مسیر اقتصاد/ انصارالله یمن به عنوان یکی از ستونهای اصلی محور مقاومت، همچنان به تقویت موقعیت خود در جنگ جاری در غرب آسیا ادامه میدهد و در نشان دادن قدرت و تثبیت نقش خود به سطوح جدیدی ارتقاء یافته است. نفوذ روزافزون و قابلیتهای عملیاتی صنعا، امروز در حال تغییر پویایی منطقه و ایجاد چالشهای جدید برای بازیگران منطقهای و بینالمللی است. یمنیها توانایی عملیات نظامی مستمر دریایی علیه کشتیهای مرتبط با اسرائیل، آمریکا و بریتانیا، همچنین حمله موشکی و پهپادی به عمق اسرائیل را دارند و حتی ناوهای هواپیمابر و ناوشکنهای آمریکایی را در دریای سرخ، دریای عرب و شمال اقیانوس هند مورد هدف قرار دادهاند. در مقابل، نیروهای دریایی ایالات متحده عملیات هوایی منظمی را علیه یمن انجام میدهد تا تلاشهای انصارالله را متوقف و بر تصمیم استراتژیک آن برای حمایت از فلسطین و لبنان تأثیر بگذارند. تداوم این عملیات نشان دهنده تعهد تسلیمناپذیر یمن به حمایت از محور مقاومت و تبدیل شدن به اولین عضو این محور است که مستقیماً با قدرتهای جهانی مقابله میکند.
خنثی کردن حملات آمریکا به یمن
صنعا در همه مرحله توانسته متحدان و دشمنان خود را غافلگیر کند. آخرین مورد آن افشای برنامه واشنگتن برای حمله هوایی بزرگ به اهداف یمن بود که در راستای نابودی آن صورت گرفت. این موضوع را عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله، در ۱۴ نوامبر به صراحت اعلام و هدف قراردادن ناو یو اس اس آبراهام لینکلن در دریای عرب و دو ناوشکن آمریکایی در دریای سرخ را تشریح کرد. وی تصریح کرد: «نیروهای مسلح یمن با موفقیت از مواضع خود دفاع کردند و مانع از تجاوز گسترده دشمن آمریکایی به این کشور شدند. این عملیات تنها نمایش قدرت نظامی نبود، بلکه پیامی برای بازدارندگی بود که هرگونه تجاوز به یمن بیپاسخ نخواهد ماند.» این حملات پیشگیرانه بود و مانع از پیشروی عملیات هوایی بزرگ ایالات متحده شد که مناطق حیاتی و مهم داخل یمن را هدف قرار میداد.
توانمندیهای استراتژیک نیروهای یمنی
پیچیدگی و هماهنگی این حملات موشکی و پهپادی نشان دهنده تواناییهای برنامهریزی استراتژیک نیروهای یمنی است. انجام یک عملیات هشتساعته علیه چنین اهداف مهیبی به اطلاعات گسترده، هماهنگی دقیق و فناوری پیشرفته نیاز داشت که نشان دهنده توانایی فزاینده نیروهای یمنی در جنگهای متعارف و نامتقارن است.
موضع صنعا در مورد نظامیسازی آبراهها بر اهرم استراتژیک آن در کنترل برخی از شلوغترین و مهمترین مسیرهای دریایی جهان تأکید دارد. یمن با معرفی خود به عنوان حافظ این مسیرها در برابر تجاوزات خارجی، حضور آنها را به چالش میکشد و فعالیت آنها در این آبها را زیر سوال میبرد.
برای نمونه، پنتاگون عملیات و جزئیات آن توسط نیروهای مسلح یمن در ۱۱ نوامبر تایید کرد. نیروهای مسلح یمن پیش از این حملاتی را علیه ناوشکنهای آمریکایی و همچنین ناو هواپیمابر آیزنهاور آمریکا انجام دادهاند. البته تناقض در گزارشها نشان دهنده جنگ اطلاعاتی ادامهدار بین دو دشمن است که هر کدام سعی در کنترل روایت و حفظ روحیه دارند. اعتماد صنعا در به چالش کشیدن روایت ایالات متحده از وقایع، تأثیر ارتباطات منطقهای جدید و قصد آن برای شکل دادن به خوانش بینالمللی از درگیری را نمایان میکند.
چهار پیام حمله پیشگیرانه انصارالله
ماهیت پیشگیرانه این عملیات حامل پیامهای مهمی است. نخست، تواناییهای اطلاعاتی یمن در شناسایی طرحهای نظامی خصمانه آمریکا و بریتانیا را نشان میدهد. این سطح از جمعآوری اطلاعات نشان میدهد که صنعا به منابع اطلاعاتی نفوذ کرده است که دادههای لحظهای در مورد تحرکات و نیات دشمن ارائه میکنند.
دوم، انجام یک حمله پیشگیرانه به این معنی است که یمن میتواند استراتژیهای نظامی را پیشبینی کند، مانور دهد و حملات را قبل از تحقق آنها دفع کند. این توانایی، صنعا را در موقعیتی فعال و نه واکنشی قرار میدهد و به آن یک مزیت استراتژیک میدهد.
سوم، نیروهای یمنی به طور پیوسته در حال بهبود تواناییهای نظامی و اطلاعاتی خود هستند و سلطه ایالات متحده در منطقه را به چالش میکشند. این افزایش مداوم فناوری موشکهای بالستیک، قابلیتهای پهپادها و نظارت لحظهای همان موضوعی است که به تغییر توازن نظامی در منطقه ادامه میدهد.
چهارم، این عملیات به عنوان یک هشدار جدی برای مهاجمان منطقه دارد، به ویژه در شرایطی که جنگ تحت حمایت ایالات متحده و به رهبری عربستان/امارات علیه یمن حل نشده باقی مانده است. حمله پیشگیرانه نشان میدهد که صنعا در استفاده از زور برای حفاظت از حاکمیت و منافع استراتژیک خود تردیدی نخواهد داشت.
پیامدهای راهبردی قدرت انصارالله برای مقاومت
از زمان عملیات طوفان الاقصی در سال گذشته، غرب آسیا دستخوش تغییراتی شده، زیرا اقدامات یمن به طور فزایندهای در محور مقاومت منطقه قرار گرفته است. از حملات موشکی اولیه صنعا در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ تا عملیات اخیر در ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴، نقش نظامی فعال یمن یک تغییردهنده بازی بوده است.
اکنون امنیت در منطقه به امنیت یمن وابسته است که این امر واشنگتن و متحدانش را برای ارزیابی مجدد استراتژیهای خود به چالش میکشد. همچنین، مفهوم به حاشیه راندن یمن با انقلاب ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴ مدفون شد، انقلابی که دست نفوذ خارجی به ویژه عربستان را در تصمیم گیری یمن قطع کرد.
نقش یمن در حمایت از آرمانهای فلسطینی و لبنانی به این معناست که اسرائیل و متحدانش نمیتوانند از طریق «آتش بس» آثار ویرانگر این جنگها را از بین ببرند زیرا این امر مشکل یمن را حل نخواهد کرد. باوجود رویدادهای شام، یمن به عنوان پیشگام استراتژیک و قدرتمند محور مقاومت، کلید بسیاری از تصمیمات منطقهای و مقاومت را در دست خواهد داشت.
منبع: کریدل
انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی