دكتر عادل پيغامى استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق در گفتگو با مقاومتى نيوز بانک ها را هم واسطه وجوه و هم خالق پول از هيچ دانست و گفت: بانک تكامل يافته نهادهاى پولى گذشته است. نهادهاى پولى گذشته نيز با ضرب سكه توسط نهاد حاكميت از هيچ خلق پول مى كردند.
ماهيت پول اعتبار است
پيغامى ماهيت پول را اعتبار دانست و اظهار داشت: برخى به اشتباه فكر مى كنند سكه طلا خود پول است؛ در حالى كه سكه طلا ظرف پول است و مظروف، خود پول و اعتبار است. اين اعتبار درون يک ظرف فيزيكى ريخته مى شد كه اعتبار و ضمانت پول را با خود به همراه داشته باشد.
وى ادامه داد: بعدها كه بشر و نهادهاى اجتماعى بشرى پيشرفت كرد و نيازمند ضمانت هاى فيزيكى نبود، خلق پول كه يك امر حاكميتى است، به نهادهاى پيچيده تر و پيشرفته ترى واگذار شد. بنابراين بانک نهادى است كه هم حالت آغازگر دارد و خلق اعتبار مى كند و هم وجوه مردم را جمع كرده و واسطه گرى مى كند.
پشتوانه پول لزوما فيزيكى و مادى نيست
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق در پاسخ به سوالى درباره خلق پول بدون پشتوانه گفت: خلق پول بدون پشتوانه طبيعتا غلط است. اما مشكل اين جا است كه عده اى از افراد فكر مى كنند پشتوانه پول حتما بايد فيزيكى و مادى باشد؛ يعنى هنوز در فضاى ۳۰۰، ۴۰۰ سال پيش فكر مى كنند.
پيغامى ادامه داد: زمانى پيشرفت اجتماعى، نهادهاى اجتماعى و نهادهاى نظارتى بشر محدود بود و بشر به صورت فيزيكى و مادى فكر مى كرد؛ يعنى تا وقتى كه ارزش ها را در قالب هاى فيزيكى منتقل نمى كرد، احساس نمى كرد كه ارزش منتقل شده است. مثلا ۱۰۰ سال قبل، بشر به فضاى ديجيتال نمى توانست فكر كند و تصور وى از فضا به صورت خاک، مكان و … بود.
اقتصاد كشور به خلق پول نياز دارد
عضو هيئت علمى دانشگاه امام صادق نقش پول در اقتصاد را مانند خون و نيروى برق دانست و گفت: برق بايد در كشور توليد شود. ولى نحوه توزيع آن مهم است كه باعث ايجاد اتصالى، آتش سوزى و كشته شدن مردم نشود. بنابراين مسئله ما سازوکار توزيع اعتبار است و نه خلق آن.
وى ادامه داد: بنده به روش علمى به سادگى نشان مى دهم كه ما بيش از مقدار فعلى به خلق پول نياز داريم. اقتصاد ايران در آمارهاى جهانى جزو معدود كشورهايى است كه نسبت به حجم GDP و گردش مالى آن، كم پول است. اما همين پول كم چون بد مى چرخد، منجر به توزيع رانت و عدم شكل گيرى فضاى مولد مى شود.
تخصيص بهينه منابع مهمترين وظيفه نظام بانکى
پيغامى تاكيد بيش از حد بر مقوله خلق پول را سبب غفلت از وظيفه اصلى نظام بانكى دانست و اظهار داشت: كاركرد اولى و اصلى نظام بانكى، پولى و اعتبارى كشور تخصيص بهينه منابع است.
عضو هيئت علمى دانشگاه امام صادق مهم ترين نقش بانک را توزيع اعتبار به شكل صحيح، عادلانه و مولد دانست و گفت: تصدى و شكل حقوقى بانک مى تواند به صورت خصوصى باشد؛ ولى بانک از نظر ماهيت و كاركرد، يک نهاد بخش عمومى و حاكميتى است. به همين جهت، در همه دنيا به دقت بر روى آن نظارت مى شود.
وى بانک هاى ايران را بر خلاف دنيا، رها و بدون نظارت دانست و گفت: بر خلاف تصور عده اى از افراد، بسيارى از مشكلات ناشى از ذات بانک نيست؛ بلكه قانون بانكدارى و نحوه اداره و حكمرانى بانكى ما غلط است. سال ها است كه فاقد نهاد حكمران پولى هستيم و صرفا يك تابلو به نام بانک مركزى را يدک مى كشيم.
