۰۱ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۷۸۹۷ ۰۱ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰ دسته: انرژی کارشناس: علیرضا علی‌اکبری
۰

بازار جهانی پتروشیمی در سال ۲۰۲۳ به ارزش حدود ۶۲۱ میلیارد دلار رسید و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۳ با نرخ رشد سالانه ۶.۲ درصد به ۱۱۳۳ میلیارد دلار برسد. رشد صنعتی‌شدن، شهرنشینی و کاربرد گسترده محصولات پتروشیمی از عوامل کلیدی توسعه این بازار هستند. همچنین، دسترسی به خوراک ارزان‌قیمت مانند گاز طبیعی و نفتا نقش مهمی در کاهش هزینه تولید و افزایش رقابت‌پذیری مناطق مختلف دارد.

به گزارش مسیر اقتصاد پیش‌بینی می‌شود ظهور کاربردهای جدید در صنعت پتروشیمی فرصت‌های بالقوه‌ای را برای بازیگران حیاتی فعال در بازار جهانی ایجاد کند. بر اساس داده‌های منتشر شده توسط آژانس بین‌المللی انرژی[۱] در سال ۲۰۱۸، تولید ترموپلاستیک‌ها[۲] در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۵۰ بیش از دو برابر خواهد شد تا بتواند تقاضای مصرف‌کنندگان در سراسر جهان را برآورده کند. علاوه بر این، طبق داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی، تقریباً تمام مناطق جهان به استثنای اروپا، تولید مواد پایه شیمیایی را تا سال ۲۰۵۰ افزایش خواهند داد.

پیش‌بینی رشد ۴۵ درصدی ارزش بازار پتروشیمی تا سال ۲۰۳۳

بازار جهانی پتروشیمی در سال ۲۰۲۳ با ارزشی معادل ۶۲۰.۷۴ میلیارد دلار ارزیابی شد. بر اساس پیش‌بینی‌ها و همان‌گونه که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، انتظار می‌رود این بازار از سال ۲۰۲۴ با نرخ رشد مرکب سالانه‌ای معادل ۶.۲ درصد افزایش یافته و تا سال ۲۰۳۳ به حدود ۱۱۳۳ میلیارد دلار برسد.

petrochemical market size 2023 to 2033

عوامل کلیدی در رشد تقاضای جهانی برای محصولات پتروشیمی

این رشد به عواملی نظیر افزایش جمعیت جهانی و گسترش شهرنشینی مرتبط است که تقاضا برای محصولات پتروشیمی مانند مواد پایه شیمیایی، پلیمرها و پلاستیک‌ها را افزایش داده است. در کشورهای در حال توسعه، این محصولات به دلیل رشد اقتصادی و صنعتی شدن، نقش کلیدی در تولید، ساخت‌و‌ساز و فرآیندهای صنعتی ایفا می‌کنند.

علاوه بر این، قیمت و دسترسی به خوراک‌هایی مانند نفت خام و گاز طبیعی بر هزینه تولید و ساختار رقابتی این صنعت اثر دارد. مناطقی که دسترسی آسان به خوراک دارند، اغلب از مزیت رقابتی برخوردار هستند؛ اما نوسانات قیمت جهانی انرژی، به‌ویژه قیمت نفت خام و گاز طبیعی است که می‌تواند تصمیمات سرمایه‌گذاری و سودآوری را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین پیشرفت‌های فناورانه در فرآیندهای تولید پتروشیمی از جمله کاهش هزینه‌ها، افزایش کارایی و تولید محصولات نوآورانه نقش مهمی در رشد این بازار ایفا می‌کند و پتانسیل تغییر ساختار هزینه‌ای و رقابتی صنعت را دارد.

عبور ارزش بازار پتروشیمی از ۸۰۰ میلیارد دلار تا ۲۰۳۳

ارزش بازار پتروشیمی در منطقه آسیا و اقیانوسیه در سال ۲۰۲۳ معادل ۳۲۳.۶۳ میلیارد دلار گزارش شده است. بر اساس پیش‌بینی‌ها، این رقم از سال ۲۰۲۴ با نرخ رشد مرکب سالانه ۶.۵ درصد افزایش یافته و تا سال ۲۰۳۳ به حدود ۶۰۶ میلیارد دلار خواهد رسید.

همچنین ارزش بازار پتروشیمی آمریکای شمالی نیز معادل ۱۰۶.۷۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ محاسبه شده است و طبق نمودار زیر پیش‌بینی می‌شود طی دوره پیش‌بینی ۲۰۲۴ الی ۲۰۳۳، نرخ رشد سالیانه ۷.۱ درصد را ثبت کند و به ۲۱۲ میلیارد دلار افزایش یابد. نمودار زیر روند رشد این بازار را در آسیا و اقیانوسیه و آمریکای شمالی به وضوح نمایش می‌دهد.

Asia pacific & North America petrochemical market size 2023 to 2033

منطقه آسیا و اقیانوسیه به‌ویژه در کشورهایی مانند چین و هند، با صنعتی شدن سریع و گسترش شهرنشینی مواجه است که این تحولات موجب افزایش تقاضا برای محصولات پتروشیمی شده است. به‌عنوان نمونه، تقاضا برای پلاستیک، به‌طور مداوم در منطقه آسیا و اقیانوسیه در حال افزایش است. پلاستیک‌ها به‌دلیل کاربرد گسترده در بسته‌بندی، ساخت‌و‌ساز، کالاهای مصرفی و صنعت خودروسازی، سهم قابل توجهی در رشد بازار پتروشیمی دارند.

نمودار زیر نیز سهم مناطق مختلف را در بازار جهانی پتروشیمی نشان می‌دهد؛ بر این اساس در سال ۲۰۲۳ مناطق آسیا و اقیانوسیه و اروپا بیش از سه‌چهارم سهم بازار را در اختیار خود داشته‌اند.

petrochemical market share 2023

دسترسی به خوراک ارزان‌قیمت، کلید رقابت در صنعت پتروشیمی

رابطه جدید عرضه و تقاضا در بخش شیمیایی، رقابت جهانی در این بازار را تقویت کرده است. دسترسی به خوراک ارزان‌قیمت، مزیتی کلیدی در این رقابت محسوب می‌شود. به‌عنوان مثال ایالات متحده با بهره‌گیری از مزیت گاز شیل، پس از سال‌ها افت، جایگاه خود را به‌عنوان یکی از مناطق کم‌هزینه برای تولید مواد شیمیایی بازیافته است و در حال حاضر حدود ۴۰ درصد از محصولات پتروشیمی مبتنی بر اتان را تولید می‌کند.

پس از ایالات متحده، منطقه جنوب غرب آسیا به رهبری ایران و عربستان سعودی، به‌دلیل دسترسی آسان به خوراک ارزان، همچنان از مناطق پیشرو در تولید محصولات پتروشیمی با هزینه پایین محسوب می‌شود. در مقابل، اروپا و چین با اتکای بیش‌تر به نفتا، نزدیک به یک‌چهارم ظرفیت جهانی مواد شیمیایی با ارزش بالا را تأمین می‌کنند، اما به دلیل هزینه بالای خوراک، سهم کمتری در رقابت هزینه‌ای دارند. این موقعیت‌ها نشان می‌دهد که دسترسی به خوراک ارزان، همچنان یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت در صنعت پتروشیمی به شمار می‌رود.

پی‌نوشت:

[۱] International Energy Agency (IEA)

[۲] Thermoplastic

منایع:

پرسیدنس ریسرچ

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.