۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۷۴۳۰۴ ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۱ دسته: تولید گندم، کشاورزی کارشناس: مهدی سروی
۰

عباس کشاورز معاون وزیر جهاد کشاورزی اخیرا با اشاره به قیمت ۱۶۰۰ تومانی گندم برای سال زراعی جدید گفته است که کشاورزان از این قیمت رضایت دارند؛ این در حالی است که بررسی نظرات تشکل های کشاورزی و نمایندگان مرتبط در مجلس نشان می دهد قیمت حداقلی گندم برای سال زراعی جدید باید در بازه ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان باشد تا رضایت کشاورزان برای تولید این محصول جلب شود.

به گزارش مسیر اقتصاد پس از گذشت حدود دوماه از زمان اعلام قیمت گندم همچنان تصمیم درستی در خصوص نرخ خرید تضمینی این محصول توسط دولت اتخاذ نشده است.

علیرغم آنکه وزارت جهاد کشاورزی طی دو مرحله قیمت پیشنهادی این محصول و سایر محصولات مطرح در قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی را به شورای اقتصاد پیشنهاد کرد، اما این شورا نظر وزارت جهاد کشاورزی برای قیمت سال زراعی آینده را نپذیرفت.

این شورا با توجه به استدلال های سازمان برنامه و بودجه و محدودیت های مالی دولت قیمت ۱۴۷۰ تومانی را برای گندم در سال زراعی آینده در نظر گرفت؛ قیمتی که به ادعای کارشناسان با واقعیت مطابقت نداشت.

در ادامه این تصمیم، نمایندگان مجلس و تشکل های کشاورزی به منظور اجرای هر چه بهتر قانون خرید تضمینی اقدام به پیگیری حقوق کشاورزان از دولت کردند؛ تا سرانجام رئیس جمهور هفته اول آذرماه با دستوری مستقیم، قیمت خرید تضمینی گندم را به ۱۶۰۰ تومان افزایش داد.

اما این افزایش قیمت نیز با توجه به هزینه های تولید گندم در کشور و نیز قیمت گندم در کشورهای همسایه، با انتقادات متعدد روبرو شد.

طبق بررسی های انجام شده قیمت هر کیلوگرم گندم در مرزهای غربی و شرقی کشور از ۲ هزار تومان شروع می شود و تا ۴ هزار تومان نیز می رسد؛ تفاوت قابل توجه قیمت در داخل و خارج به قاچاق گندم به این کشورهای مرزی منجر خواهد شد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی: کشاورزان از قیمت ۱۶۰۰ تومانی گندم راضی هستند

اما ۱۴ آذر ماه و در بحبوحه اختلاف نظر نمایندگان تشکل های کشاورزی و مجلس با دولت برای عدم اجرای صحیح قانون خرید تضمینی، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در گفتگویی اظهارت قابل توجهی بیان کرد.

عباس کشاورز در گفتگوی خود اظهار داشت: در شرایط فعلی باتوجه به تورم و افزایش قیمت ها و اینکه نهادهای تولید با دلار ۴۲۰۰ تومانی تامین میشود، نرخ  هر کیلوگرم ۱۶۰۰ تومان برای گندم مناسب است؛ اما باید منتظر تغییرات احتمالی آن در آینده باشیم و در صورتی که کاهش نرخ (ارز) ادامه دار باشد، کشاورزان راضی خواهند بود.

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی در حالی از رضایت کشاورزان از قیمت ۱۶۰۰ تومانی برای گندم خبر داد که پیش از این مسئولین تشکل های مختلف نسبت به قیمت ۱۶۰۰ تومانی گندم اعتراض کرده بودند.[۱]

عدم تایید اظهارات معاون وزیر جهاد کشاورزی از سوی کشاورزان

به عنوان مثال علیقلی ایمانی نائب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران ۲۹ آبان ماه در گفتگو با مسیر اقتصاد اعلام کرده بود: در ابتدا پیشنهاد افزایش قیمت هر کیلوگرم گندم به ۱۶۰۰ تومان مطرح بود اما به دلیل شرایط تورمی و نرخ ارز، قیمت گندم باید به ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان برسد.

نائب رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران ادامه داد: آنچه که در سال جاری برای تولیدکنندگان اهمیت دارد رشد مناسب قیمت گندم مطابق با هزینه های واقعی تولید است.

وی گفت: در صورتی که قیمت گندم مطابق با هزینه های تولید افزایش پیدا نکند احتمال قاچاق معکوس گندم وجود دارد و دولت مجبور خواهد شد که برای تامین گندم مورد نیاز کشور، این محصول را از خارج وارد کند.

قیمت خرید تضمینی گندم مدنظر کشاورزان بیش از ۱۹۰۰ تومان است

از سوی دیگر نیز عنایت الله بیابانی قائم مقام و عضو هیات رئیسه خانه کشاورز ۱۵ آذر ماه در واکنش به مصاحبه معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص رضایت کشاورزان برای قیمت ۱۶۰۰ تومانی گندم، گفت: اظهارات عباس کشاورز را تایید نمی کنم.

وی گفت: به اعتقاد بنده مهندس کشاورز بر اساس افزایش نرخ تضمینی گندم از ۱۴۷۰ تومان به ۱۶۰۰ تومان که در شورای اقتصاد مصوب شد، چنین نظری دارند.

بیابانی افزود: قیمت تمام شده گندم بالاتر از چنین قیمتی است و کشاورزان با توجه به قیمت تمام شده کود، بذر و ماشین آلات کشاورزی از قیمت ۱۶۰۰ تومان گندم رضایت ندارند و قیمت پیشنهادی ما برای خرید تضمینی گندم ۱۹۰۰ تومان است.[۲]

قیمت ۱۶۰۰ تومانی مختص کشاورزان با سطح زیر کشت زیاد است

همچنین رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور ۱۵ آذر ماه در گفتگوی دیگری گفت: ظاهرا عباس کشاورز منظورش کشاورزان عمده و بزرگ است، چون چنین کشاورزانی که سطح زیر کشت بالایی دارند با توجه به هزینه های تولید پایین مشکلات کمتری نسبت به کشاورزان خرده پا داشته باشند.

محمد شفیع ملک زاده با اشاره به اینکه اکثر کشاورزان کشور خرده مالک هستند و سطح اراضی آن ها پایین است، گفت: قیمت ۱۶۰۰ تومان برای کشاورزان خرده پا که با هزینه های بالای نهاده های تولید روبرو هستند اصلا منطقی و معقول نیست.

وی گفت: طی ماه های اخیر تشکل های کشاورزی و کارشناسان کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس به این نتیجه رسیده اند که قیمت گندم کمتر از ۱۹۰۰ تومان به هیچ وجه برای تولیدکننده به صرفه نیست.[۳]

طرح سئوال از رئیس جمهور و اصلاح قانون خرید تضمینی دو اقدام مهم مجلس

گفتنی است طبق اعلام عباس پاپی زاده نائب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در صورتی که قیمت خرید تضمینی 1600 تومانی گندم برای سال زراعی آینده اصلاح نشود، طرح دومین سئوال از رئیس جمهور کلید خواهد خورد.

این در حالی است که کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس در گزارش سیاستی خود خواستار افزایش قیمت خرید تضمینی گندم از طریق افزایش ضمانت اجرایی این قانون به ۱۹۳۰ تومان شده بود. (دانلود گزارش کمیته اقتصاد مقاومتی)

پینوشت:

[۱] خبرگزاری تسنیم؛ کد خبر: ۱۸۹۱۹۰۴

[۲] دهقان نیوز؛ کد خبر: ۴۶۰۹۶

[۳] دهقان نیوز؛ کد خبر: ۴۶۱۰۵

انتهای پیام/ تولید گندم



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.