به گزارش حسین حیدری خبرنگار استان قم مسیر اقتصاد حدود دو دهه است که بانکداری خصوصی در کنار بانکداری دولتی، در حال فعالیت است و با ارائه تسهیلات خاص مشتریان بسیاری را جذب کرده است. اما به دلیل نظارت ضعیف بانک مرکزی بر بانک های خصوصی، مشکلاتی همچون ورشکستگی و به وجود آمدن رانت ها نمود پیدا کرده است.
دکتر محمد زمان رستمی عضو هیئت علمی دانشگاه قم در گفتگو با مسیر اقتصاد به بحث بانکداری اشاره کرد و اظهار داشت: بانک یکی از مهم ترین پدیده های اقتصاد است.
وی ادامه داد: زمانی انقلاب صنعتی به ثمر نشست و عصر جدید در اقتصاد شکل گرفت که بانک به وجود آمد و تمدن امروز را تغییر داد.
عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه با اشاره به اینکه انباشت سرمایه یکی از بحث های جدی در بانک است، گفت: با انباشت سرمایه در بانک ها می توان پروژه های بزرگ کشور، کارخانه های دولتی و غیر دولتی و انبوه سازی تولید را حمایت کرد.
وی اضافه کرد: بانک یک پدیده بسیارعظیم، گرانقدر و ارزشمند است که در هر کشوری در مسیر توسعه قرار دارد.
دکتر رستمی بیان داشت: انباشت سرمایه ای که در بانک صورت می گیرد برای مردم است و بسیاری از خدمات دولتی و خصوصی توسط این سرمایه صورت می گیرد.
تمرکز بانکداری اسلامی بر عقود و غفلت از بهرهوری نظام بانکی
وی عنوان داشت: مسئله مهم در نظام بانکی بحث کارآیی و بهره وری است که کل دنیا به این سمت حرکت کرده است، منتها در نظام بانکی ما این مسئله مغفول مانده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم خاطرنشان شد: افرادی که در بانکداری اسلامی فعالیت می کنند، تمام توجه خود را بر روی عقود قرار داده اند و در نهایت بانکداری را از شکل ساده به شکل پیچیده تبدیل کردند.
وی اضافه کرد: در بانکداری اسلامی می خواستند ربا را حذف کنند به همین دلیل عقود ایجاد شد اما در نهایت نه تنها از ربا فرار نکردند بلکه نظام بانکداری را پیچیده تر کردند و نظام بانکداری ما از بهره وری و کارآیی بازماند.
دکتر رستمی ادامه داد: کسانی که قانون بانکداری اسلامی را تنظیم کردند، هیچ توجهی به بحث کارایی و افزایش بهره وری نداشته اند و امروز سرمایه بانک ها به سمت فعالیت های مولد حرکت نمی کند.
وی ابرازداشت : وقتی سرمایه در بانک ها به سمت تولید و فعالیت های مولد نرود، در سفته بازی، دلالی، خرید و فروش سکه و طلا و برخی موارد دیگر هزینه می شود.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه قم با بیان اینکه یکی از مشکلات مهم امروز بانک ها عدم هدایت سرمایه به سمت بهره وری و پیشرفت کشور است، افزود: نظام حکومتی، فقها و کارشناسان از مسئله مولد بودن در بانکداری اسلامی غافل شده اند و این خطای بزرگ بود.
انتهای پیام/ نظام مالی