به گزارش مسیر اقتصاد تحریم های نفتی ایران از ۵ نوامبر معادل ۱۳ آبان آغاز شده است و یکی از اهداف اصلی آن به صفر رساندن میزان فروش نفت ایران است. به همین دلیل این کشور قصد دارد با اقداماتی مانع از قطع روند فروش نفت خام خود گردد و برای این منظور تمهیداتی را نیز اندیشیده است.
ایران پیش از این نیز در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ نیز با مشکلاتی در زمینه فروش نفت مواجه بود و اکنون یکی از اولین اقدامات این کشور استفاده از روش های دور زدن تحریم هاست که در آن زمان آموخته است.
اجرای مجدد دو راهکار قدیمی ایران برای «دور زدن» تحریم نفتی
در این میان «خاموش کردن سیستم مکان یابی تانکرهای حامل نفت» و همچنین «ذخیره سازی نفت در مخازن سطح دریا به منظور فراهم شدن امکان فروش در ابهاد کوچک تر» دو راهکار قدیمی ایران در زمینه دور زدن تحریم ها هستند.
این روش ها در دور قبلی تحریم ها نیز مورد استفاده قرار گرفتند و تا حدودی از فشار ناشی از تحریم های آمریکا علیه فروش نفت ایران کاستند. اما کارشناسان معتقدند هردو این روش ها، از اطمینان بالایی برخوردار نیستند و نمی توانند مشکلات ایران در زمینه فروش نفت را مرتفع نمایند.
رصد ماهواره ای کشتی ها با وجود خاموش کردن سیستم های مکان یابی
موسسه تخصصی «تانکر ترکر»[۱] که خود را مسئول رصد میزان تولید، پالایش، کشتی رانی و تجارت نفت خام در سطح جهان می داند. به گفته کارشناسان این موسسه از انتهای ماه گذشته میلادی، یعنی چند روز پیش از شروع تحریم های نفتی آمریکا، تانکرهای حامل نفت ایران، سیستم های مکان یابی خود را خاموش کرده اند.
این اقدام برای اولین بار از سال ۲۰۱۶ در دستور کار مقامات ایرانی قرار گرفته است؛ چراکه از آن زمان به بعد تحریم های نفتی علیه ایران برداشته شده بود.
با اینحال به گفته کارشناس این موسسه، همچنان امکان رصد تانکرهای حامل نفت ایران با استفاده از عکس های ماهواره ای وجود دارد و بنابراین این روش نمی تواند کمک شایانی به ایران در فروش نفت خود نماید.
به گفته وی در حال حاضر ایران در حدود ۳۰ تانکر حامل نفت در منطقه خلیج فارس دارد که گرچه رهگیری آن ها دشوارتر شده است، اما همچنان تحت نظارت این موسسه قرار دارند. با اینحال خاموش کردن سیستم های رهگیری مشکلاتی در زمینه تخمین زمان بارگیری و زمان تخلیه محموله ها ایجاد می کند.
تلاش ایران برای ذخیره سازی نفت در سطح دریا
راهکار دیگر ایران که در دور قبلی تحریم ها نیز مورد استفاده قرار گرفت، ذخیره سازی محموله های نفتی در مخازنی در سطح دریاست. ایران درحال حاضر سومین تولیدکننده بزرگ نفت در بین کشورهای اوپک است و در ماه های اخیر به طور میانگین روزانه ۲.۵ میلیون بشکه نفت صادر نموده است.
در حال حاضر این کشور مخازنی با ظرفیت بیش از ۱۱ میلیون تن نفت در نزدیکی سواحل خود در خلیج فارس تدارک دیده است تا از طریق آن ها بتواند روند فروش نفت به دیگر کشورها را تسهیل نماید.
ذخیره سازی نفت در سطح دریا این امکان را فراهم می کند که نفت ایران در محموله های کوچک تر به دیگر کشورها فروخته شود و امکان رصد و رهگیری آن ها کاهش یابد.
با اینحال به گفته کارشناسان این روش نیز به دلیل محدودیت در میزان ذخیره سازی و مشکلات ناشی از این اقدامات همچون مخاطرات زیست محیطی، نمی تواند به طور عمده مشکل ایران در فروش نفت را مرتفع سازد.
ارجحیت فروش ریالی نفت در بورس به ۲ راهکار قدیمی
دو روشی که اکنون مورد استفاده ایران قرار گرفته است، در عمل به معنی پذیرش وجود تحریم ها و تلاش برای دور زدن آن هاست. این درحالیست که روش هایی همچون فروش ریالی نفت در بورس، در عمل تحریم ها را بی اثر می کند و دولت ایران می تواند بدون تحمل زحماتی همچون خاموش کردن سیستم های رهگیری و یا ذخیره سازی نفت در سطح دریا، به منابع حاصل از فروش نفت خود دست یابد.
به همین دلیل ابتکار ایران در فروش ریالی نفت به طور گسترده ای مورد بررسی رسانه های معتبر جهانی قرار گرفته است و امید می رود مشکل ایران در این زمینه را تا حدود زیادی مرتفع نماید.
پینوشت:
[۱] TankerTracker.com
منبع: زیروهج yon.ir/h8PDO
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل