۱۳ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۷۱۶۹ ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

غلامرضا گل‌محمدی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نشست «چالش‌ها و ظرفیت‌های زیست‌بوم دانش‌بنیان غذا و کشاورزی» با اشاره به اینکه تا سال ۲۰۵۰ آب در دسترس برای مصارف کشاورزی از ۷۵ میلیارد متر مکعب به ۵۰ میلیارد متر مکعب کاهش می‌یابد و نیاز غذایی از ۱۵۰ میلیون تن به ۲۰۰ میلیون تن افزایش می‌یابد، تحول کشاورزی سنتی به سمت دانش فناوری بنیان را ضروری دانست و افزود: با وجود این، فقط ۵ درصد از شرکت‌های دانش بنیان در حوزه کشاورزی فعالند. وی با اشاره به ضریب نفوذ ۵ تا ۱۳ درصدی دانش در حوزه بهره‌وری کشاورزی افزود: از مهمترین علل این سهم کم پایین بودن سهم سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است که کمتر از ۵ درصد سهم دارد.

به گزارش مسیر اقتصاد سومین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «چالش‌ها و ظرفیت‌های زیست‌بوم دانش‌بنیان غذا و کشاورزی»، سه‌شنبه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ با همکاری اندیشکده اقتصاد مقاومتی و با میزبانی «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری» برگزار شد. » این نشست، سومین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست به چگونگی استفاده از فناوری های نوین برای رفع چالشهای فعلی امنیت غذایی پرداخته شد و کارشناسان نقش آفرینی مطلوب دولت و بخش خصوصی را در توسعه دانش بنیان کشاورزی تبیین کردند.

تحول کشاورزی سنتی به سمت دانش بنیان ضروری است

غلامرضا گل‌محمدی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این نشست با اشاره به اینکه در بخش کشاورزی با چالش‌های بزرگی همچون بحران آب و تغییر اقلیم مواجهیم که سند دانش بنیان امنیت غذایی برای غلبه بر همین چالشها مصوب و ابلاغ شد، گفت: اگر وضعیت اقلیمی فعلی تا سال ۲۰۵۰ ادامه یابد، آب در دسترس برای مصارف کشاورزی از ۷۵ میلیارد متر مکعب به ۵۰ میلیارد متر مکعب کاهش می یابد در حالیکه نیاز غذایی از ۱۵۰ میلیون تن به ۲۰۰ میلیون تن افزایش می یابد، بنابراین تحول کشاورزی سنتی به سمت دانش بنیان ضروری است.

فقط ۵ درصد از شرکت‌های دانش بنیان در حوزه کشاورزی فعالند

وی افزود: اکنون اثربخشی سازمان تات در حوزه فناوری ۲ میلیارد دلار است. تاکنون ۱۰۰۰ فناوری شامل اقلام دارویی، ماشینها و بذور دست یافتیم و ۵۰۰ مورد آن وارد مرحله تجاری سازی شده اما این کافی نیست. از حدود ۱۰۰۰ شرکت دانش بنیان فقط ۵ % در حوزه کشاورزی فعالند که با این سهم کم نمی‌شود به امنیت غذایی پایدار دست یافت.

گل‌محمدی ادامه داد: یکی از مشکلات ما در حوزه بهره وری کشاورزی، پایین بودن ضریب نفوذ دانش است که بین ۵ تا ۱۳ درصد اعلام شده است. از مهمترین علل این سهم کم پایین بودن سهم سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است که کمتر از ۵ درصد سهم دارد.

شرکتهای دانش‌بنیان می‌توانند نفوذ دانش را در کشاورزی افزایش دهند

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در زنجیره تحقیق تا تولید، حلقه‌های میانی مفقود است که شرکتهای دانش‌بنیان می‌تواند این زنجیره را وصل کرده و نفوذ دانش را افزایش می‌دهد. با وجود خرده‌پایی کشاورزان و مقیاس پایین اراضی کشاورزی توان استفاده از دانش فنی وجود ندارد.

وی افزود: سازمان تات زیرساخت‌های مناسبی در حوزه‌های عرصه‌ای و سخت افزاری و نرم افزاری برای حمایت از فعالیتهای دانش بنیان در حوزه افزایش بهره وری کشاورزی دارد. ۷۳۴ پارک، دهکده فناوری و مزارع نوآور در سازمان ایجاد شده که فعالند و می‌توانند در خدمت مسائل بخش کشاورزی قرار بگیرند.

سازمان تات، حامی افزایش فناوری در کشاورزی

گل‌محمدی ادامه داد: ما در دوره جدید، راهبردهای سازمان را بازنگری کردیم و آماده‌ایم در دو حوزه «توسعه زیست‌بوم فناوری و نوآوری با مشارکت بخش خصوصی» و «کمک به فرصت مطالعاتی محققان در شرکتهای دانش‌بنیان خصوصی و صنعتی برای انتقال فناوری به داخل کشور» فعالانه‌تر عمل کنیم. در تلاشیم استراتژی‌های خود را به نحوی پیش ببریم که با همکاری معاونت علمی کمیته‌های تخصصی برای نحوه مدیریت بخش خصوصی در زیست‌بوم دانش‌بنیان تشکیل دهیم و از توسعه فعالیت پارک فناوری کرج و حمایت از دهکده‌های فناوری در استانها نهایت بهره برداری را در این زمینه داشته باشیم.

در پایان گفت: با هدف تامین امنیت غذایی پایدار، آماده‌ایم دست یاری به همه نهادهای مسوول در زمینه رشد بهره وری، فناوری و نوآوری در بخش کشاورزی دهیم.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.