۱۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۴۱۰۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰ دسته: دولت و حکمرانی، رژیم صهیونیستی کارشناس: میلاد صادقی
۰

به گزارش خبرگزاری ای بی سی نیوز آمریکا، جنگ اخیر اسرائیل تاثیرات مخرب و طولانی مدتی بر اقتصاد این رژیم گذاشته است. افزایش چشمگیر هزینه‌های نظامی، کاهش تولید ناخالص داخلی، افزایش نرخ بیکاری و کاهش سرمایه‌گذاری از جمله مهم‌ترین پیامدهای وارد آمده بر رژیم صهیونیستی است. اسرائیل سال گذشته با صرف ۲۷.۵ میلیارد دلار برای هزینه‌های نظامی و سهم آن از تولید ناخالص داخلی با ۵.۳ درصد، به مراتب بالاتر از کشورهای توسعه‌یافته‌ای مانند ایالات متحده (۳.۴ درصد) و آلمان (۱.۵ درصد) در باتلاق هزینه‌ها فرو رفته است.

به گزارش مسیر اقتصاد جنگ اسرائیل علیه غزه نه تنها جان بسیاری را گرفت، بلکه هزینه‌های گزافی بر اقتصاد این رژیم تحمیل کرد. این هزینه‌های هنگفت نگرانی‌ها در مورد آینده مالی اسرائیل را افزایش داده است. افزایش چشمگیر هزینه‌های نظامی در سایه جنگ، اقتصاد اسراییل را به لرزه انداخته است. به‌ویژه در مناطق مرزی که به دلیل درگیری‌ها خالی از سکنه شده‌اند، رشد اقتصادی به کلی متوقف شده است.

تحمیل هزینه‌های سنگین جنگ بر بودجه عمومی اسرائیل

اقتصاددانان می‌گویند این رژیم ممکن است با کاهش سرمایه‌گذاری و افزایش مالیات‌ها مواجه شود، زیرا جنگ، بودجه‌های دولتی را تحت فشار قرار می‌دهد و دولت را مجبور می‌کند بین برنامه‌های اجتماعی و نظامی انتخاب‌های سختی انجام دهد.

بر اساس پژوهش‌های موسسه بین‌المللی مطالعات صلح استکهلم، پس از آغاز عملیات نظامی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل شاهد جهشی قابل توجه در هزینه‌های نظامی خود بوده است. این هزینه‌ها از ۱.۸ میلیارد دلار در ماه قبل از آغاز درگیری‌ها به رقم قابل توجه ۴.۷ میلیارد دلار در پایان سال گذشته افزایش یافته است.

بر اساس گزارش این موسسه، اسرائیل سال گذشته با صرف ۲۷.۵ میلیارد دلار برای هزینه‌های نظامی، جایگاه پانزدهم در جهان را از آن خود کرد. این رقم از کشورهای پرجمعیت‌تری همچون کانادا و اسپانیا کمتر، اما نسبت به لهستان بیشتر بوده است. سهم هزینه‌های نظامی از تولید ناخالص داخلی اسرائیل نیز با ۵.۳ درصد، به مراتب بالاتر از کشورهای توسعه‌یافته‌ای مانند ایالات متحده (۳.۴ درصد) و آلمان (۱.۵ درصد) است. البته این رقم در مقایسه با کشورهای درگیر در جنگ‌های فعال مانند اوکراین که بیش از نیمی از بودجه خود را صرف دفاع می‌کنند، کمتر به چشم می‌آید.

جنگ طولانی‌تر از همیشه، اقتصاد اسرائیل را فلج می‌کند

در پی این جنگ، اقتصاد اسرائیل ضربه شدیدی خورد؛ به طوری که تولید ناخالص داخلی این رژیم در سه ماه پس از حمله، ۵.۶ درصد کاهش یافت. این افت، شدیدترین کاهش تولید در میان اعضای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) بود. اگرچه اقتصاد اسراییل در نیمه اول سال رشد ۴ درصدی را تجربه کرد، اما این رشد در سه ماهه دوم به شدت کاهش یافت و تنها ۰.۲ درصد بود.

تبعات جنگ بر اقتصاد غزه و کرانه‌ باختری بسیار شدید بوده است. در غزه که پیش از جنگ نیز با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کرد، ۹۰ درصد جمعیت آواره شده‌اند و نرخ بیکاری به شدت افزایش یافته است. در کرانه‌ باختری نیز تحریم‌ها و محدودیت‌های نظامی، اقتصاد را فلج کرده و ده‌ها هزار کارگر فلسطینی شغل خود را از دست داده‌اند. گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد که اقتصاد کرانه‌ باختری در سه ماهه اول به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

جنگ اسرائیل، اقتصاد این رژیم را به شدت تحت فشار قرار داده است. فراخوان‌های مکرر برای خدمت سربازی، کمبود نیروی کار را تشدید کرده است. همچنین، ناامنی و اختلال در حمل‌ونقل، سرمایه‌گذاری‌ها و صنعت گردشگری را با چالش جدی مواجه کرده است. یکی از بزرگترین نگرانی‌ها، ماهیت نامحدود درگیری‌ها است که بیش از یک سال ادامه دارد. اقتصاد اسرائیل پس از جنگ ۲۰۰۶ با حزب الله در جنوب لبنان به سرعت بهبود یافت. اما آن درگیری تنها ۳۴ روز طول کشید.

آمریکا، شریک اصلی نظامی و اقتصادی اسرائیل در بحران غزه

قبل از آغاز جنگ، آمریکا سالانه حدود ۳.۸ میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل می‌کرد. این توافق در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما امضا شده بود. این کمک که حدود ۱۴ درصد هزینه‌های نظامی اسرائیل را تشکیل می‌داد، عمدتا به جیب شرکت‌های دفاعی آمریکایی سرازیر می‌شد. مطابق آخرین پژوهش‌های دانشگاه براون، ایالات متحده از آغاز جنگ در غزه و تشدید تنش‌ها در منطقه غرب آسیا، بیش از ۱۷.۹ میلیارد دلار صرف کمک‌های نظامی به اسرائیل کرده است.

ایالات متحده علاوه بر پشتیبانی نظامی، در بحران‌های اقتصادی اسرائیل نیز با تزریق مالی قابل توجهی به کمک این رژیم شتافته است. تصویب اعتبار ۹ میلیارد دلاری توسط کنگره در سال ۲۰۰۳، به اسرائیل امکان داد پس از آسیب‌های اقتصادی ناشی از درگیری‌ها، وام‌های مورد نیاز خود را با شرایط بسیار مناسب دریافت کند.

منبع: ای بی سی نیوز

انتهای پیام/ دولت و حکمرانی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.