۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۷۲۰۵۱ ۲۰ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۰ دسته: دولت و حکمرانی
۰

درپی وضع شروط محدود کننده صندوق بین المللی پول در اعطای وام به پاکستان، وزیر اقتصاد این کشور به صراحت اعلام کرده است منافع ملی بازیچه صندوق بین المللی پول نیست و پاکستان قصد ندارد با هر شرطی از این صندوق وام دریافت کند. این درحالیست که مشکلات بودجه ای دولت پاکستان از طریق همکاری مالی با کشورهای چین و عربستان تا حدود زیادی مرتفع شده است و اکنون این کشور دست پایین را در مذاکرات اخذ وام از صندوق بین المللی پول ندارد.

به گزارش مسیر اقتصاد دولت پاکستان، که به تازگی فعالیت خود را آغاز نموده است، در ماه های اخیر با مشکلات مالی در تأمین بودجه مورد نیاز خود مواجه شده است. به همین دلیل برای جبران این کسری بودجه، استقراض از منابع بین المللی به عنوان یک گزینه دولت این کشور مطرح شده است.

برای این منظور دولت پاکستان درخواست رسمی خود را برای اخذ وام از صندوق بین المللی پول مطرح کرد و پس از آن با شروط متعدد مقامات این صندوق از جمله افشای اطلاعات ملی، به طور خاص در زمینه جزئیات همکاری مالی با چین مواجه شد.

رفع مشکلات بودجه ای پاکستان با همکاری چین و عربستان

در حال حاضر روند مذاکرات دوجانبه دولت پاکستان و صندوق بین المللی پول در زمینه اعطای وام به این کشور در جریان است. با اینحال به تازگی اسد عمر وزیر اقتصاد پاکستان در پیام هایی خبر از بهبود وضعیت اقتصادی و پایان مشکلات بودجه ای این کشور داده است.

وی در یکی از پیام های خود این چنین اظهار داشته است که «بحران دولت پاکستان درخصوص مثبت نمودن تراز مالی حل شده است.» این درحالیست که در این پیام هیچ اشاره ای به مذاکرات این کشور با صندوق بین المللی پول نشده است.

در هفته های اخیر عمران خان، نخست وزیر پاکستان با مقامات دو کشور عربستان و چین، به منظور همکاری مالی با دولت این کشور، به طور جداگانه دیدار کرده و به توافقاتی دست یافته است. به گفته مقامات پاکستانی در این دیدارها، عربستان قول اعطای وام ۶ میلیارد دلاری و چین نیز قول پوشش مابقی بدهی ۱۲ میلیارد دلاری این کشور را داده اند. کارشناسان معتقدند این همکاری مالی موجب شده است مشکلات مالی دولت پاکستان مرتفع گردد.

وابستگی پاکستان به وام IMF به منظور بهبود رتبه اعتباری جهانی

با اینحال در حال حاضر سازوکارهای حاکم بر نظام اعتبارسنجی جهانی کشورها، به نحوی طرح ریزی شده است که جایگاه نهادهایی همچون صندوق بین المللی پول را تقویت می کند.

از این رو با وجود اخذ وام های کلان پاکستان از دولت های عربستان و چین، این کشور برای بهبود رتبه اعتباری خود به همکاری با IMF نیاز دارد و برای این منظور همچنان به مذاکره با این صندوق بر سر جزئیات همکاری ادامه می دهد.

شروط IMF در اعطای وام مانع پیشرفت اقتصادی

مقامات پاکستانی معتقدند شروطی که از سوی صندوق بین المللی پول برای اعطای وام به پاکستان مطرح شده است، مضرات گسترده ای برای آن ها دارد. یکی از مهم ترین این مضرات کاهش نرخ رشد اقتصادی در کوتاه مدت است؛ چراکه شروط IMF، حیطه اختیار دولت را در هزینه های جاری و عمرانی محدود می نماید.

این درحالیست که دولت عمران خان به مردم این کشور قول داده است دست کم ۵ میلیون خانه مسکونی برای افراد فقیر تر بسازد و اقدامات اصلاحی گسترده ای برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم در دستور کار دارد.

علاوه بر این مقامات IMF افشای تمامی اطلاعات مالی دولت را پیش شرط اعطای وام اعلام کرده اند که به هیچ عنوان شرط خوشایندی برای دولت پاکستان محسوب نمی شود.

مذاکره با دست برتر روش مناسب پاکستان در تعامل با IMF

اما همکاری مالی با دو کشور عربستان و چین، فرصت مناسبی برای دولت پاکستان ایجاد می کند که فارغ از فشارهای بودجه ای، به مذاکره با صندوق بین المللی پول بپردازد.

این درحالیست که اگر کشوری در وضعیت اضطراری قرار داشته باشد، در مذاکرات دست پایین را دارد و مجبور است تمامی شروط این نهادهای مالی جهانی را بپذیرد.

وزیر اقتصاد پاکستان: امنیت ملی بازیچه صندوق بین المللی پول نیست

وزیر اقتصاد پاکستان درخصوص جزئیات همکاری مالی با صندوق بین المللی پول گفته است: دولت در جریان گفت و گوها برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول، منافع ملی را پایمال نخواهد کرد.

به گفته وی اگر صندوق بین المللی پول برای اعطای وام به پاکستان شرایط سختی مطرح کند دولت پاکستان هیچ گاه منافع ملی را قربانی نخواهد کرد.

وی همچنین تأکید کرده است: دولت تمامی جزئیات گفت وگوها با مقامات صندوق بین المللی پول را در صحن مجلس ملی بیان خواهد کرد تا نمایندگان مردم از احزاب مخالف نیز در اخذ وام نقش داشته باشند.

آخرین باری است که از IMF وام می گیریم

اسد عمر همچنین با بیان اینکه پاکستان تمایلی برای درخواست وام از صندوق بین المللی پول ندارد، گفت: به اجبار به این نهاد بین المللی رجوع می کنیم.

وی با اشاره به سفر عمران خان نخست وزیر پاکستان به کشورهای عربستان، امارات متحده عربی و چین نیز گفت: دوستان ما قول همکاری برای برون رفت از بحران مالی داده اند و بنابراین نیازی به وام گرفتن از IMF با هر شرطی نداریم.

وزیر اقتصاد پاکستان ضمن انتقاد از دولت های پیشین این کشور که بارها برای برون رفت از بحران مالی، به صندوق بین المللی پول متوسل شده اند، گفت: این مورد، آخرین باری است که پاکستان برای رفع مشکل خود به صندوق بین المللی پول رجوع می کند.

منابع:

رویترز yon.ir/8Wqv2

داون yon.ir/f03Cw

انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.