کرد. این موافقتنامه طرفین در سال ۲۰۰۶ و پس از ۷ ماه مذاکره در خصوص آن به توافق رسیدند. سپس به امضای مقبول بن علی سلطان وزیر وقت بازرگانی و صنایع عمان و پورتمن، مسئول دفتر نماینده تجاری آمریکا [۲] رسید. همچنین این موافقتنامه در سال ۲۰۰۹ پس از تصویب نهایی در قوای مقننه دو کشور، لازم الاجرا شد.

موافقتنامه تجارت آزاد ذیل سازمان تجارت جهانی

این موافقتنامه تجارت آزاد مطابق ماده ۲۴ گات (مجوز انعقاد موافقت‌نامه تجارت آزاد کشورها با یکدیگر)، در چهارچوب و قواعد سازمان تجارت جهانی تنظیم شده است. تمام مفاد لحاظ شده در این توافق ذیل موافقتنامه‌های جهانی و نگاه حسن رفتار در طرفین نوشته شده است. در راستای این توافق هیچ کدام از دو کشور اجازه دریافت تعرفه و عوارض گمرکی فراتر از لیست ضمیمه شده را ندارند.

با اجرایی شدن این موافقتنامه، ۸۷ درصد عوارض گمرکی محصولات کشاورزی صادراتی آمریکا به عمان و ۱۰۰ درصد عوارض گمرکی محصولات صنعتی و مصرفی دو کشور حذف شده است. آمریکا در تلاش است با موافقتنامه تجارت‌ آزاد با عمان و چند کشور دیگر در خلیج فارس منطقه تجاری‌آزاد در خلیج فارس تشکیل دهد.

پیگیری و به‌روزرسانی موافقتنامه متناسب با نیازهای جدید

در حال حاضر نیز بر اساس این موافقتنامه، شورای بازرگانی عمان و آمریکا با تمرکز بر توسعه استفاده از بستر تجارت آزاد بین دو کشور اقدام به تسهیل ارتباط بازرگانان دو کشور و افزایش آگاهی نسبت به مفاد و ظرفیت‌های این موافقتنامه می‌کنند.

بدین ترتیب دو کشور با امضای تفاهم‌نامه‌های جدید در موضوعاتی که مورد علاقه دو طرف باشد، اقدام به تعریف زمینه‌های همکاری‌های جدید می‌کنند.

در همین راستا نخستین برنامه‌ تجاری در واشنگتن در سال ۲۰۲۴ با هدف تقویت فعالیت‌های تجاری و چگونگی سرمایه‌گذاری بین دو کشور برگزار شد. در این نشست که ذیل موافقتنامه تجارت آزاد برگزار شد، عوامل تسهیل‌کننده برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.

رقابت اقتصادی با چین؛ عامل تجارت آزاد آمریکا با عمان

تفاهم‌نامه‌های امضاء شده میان آمریکا و عمان تحت عنوان برنامه آگاهی و آموزشی با تمرکز بر  تجارت آزاد بین دو کشور، اقدامی برای افزایش توان رقابت آمریکا با کشور چین در غرب آسیا قلمداد می‌شود. این رقابت زمانی برای آمریکا حساس‌تر شده که اخیراً چین با امضای قراردادی با کشور کویت سعی دارد از موقعیت منطقه‌ای کویت در خلیج فارس استفاده کند.

سیر هدفمند انعقاد موافقنامه‌های تجاری، تقابل اقتصادی پکن با واشنگتن را در جنوب خلیج فارس افزایش می‌دهد؛ همچنانی که آمریکا با تمرکز بر کشورهایی همچون امارات، عربستان و بحرین، سعی در افزایش نفوذ در منطقه‌ خلیج فارس دارد، چین سعی می‌کند با افزایش همکاری با کشورهایی همچون کویت، قطر و عمان بستر را برای گسترش و تعمیق مناسبات اقتصادی توسعه دهد.

پی‌نوشت‌ها:

[۱] Free Trade Agreement & Economic Integration Agreement

[۲] Office of the United States Trade Representative (USTR)

منبع:

سایت سازمان تجارت جهانی

انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی

  1. سلام و خدا قوت.
    استفاده کردیم. ممنونم.

    ۰۰


جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.