۰۵ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۰۲۷۵ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۸ دسته: دولت و حکمرانی
۳

کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس در جلسه ۲۹ اردیبهشت ماه خود که با حضور کارشناسان، اهالی صنعت و مسئولین برگزار شد، اقدام به بررسی طرح تشکیل وزارت بازرگانی کرد. بر اساس جمع بندی صورت گرفته در جلسه، این کمیته با تشکیل وزارت بازرگانی در شرایط کنونی مخالف است و دولت را موظف به انجام اقدامات دیگری برای بهبود وضعیت بازار محصولات اساسی می‌داند.

به گزارش مسیر اقتصاد کمیته اقتصاد مقاومتی کمیسیون اقتصادی مجلس ۲۹ اردیبهشت ماه در جلسه ای با حضور اعضای کمیسیون های تخصصی مجلس، اتاق بازرگانی، مسئولین و روسای تشکل های تولیدی، اقدام به بررسی طرح تشکیل وزارت بازرگانی و ابعاد آن کرد.

در ابتدای این جلسه دکتر رحیم زارع رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی با اشاره به طرح اخیر برخی از نمایندگان مجلس در خصوص تشکیل وزارت بازرگانی گفت: این طرح طی سال های اخیر چندین بار در مجلس بررسی شده بود و نمایندگان مجلس با آن مخالفت کرده بودند.

وی اظهار داشت: اخیرا برخی از نمایندگان مجلس با توجه به درخواست های مکرر دولت اقدام به تهیه چنین طرحی کردند و این موضوع در مجلس در حال بررسی است. کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس نیز به منظور بررسی نظرات تشکل های مختلف اقدام به تشکیل چنین جلسه ای کرده است.

ادغام یک تصمیم خلق الساعه نبود و با کار کارشناسی انجام شد

در ادامه محمود دودانگه معاون وزارت بازرگانی سابق با اشاره به دلایل ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی گفت: در اقتصاد ایران باید توجه شود که ساختارها هدف نیستند بلکه ابزاری برای دستیابی به اهداف هستند. بنابراین با استفاده از ساختارها باید به هدف دست پیدا کرد.

دودانگه اظهار داشت: رشد اقتصادی و تولید رقابتی دو هدف اصلی در اقتصاد ایران است که این دو هدف برگرفته از سیاست های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری است. مجلس باید مشخص کند چه ساختاری باعث دستیابی بهتر دولت به این اهداف می شود.

وی افزود: ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی نیز پس از سال ها جلسه کارشناسی و برای دستیابی به اهداف مذکور انجام شد. با ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی شرایط برای مقابله با تحریم سال های ۹۰ و ۹۱ فراهم شد.

معاون سابق وزارت بازرگانی تصریح کرد: پیش از ادغام وزارتخانه ها تعارض بسیاری بین وزارت صنایع و وزارت بازرگانی وجود داشت که این تعارض در راهبردها باعث جلوگیری از تصمیم گیری بهینه می شد. بررسی ها نشان می داد وزارت بازرگانی تصدی گری بسیاری در بخش بازار داشت و این موضوع باعث فراهم آمدن آسیب های بسیاری به تولید و تجارت می شد.

دودانگه در خصوص طرح تشکیل وزارت بازرگانی نیز گفت: باید در مقطع کنونی آسیب شناسی جدی بر بحث ادغام وزارتخانه ها انجام شود و نباید با تفکیک وزارت بازرگانی مدیریت متمرکز در شرایط تحریم را از دست داد.

نباید بخاطر ویژگی های فردی مدیران ساختارها را تغییر داد

در ادامه مجیدرضا حریری عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به لزوم تعیین تعاریف متناسب با اقتصاد ایران گفت: باید نقش وزارتخانه ها به عنوان هدف یا ابزار مشخص شود. با مشخص شدن این تعاریف، بررسی مدل ادغام یا تفکیک نیز راحت تر خواهد شد.

عضو اتاق بازرگانی ایران افزود: در شرایط جنگ اقتصادی نباید وزارت بازرگانی تفکیک شود بلکه با تشکیل یک اتاق جنگ اقتصادی به مقابله با تحریم های دشمن رفت. از سویی دیگر برای نباید برای واگذاری پست یک وزارتخانه به یکی از اشخاص، ساختار کشور را برهم ریخت.

حریری تاکید کرد: از سویی دیگر باید وزیران منتخب برای وزارتخانه های صمت و جهاد کشاورزی باید تخصص مناسب در حوزه تولید و تجارت داشته باشند. در حال حاضر هیچکدام از وزرا متناسب با شرح وظایف خود تخصص ندارند.

این فعال اقتصادی افزود: با توجه به شرایط اقتصادی ایران و در حالت ثبات اقتصادی باید بخش های تولید و تجارت به دلیل عدم شکل گیری زنجیره تولید و تا عرضه از یکدیگر جدا شوند تا تصمیمات اقتصادی صحیح تری اتخاذ شود.

تشکیل وزارت بازرگانی بر خلاف تجارب جهانی

در ادامه حبیب اله انصاری دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران نیز در ادامه نشست با اشاره لزوم ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی گفت: تصمیم گیری در حوزه تولید بدون توجه به امور تجارت امکان پذیر نیست.

وی اظهار داشت: پس از ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی باید ساختارهای وزارت صمت چابک می شد اما این اتفاق رخ نداد و در شرایط کنونی ساختارهای این وزارتخانه سنگین شده است.

نماینده بخش تولیدکنندگان در این جلسه افزود: در شرایط کنونی هیچ دلیل مناسبی برای توجیه وزارتخانه ها وجود ندارد و تفکیک بخش تولید و تجارت برخلاف تجارب جهانی است.

اصلاح ساختارهای عریض و طویل وزارت صمت

در ادامه امانی رئیس گروه صنعتی رازی نیز در این جلسه با اشاره به سال رونق تولید گفت: تلاش دولت و نمایندگان مجلس باید برای حمایت از تولید ملی باشد و با تصویب قوانین مناسب از به حاشیه رفتن تولید داخلی جلوگیری کند.

این تولیدکننده بخش صنعتی اظهار داشت: با توجه به ساختارهای عریض و طویل وزارت صمت و ناکارآمدی این وزارتخانه باید مجلس چاره ای برای این موضوع بیاندیشد. با تشکیل وزارت بازرگانی این انتظار وجود دارد تا وضعیت تجارت خارجی بهبود یابد.

تکمیل ادغام به جای تشکیل وزارت بازرگانی

در ادامه بهرام شکوری رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران نیز در خصوص ادغام یا تفکیک بخش بازرگانی از وزارتخانه های تولیدی گفت: بررسی تجارب سایر کشورهای پیشرفته صنعتی نشان دهنده ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی است.

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی گفت: تعیین استراتژی مناسب برای اقتصاد کشور بسیار مهم است و با تعیین استراتژی مناسب می توان کشور را در شرایط تحریم نجات داد.در صورتی که ساختارهای وزارت صمت سنگین و عملکرد این وزارتخانه ناکارآمد شده است باید به جای تشکیل وزارت بازرگانی مسیر ساده تر تکمیل ادغام پیگیری شود.

مدیران کنونی وزارت صمت ناتوان از مدیریت یکپارچه تولید و تجارت هستند

در ادامه محمدرضا کلامی مدیرکل دفتر تنظیم بازار وزارت صمت در ادامه این جلسه با اشاره به شرایط کشور قبل و پس از ادغام وظایف بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی گفت: بهینه سازی سیاست های تجاری و انتخاب مدیران مناسب برای نظارت در زنجیره تامین دو هدف اصلی از ادغام بوده است.

این مقام مسئول در وزارت صمت تصریح کرد: در شرایط کنونی هیچکدام از اهداف مدنظر در وزارتخانه صمت به دلیل ساختارهای موجود قابل دسترسی نیست و برای مدیریت بهتر کشور باید بخش تولید و تجارت از یکدیگر جدا شود.

