۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۸۶۵۰۶ ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۸ دسته: کشاورزی کارشناس: مهدی سروی
۰

پاکستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گندم در جهان است اما به دلیل مصرف بالای داخلی، در سال های اخیر میزان صادرات ناچیزی به دیگر کشورهای جهان داشته است. با این وجود در سال های اخیر به دلیل حمایت گسترده دولت، میزان تولید گندم این کشور از میزان مصرف سالانه پیشی گرفته و به میزان ذخایر گندم را به بیش از ۵ میلیون تن رسانده است. به همین دلیل این کشور قصد دارد به منظور رونق تولیدات داخلی، افزایش ارزآوری و کاهش ضایعات، در سال جاری میلادی ۲ میلیون تن گندم به افغانستان صادر نماید.

به گزارش مسیر اقتصاد پاکستان یکی از تولید کنندگان بزرگ گندم در جهان و منطقه است که بر اساس آمارهای اعلامی می تواند تا ۲۷ میلیون تن گندم در هر سال زراعی تولید کند.

این کشور به دلیل شرایط جغرافیایی مناسب و سیاست های حمایتی دولت از کشاورزان طی سال های گذشته توانسته است تا میزان تولید گندم را افزایش داده و به خودکفایی در تولید این محصول دست یابد.

سیاست تضمین قیمت گندم دولت پاکستان این امکان را به کشاورزان می دهد تا در صورت نبود مشتری به قیمت مناسب برای گندم های تولیدی خود، محصول خود را با قیمت مشخص به دولت بفروشند.

قیمت هرکیلوگرم گندم در پاکستان بیش از ۲۶۰۰ تومان

قیمت گندم محلی پاکستان در حالی برای حمایت از کشاورزان در سال جاری به ۲۹۲ دلار در هر تن رسیده است که قیمت جهانی این محصول در حال حاضر حدود ۲۱۸ دلار در هر تن است.

به عبارت دیگر قیمت هرکیلوگرم گندم پاکستان در سال جاری با درنظر گرفتن نرخ ارز رایج در سامانه نیما معادل ۹ هزار تومان، به حدود ۲۶۰۰ تومان افزایش یافته است.

دولت پاکستان با خرید و ذخیره سازی گندم از کشاورزان این کشور توانسته بیش از ۱۰ میلیون تن گندم در انبارهای خود ذخیره داشته باشد تا در صورت وقوع بحران های طبیعی نظیر سیل و خشکسالی دچار مشکل نشود.

عدم تجارت گندم در پاکستان برای حفظ ذخایر استراتژیک

دولت پاکستان برخلاف نظر کارشناسان داخلی، تجارت گندم را از سیاست های اقتصادی خود تا سال جاری کنار گذاشته بود و با توجه به میزان تولید و مصرف گندم در این کشور تا سال ۲۰۱۸ نه گندمی صادر و نه وارد می کرد. اما عدم صادرات گندم از پاکستان به دیگر کشورها باعث اعتراض کارشناسان کشاورزی این کشور به دلیل ضایعات بالای این محصول در انبارها شده است.

طبق اعلام مسئولین پاکستانی اکنون میزان ذخایر گندم این کشور در حدود ۵ میلیون تن، معادل ۱.۲ میلیارد دلار است و با احتساب استهلاک سالانه ۳.۵ درصدی، ضایعات نگهداری گندم برای این کشور در هر سال بیش از ۴۲ میلیون دلار هزینه درپی دارد.

به همین منظور دولت پاکستان قصد دارد تا برای جبران زیان های ناشی از نگهداری گندم، افزایش ارز آوری و تشویق بیشتر تولیدکنندگان داخلی، صادرات گندم را مجددا آغاز کند.

برنامه ریزی دولت پاکستان برای صادرات ۲ میلیون تن گندم به افغانستان

بر این اساس دولت پاکستان قصد دارد تا با صادرات ۲ میلیون تن گندم و آرد به افغانستان گام بلندی در جهت بهبود وضعیت تولید گندم و صنایع آرد سازی خود بردارد.

دولت پاکستان به منظور تامین بخشی از نیاز افغانستان گندم های صادراتی را از ایالت های سند و پنجاب تامین خواهد کرد تا بتواند موقعیت خود را همانند سال های نه چندان دور در بازار این کشور تثبیت کند.

بررسی ها نشان می دهد دولت پاکستان در سال های قبل حدود ۱ تا ۱.۲ میلیون تن گندم و آرد به افغانستان صادر می کرد که به دلیل گرانی محصولات این کشور در مقایسه با رقبا و همچنین عدم اهتمام دولت به صادرات گندم، بازار خود در افغانستان را از دست داد.

طبق اعلام مقامات پاکستانی، بازرگانان افغانی برای خرید گندم از این کشور تمایل بیشتری دارند اما سیاست های غلط دولت در مقاطع قبلی باعث کاهش اعتماد بازرگانان افغانی شده است و دولت پاکستان سعی دارد در دوره جدید این مشکل را برطرف کند.

منابع:

بیزینس رکوردر linkp.ir/NyXL

اکسپرس تریبون linkp.ir/Lw0g

اردو پوینت linkp.ir/MxNQ

انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.