به گزارش مسیر اقتصاد چین و روسیه در طول تاریخ روابط دوجانبه خود، از اواخر قرن هفدهم تا به حال، بیش از آنکه سابقه همکاری و همگرایی داشته باشند، بارها علیه یکدیگر به جنگ پرداختهاند. به طور خاص در اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی جنگ بزرگی بین چین و شوروی سابق درگرفت که به کشته شدن صدها نیروی نظامی از طرفین ختم شد.
در آن زمان جنگ بین چین و شوروی، که حاکمیت هردو آنها از اصول کمونیسم پیروی میکردند، اثرات قابل توجهی بر جنگ سرد بین آمریکا و شوری داشت؛ چراکه از طرفی این جنگ به تضعیف هردو کشور و به نوعی تضعیف کمونیسم در مقابل لیبرال دموکراسی غرب منجر میشد و از طرف دیگر هردو طرف برای اینکه بتوانند جبهه خود را تقویت کنند، حاضر شدند در ازای دادن امتیازاتی به آمریکا، به عنوان یکی از مهم ترین قدرتهای نظامی و اقتصادی آن زمان، خود را به این کشور نزدیک تر کنند.
همگرایی استراتژیک چین و روسیه نتیجه سیاستهای یکجانبه آمریکا
اما در دهههای اخیر چین و روسیه روندی به وضوح خلاف تاریخ خود را طی کردهاند و یکدیگر را بزرگترین شریک خود در راستای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا میدانند. اکنون چین و روسیه بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک شده اند و روند همکاری آنها از نظر گستردگی و عمق روزبه روز درحال افزایش است.
همکاری و همگرایی در زمینه مسائلی که در شورای امنیت سازمان ملل مطرح میشود، همکاری گسترده نظامی و تسلیحاتی، برگزاری مانورهای نظامی مشترک، اتحاد در حمایت از دولتهای کشورهای آسیایی که روابط مطلوبی با آمریکا ندارند، همکاری برای مقابله با تحریمهای آمریکا، همکاری در حوزه افزایش امنیت انرژی و همکاریهای پولی و مالی از قبیل حذف دلار از مبادلات دوجانبه و فروش داراییهای دلاری، از جمله محورهای متعدد همکاری و همگرایی چین و روسیه در زمینه مقابله با آمریکا است.
دو دلیل عمده چین و روسیه برای تداوم همکاری علیه آمریکا
برخی کارشناسان آمریکایی معتقدند اتحاد چین و روسیه یک اتحاد ظاهری است و این همگرایی نمیتواند برای مدتی طولانی پایدار باشد؛ ورود چین به عرصه های اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی، به عنوان حیاط خلوت روسیه، در قالب طرح جاده ابریشم جدید و نارضایتی روسیه از این روند، مهم ترین دلیلی است که از سوی این کارشناسان در این زمینه مطرح میشود.
اما با این وجود عملکرد دولتهای چین و روسیه در سالهای اخیر نشان میدهد که آنها توانسته اند درخصوص امور مختلف از جمله انرژی، بازار مصرف، تبادلات مالی، بخشهای نظامی و حتی تأمین منافع مشترک در کشورهای آسیای میانه، زمینه همکاری برد-برد را فراهم کنند.
از این رو فراهم کردن شرایط همکاری برد-برد و در کنار آن ضرورت اتحاد در برابر اقدامات یکجانبه آمریکا، دو دلیل عمده ایست که آینده ای روشن پیش روی هردو کشور برای تقویت همکاریهای دوجانبه ایجاد نموده است.
جنگ سردی جدید در راه است
از این رو بسیاری از کارشناسان عرصه بینالملل معتقدند در آینده نزدیک آمریکا چاره ای جز وارد شدن به یک جنگ سرد دیگر با جبهه متحد چین و روسیه ندارد.
وقوع این جنگ سرد در آینده ای نزدیک موجب خواهد شد از طرفی قدرت یکجانبه و تمامی ارزشهای اعتباری آمریکا با چالشی جدید روبه رو شود و از طرف دیگر، کشورهای کوچکتر نیز ابتکار عمل بیشتری پیدا کنند و در جهان دو قطبی تجربیات جدیدی را تجربه نمایند.
منبع: فارین پالسی yon.ir/FYrDU
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل