به گزارش مسیر اقتصاد از مرکز تحقیقاتی PEW، در سالهای اخیر مردم بیشتر کشورهای اروپایی از نظر اقتصادی شرایط مناسبی را تجربه نکردهاند. بیکاری و رکود در این کشورها افزایش یافته و بسیاری از مردم پیروی از سیاستهای اقتصادی اتحادیه اروپا را در نامساعد شدن وضعیت کشورشان مؤثر میدانند. در این مدت اتحادیه اروپا به اغلب کشورهایی که با بحران اقتصادی مواجه شدهاند، همچون یونان، ایتالیا و پرتغال، سیاستهای ریاضتی را توصیه کرده و این مسئله موجب شده نارضایتی مردم از سیاستهای اقتصادی اتحادیه اروپا به شدت افزایش یابد.
در یکی از بارزترین مظاهر اعتراض مردم به سیاستهای اتحادیه اروپا، در اواسط سال گذشته میلادی مردم بریتانیا (انگلستان، ولز، اسکاتلند و ایرلند جنوبی) به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند. «نه» مردم بریتانیا به ماندن در اتحادیه اروپا در حالی بود که نخست وزیر وقت این کشور بعد از رایزنی با مقامات اتحادیه اروپا، امتیازات متعددی به طور خاص برای این کشور کسب کرده بود که امکان استفاده از واحد پول جداگانه، یکی از این امتیازات بود. اما با اینحال مردم نظر دیگری داشتند و به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا رای دادند.
بعد از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، افکار عمومی دیگر کشورهای این اتحادیه نیز به ضرروت بازنگری در سیاستهای این اتحادیه معطوف شده و این مسئله یکی از چالشهای اساسی کشورهای اروپای برای حفظ اتحادیه است. در یکی از نظرسنجیهایی که بعد از رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا، در خصوص پذیرش سیاستهای اقتصادی این اتحادیه از سوی مردم صورت گرفته[۱]، مردم اغلب کشورهای اروپایی نظر مساعدی در خصوص این سیاستها ندارند.
به عنوان نمونه در اغلب کشورهای اروپایی درصد افرادی که با اتحادیه اروپا موافق هستند، در ۱۰ سال اخیر کاهش یافته است (نمودار شماره ۱).
علاوه بر این در این نظرسنجی بخش زیادی از مردم سیاستهای اقتصادی که اتحادیه اروپا به کشورها پیشنهاد میدهد را نمیپذیرند. (نمودار شماره ۲)
دیگر نتایج این نظرسنجی نشان از آن دارد که مردم این کشورها اغلب معتقدند باید از اختیارات مرکزی اتحادیه کاسته شود و درخصوص مدیریت مسائل مختلف اختیارات بیشتری به دولتهای ملی داده شود. همچنین محبوبیت سیاست پولی واحد و داشتن یک واحد پول در تمامی کشورهای اتحادیه نیز در بین مردم به شدت درحال کاهش است.
این نارضایتیها از عملکرد اتحادیه اروپا، تنها در نتایج نظرسنجیها عیان نیست بلکه هر زمان که فرصتی برای ابراز عقیده به مردم داده شود، مانند رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا، آنها نارضایتی خود را ابراز مینمایند. یکی از این فرصتها در ماه گذشته به مردم کشور ایتالیا داده شد. نخست وزیر این کشور از مردم خواست نظر خود را در مورد اصلاحات قانون اساسی با شرکت در رفراندوم نشان دهند. اصلاحات مد نظر نخست وزیر این کشور از جنس سیاستهای مد نظر اتحادیه اروپا بود ولی مردم این کشور با رایی به مراتب قاطع تر از رای مردم بریتانیا، با آن مخالفت کردند.
نارضایتی مردم کشورهای اروپایی از عملکرد اقتصادی اتحادیه در این نظرسنجی و دیگر نظرسنجیهای مشابه آن، که تعداد آنها کم نیست، نشان از آن دارد که اتحادیه اروپا برای حفظ اتحاد خود راهی دراز در پیش رو دارد و لازم است در سیاستهای اقتصادی و سیاسی خود تجدیدنظر نماید.
پینوشت:
[۱] http://www.pewglobal.org/2016/06/07/euroskepticism-beyond-brexit