کلامی خاطر نشان کرد: برای مدیریت بهتر وزارت صمت در شرایط ادغام باید مدیران توانمند و با پتانسیل در این وزارتخانه حضور داشته باشند، حال آنکه مشابه چنین مدیرانی در کشور کمیاب بوده و تربیت نشده است.

مدیرکل دفتر تنظیم بازار وزارت صمت اظهار داشت: با تفکیک بخش بازرگانی از وزارتخانه های تولیدی به دلیل تعارض منافع ایجاد شده رنگ و بوی تصمیم گیری ها بهتر و پخته تر خواهد شد. شکل گیری رشد اقتصادی و تولید رقابتی نیز در گروی تشکیل وزارت بازرگانی است.

۱۱ دلیل برای ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی

در ادامه دکتر علیرضا شجاعی معاون اسبق وزارت صمت نیز در ادامه با اشاره دلایل و نتایج حاصل از ادغام بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی گفت: ادغام وزارت بازرگانی از سال ۸۶ در کشور و از حوزه تجارت کلید خورد. پیش از ادغام وزارت بازرگانی ۱۱ دلیل برای ادغام این بخش ها وجود داشت.

شجاعی بیان داشت: ۳۲ گام برای ادغام اصولی بخش بازرگانی در وزارتخانه های تولیدی تعریف شده بود و شرح وظایف جدید وزارت صمت در سال ۹۱ ابلاغ شد که متاسفانه از سوی مجلس پیگیری نشد. سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر لزوم یکپارچه سازی حوزه های تولید و تجارت تاکید دارد و مجلس نباید با تشکیل وزارت بازرگانی بر خلاف قوانین و سیاست های بالادستی عمل کند.

ادغام وزارتخانه ها مخالف کوچک سازی دولت

در ادامه مهدی نجف پور نائب رئیس انجمن حمایت از مصرف کنندگان نیز در این جلسه با اشاره به شرایط حاکم بر اقتصاد کشور گفت: با توجه به وضعیت اقتصادی و ساختارهای دولت باید وزارت بازرگانی از وزارتخانه های تولیدی تفکیک شود.

نجف پور اظهار داشت: پس از ادغام وزارت بازرگانی ساختارهای دولتی عریض و طویل شد و وزارت صمت نتوانست عملکرد بهتری در حوزه مسائل مربوط به خود داشته باشد. باید پس از ادغام وزارت بازرگانی بسیاری از وظایف دولتی به بخش خصوصی واگذار می شد که این اتفاق رخ نداد.

اجرای ناقص قانون تمرکز دلیل اصلی گرانی کالاهای اساسی

در ادامه محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور نیز در خصوص طرح اخیر مجلس برای تشکیل وزارت بازرگانی گفت: متاسفانه دولت و مجلس شرایط لازم برای رونق تولید داخلی را فراهم نمی کنند.

نماینده بخش کشاورزی در این جلسه اظهار داشت: متاسفانه تولیدکنندگان به دلیل بررسی مکرر طرح تشکیل وزارت بازرگانی در مجلس نگرانند و خواستار تعیین و تکلیف همیشگی این موضوع در مجلس هستند.

ملک زاده تصریح کرد: با اجرای ناقص قانون تمرکز وظایف بازرگانی در وزارت جهاد کشاورزی دستاوردهای بسیاری در حوزه تولید و تجارت محصولات کشاورزی حاصل شد. از سویی دیگر بررسی ها نشان می دهد به دلیل اجرای ناقص این قانون مشکلات بسیاری در تنظیم بازار محصولات اساسی پیش آمده است. نیاز است تا با ادغام کامل بخش بازرگانی در وزارت جهاد کشاورزی ساختارهای عریض و طویل وزارت صمت چابک تر شود.

لزوم توجه بیشتر به تجارت خارجی طی سال های آینده

در ادامه معصومی نماینده سازمان توسعه تجارت نیز در این جلسه با اشاره تجارب کشورهای پیشرفته در زمینه ادغام وزارت بازرگانی گفت: در بسیاری از کشورها با ادغام بخش تولید و تجارت به سمت رشد اقتصادی حرکت کردند.

وی تصریح کرد: این در حالی است که شرایط اقتصادی ایران با کشورهای توسعه یافته متفاوت بوده و باید برای حل مشکلات کنونی وزارتخانه جدید برای بهبود شرایط تجاری کشور تشکیل شود.

رای مخالف کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس به تشکیل وزارت بازرگانی

زارع رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس در پایان این جلسه اظهار داشت: با توجه به فضای موجود کشور و نظر کارشناسان، تشکیل وزارت بازرگانی کمکی به بهبود شرایط اقتصادی کشور نخواهد کرد و باید مسیر دیگری برای حل مشکلات اقتصادی طی شود.

این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: برای بهبود شرایط اقتصادی کشور دولت باید توجه ویژه ای در انتخاب مدیران مربوط به وزارتخانه های صمت و جهاد کشاورزی داشته باشد. در شرایط فعلی با توجه به عمر کوتاه باقیمانده از دولت، تفکیک وزارت بازرگانی باعث بهبود شرایط کشور نخواهد شد بلکه باری بر مشکلات قبلی اضافه خواهد کرد.

وی افزود: در این زمینه، گزارشی از این جلسه تهیه خواهد شد و به دست همکارانمان در مجلس خواهد رسید تا تصمیمی درست اتخاذ شود.

انتهای پیام/ دولت و حاکمیت

  1. اگه اين طرح اينهمه مخالف درمجلس داره چرامخالفان تفكيك وازجمله مقاومتي نيوز اينقد نگرانن وهر روز عليه تفكيك مطلب منتشر ميكنن؟؟
    منافع چه كساني با تفكيك بازرگاني به خطر ميفته كه بمحض زمزمه طرح تفكيك ،شروع به انتشار نظرات مخالف وبرگزاري جلسات وميزگردهاي مختلف جهت مخالفت با تفكيك مي كنند؟
    آيا ملت ودولت منتخب ملت با پشتوانه ۲۴ ميليسون راي بايد قرباني باندبازي وجناح بازي نمايندگاني شوند كه درحوزه انتخابيه خودو با هزار حيل، داراي ده هزار راي هم نيستند؟

    ۱۱۰
  2. میشه لطفا از این رای ۲۴ میلیونی که پشتیبان رییس جمهور محترم بودن سوال بشه که چند نفرشون موافق عملکردش و وضع اقتصاد و معیشتن و دوباره حاضرن رای بدن به ایشون.
    انفاقا شما و آقای رییس جمهور و ... هستین که ی بحث کارشناسی را سیاسی و جناحی میکنین تا واردات چی های وابسته به دولت سود ببرن

    ۷۱
  3. جناب رحیم زارع شما که مدعی کوچک سازی وچابک سازی هستید چرا همان مجلسی که شما نماینده اش هستید را چابک سازی نمی کنید؟
    آیا هزینه پنج میلیاری محاسبه شده برای هر جلسه علنی مجلس نیاز به چابک سازی ندارد؟
    اینهمه ساختمان و کارمند و امکانات مجلس و کمیسیون و فراکسیون وکمیته با سالن جلسات های انچنانی وتشریفات نیاز به کوچک سازی وچابک سازی ندارد؟
    درکدامیک ازکشورهای توسعه یافته مجلسی با این همه هزینه وتشریفات وجود دارد؟
    مجلسی که شما نماینده آن هستید واینهمه هزینه برای کشور دارد تا حالا چند قانون راهگشا برای بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم تصویب کرده است؟
    آیا کودکستان بی نظم و انضباط مجلس که رییس آن برای آرام کردن واداره اش بارها وبارها مجبورمی شود به نماینده ها برای نشستن درصندلی تذکر دهد اصولا دراین جایگاه هست که برای چابک سازی دولت نظری بدهد؟

    ۰۷


جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.