پيغامى وجود نهاد توزيع كننده اعتبار را لازمه هدايت پول به سمت بخش هاى مولد اقتصادى كشور دانست و گفت: بانک ها نهادهاى تخصصى خلق پول هستند؛ ولى سيستم حكمرانى كشور بايد نحوه توزيع پول را نيز بلد باشد. ما حداقل به ۵ نوع بانک از جمله بانکهاى سرمايهگذارى، بانکهاى توسعهاى و بانکهاى تخصصى نياز داريم كه نظامات هر يک از آنها متمايز است.
نظام حكمرانى كشور فهم صحيحى از مسائل پولى ندارد
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق نظام حكمرانى كشور را فاقد فهم صحيح از مسائل پولى دانست و افزود: قوانين و بخشنامه هاى بانک مركزى براى كاركردهاى مختلف بانک به صورت يكسان و همگن صادر مى شود. مجلس ما نيز فهمى از اين مسئله ندارد كه در بودجه و قانون هاى مصوب آن قابل مشاهده است.
وى ادامه داد: قانون بانكدارى بدون ربا نيز متوجه اين مسئله نبوده و نيست. حتى طرح هاى مجلس و دولت براى تحول سيستم بانكى نيز توسط اقتصاددان پولى نوشته نشده است و فقدان دانش تخصصى دامنگير كشور شده است.
انتهاى پيام/ نظام مالى
سلام
این حرف ها از زبان یک استاد اقتصاد اسلامی که عضو هیئت علمی یک دانشگاه اسلامی نیز هست، بسیار دون شأن و بعید و باعث تأسف است.
ظاهراً ایشان در حوزه مسائل پولی تخصص کافی ندارند و حرف های گنده تر از تخصص شان زده اند.
لطف کنند چند سالی موضوعات پولی را بخوانند و از استادان این فن کمک بخواهند.
الآن در خود غرب برخی اقتصاد دانان متخصص پول مخالف خلق پول هستند. برای مثال میلیون فریدمن و دیگران....
چرا باید یک استاد اقتصاد اسلامی از موضع رباخواران دفاع کند؟
مسأله نفوذ را جدی بگیریم. در اندیشههای ما رخنه کرده اند
سلام به شما
اتفاقا گرایش تخصصی شون پولی هست.
و بسیار ادم باسوادی هم هستند
سلام
خلاصه و اصل فرمایشات جناب دکتررررو استاد دانشگاه( دولتگاه!) :
"خلق پول مهم نیست مهم توزیع عدلانه آنست "
که هیچ تفاوتی ندارد با اینکه بگوییم
نفس دزدی مهم نیست مهم توزیع عادلانه آن ست !
قصد جسارت ندارم اما نظرات این استاد کل را یک مشت اراجیف و خزعبلاتی است جهت تداوم دزدی سیستمی و قانونی با کمی لعاب شرع اسلام !
بعصی اوقات فکر می کنم که یاغیان ودزدان سر گردنه و قمار باز و ...که حداقل ریسک جان و مال و آلرو وحیثیت و... درکارشان هست صد شرافت به امثال اینها دارد که بطور سبستمی ودرامنیت و و فراغ کامل و خیلی به ظاهر قانونی و شرعی جیب خلق الله را می چاپند !
متاسفانه در سالهای اخیر شاهد ظهور اساتیدی از دانشگاه امام صادق هستیم سعی می کنند با جلوه های علمی اسلامی به نظریه پردازی های عجیب غریب بپردازند که آقای پیغامی هم از جمله آنهاست.
ایشان را ارجاع می دهم به مقاله معون بانک مرکزی آقای دکتر کمیجانی که خلق پول از هیچ توسط بانک مرکزی را یکی از مهمترین آسیبهاب نظام بانکی بر اقتصاد دانسته و آن را مانع تحقق شرعی قراردادها می داند.
من نمیدونم چرا مسائل علمی تو ایران سریع با شخصیت خود افراد یکی شده و در صورت مخالفت با دیدگاه ما با برچسب زدن رد میشه...
این یک نظر علمیه که تو دانشگاه قابل بحثه.