مسیر اقتصاد/ کره جنوبی به علت نداشتن منابع نفت و گاز قابل توجه، میزان تولید گاز مایع اندکی دارد که این مقدار در واقع محصول جانبی سایر فرآیندهای پتروپالایشی است. كل نفت خام تولیدی توسط كره جنوبی در سال ۲۰۱۹ برابر ۱۱۹ هزار بشكه در روز بوده است. ضمن اینکه شرکت ملی نفت کره جنوبی (KNOC [۱]) از طریق خرید شرکتهای خارج از این کشور و سرمایهگذاری مشترک با شرکتهای بزرگ نفتی بین المللی و ملی، در سال ۲۰۱۹ در خارج از خاک کره جنوبی، ۱۲۵ هزار بشکه در روز نفت خام و ۱۲۴ میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی تولید کرده است [۲].
مصرف روزانه ۲.۵ میلیون بشکه نفت خام در کره جنوبی
شکل زیر نمودار روند مصرف نفت خام کره جنوبی را نشان میدهد.
مطابق شکل بالا در سال ۲۰۱۹ کره جنوبی بیش از ۲.۵ میلیون بشکه در روز نفت خام مصرف کرده و در حقیقت هشتمین مصرفکننده بزرگ نفت خام جهان بوده است. تقاضای نفت خام کره جنوبی بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ در حدود ۲۶۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته که به علت کاهش قیمت نفت خام، افتتاح واحدهای جدید پتروشیمی مصرف کننده گاز مایع (LPG) و نفتا و نیز مصرف مازوت در بخش برق ناشی از کاهش موقت ظرفیت برق هستهای بوده است [۳].
ضمن اینکه رشد مصرف نفت خام کره جنوبی از سال ۲۰۱۸ به طور قابل توجهی تعدیل شده است. از جمله دلایل مهم این کاهش مصرف، میتوان به افزایش قیمت نفت خام، افزایش ظرفیت برق ذغال سنگی و در نتیجه کاهش مصرف فرآودههای نفتی در حوزه تولید برق، مقررات جدید مربوط به آلایندگی محیط زیست و تحت تعمیر و نگهداری قرار گرفتن واحدهای پتروشیمی اشاره نمود. البته اختلافات تجاری و تقاضای ضعیف از چین هم بر صادرات فرآوردههای نفتی کره جنوبی در نیمه دوم سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ تأثیر منفی گذاشته است [۴].
صادرات روزانه ۱.۴ میلیون بشکه فرآورده های نفتی توسط کره جنوبی
جالب است که کره جنوبی در مجموع یک صادرکننده فرآوردههای نفتی است. این کشور در سال ۲۰۱۹، در حدود ۱.۴ میلیون بشکه در روز فرآوردههای نفتی پالایش شده که بیشتر به صورت تقطیرهای میانی مانند گازوئیل، بنزین و سوخت جت بوده صادر کرده است. ضمن اینکه در این سال واردات فرآوردههای نفتی این کشور که عمدتا نفتا و گاز مایع بوده، معادل ۱ میلیون بشکه در روز به ثبت رسیده است [۵].
افزایش تقاضای نفتا و گاز مایع در کره جنوبی با توسعه واحدهای پتروشیمی
در سال ۲۰۱۹ تقاضای نفتا، تقریباً نیمی از کل تقاضای فرآوردههای نفتی کره جنوبی را تشکیل داده و در حقیقت بیشترین سهم را از کل تقاضای فرآوردههای نفتی کره جنوبی داشته است. استفاده از نفتا در کره جنوبی به دلیل افزایش ظرفیت واحدهای پتروشیمی اتیلن و افزایش تقاضا برای پلاستیک در آسیا رو به افزایش است. ضمن اینکه کره جنوبی در اواسط دهه ۲۰۲۰ قصد داشت تعدادی تأسیسات جدید پتروشیمی را راه اندازی کند که در نتیجه تقاضای نفتا و گاز مایع این کشور را در چند سال آینده دوباره افزایش میدهد [۶].
در سال ۲۰۱۹ واردات گاز مایع کره جنوبی ۹.۵ درصد افزایش و از ۶.۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ به ۷ میلیون تن رسید. کره جنوبی از گاز مایع که ۱۳ درصد از تقاضای محصولات نفتی این کشور را به خود اختصاص داده است، در صنایع پتروشیمی به ویژه واحدهای پتروشیمی PDH و الفینی استفاده میکند [۷]. بنابراین با توجه به روند افزایشی تقاضای نفتا و گاز مایع در بخش پتروشیمی کره، میتوان گفت که توسعه پتروشیمیهای خوراک مایع همچنان در دستور کار دولت کره جنوبی قرار دارد.
پینوشت:
[۱] Korea National Oil Corporation
[۲] KNOC Investor Relations, Overseas E&P (accessed May 2020)
[۳] FACTS Global Energy Services, Asia Pacific Petroleum Databook 1: Supply and Demand, Spring 2018, pages 55-57
[۴] International Energy Agency, Oil 2019, pages 33 and 100; Coal 2018, page 24; Oil Market Report, November 15, 2019 page 10; Oil Market Report, May 15, 2019, page 9, Oil Market Report, April 11, 2019, page 10; Newsbase, AsianOil, “South Korea’s oil and gas demand declines,” November 6, 2019, page 8
[۵] FACTS Global Energy Services, Asia Pacific Petroleum Databook 3: Oil Product Balances & Prices, Spring 2020, page 66
[۶] FACTS Global Energy Services, Asia Pacific Petroleum Databook 1: Supply and Demand, Spring 2020, page 52; International Energy Agency, Oil 2020, pages 20-22 and 36
[۷] Korea Energy Economics Institute, Monthly Energy Statistics, May 2020, page 47
منبع:
اداره اطلاعات انرژی آمریکا (eia)
انتهای پیام/ انرژی