به گزارش مسیر اقتصاد 7 روز از زمان اعلام نرخ خرید تضمینی گندم گذشته است و همچنان مانند سال های گذشته خبری از اعلام قیمت این محصول در دست نیست.
دولت بر اساس قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی، موظف است قیمت این محصول را اول مهر هر سال به اطلاع کشاورزان برساند تا آنان نسبت به تولید محصولات خود تصمیم گیری نمایند.
اما طی سال های گذشته تنها در یکسال این قانون به درستی اجرا شده است و در سال های دیگر کشاورزان همواره با چند ماه تاخیر و پس از شروع کشت از قیمت محصول خود خبردار شده اند.
عدم افزایش قیمت گندم در دو سال گذشته تهدید جدی بر ادامه خودکفایی
علاوه بر تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم، این نرخ طبق قانون مصوب مجلس در دو سال اخیر افزایش نداشته است.
طی سال جاری نیز علیرغم هشدارهای متعدد کارشناسان و تولیدکنندگان گندم مبنی بر احتمال کاهش تولید این محصول، اما خبرهای رسیده حاکی از آن است که با وجود پیشنهاد وزارت کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه عزم جدی به منظور افزایش قیمت گندم را ندارد.
این در حالی است که هزینه های تولید کشاورزان طی ۲ سال گذشته بر اساس تورم افزایش یافته و در صورتی که قیمت این محصول به صورت متناسب و حداقل به اندازه نرخ تورم افزایش پیدا می کرد، در حال حاضر قیمت گندم بجای ۱۳۰۰ تومان باید ۱۵۲۲ تومان بود.
۱۶۲۳ تومان حداقل قیمت گندم سال ۱۳۹۸ بر اساس تورم شهریورماه
با توجه به اعلام بانک مرکزی تورم پایان شهریور ماه ۱۳.۵ درصد بوده است؛ بنابراین قیمت این محصول طبق تورم اعلامی باید حداقل ۱۶۲۳ تومان تعیین شود.
این در حالی است که براساس محاسبات گذشته و بر اساس تورم ۱۰.۵ درصدی مردادماه و با احتساب تورم دو سال گذشته قیمت این محصول ۱۵۸۷ تومان برآورد شده بود.
شنیده ها حاکی از آن است که ریاست سازمان برنامه و بودجه با هرگونه افزایش در قیمت گندم مخالف است و اعلام کرده در صورت افزایش فشارها، تنها به افزایش ۱۰ درصدی در قیمت گندم رضایت خواهد داد.
این در حالی است که به دلیل افزایش نرخ ارز در سال جاری، دولت در صورتی که بخواهد گندم از دیگر کشورها خریداری کند، قیمت گندم به طور میانگین حدود ۲۱۲ دلار برای هر تن است که معادل حدود ۲۰۰۰ تومان برای هر کیلوگرم با احتساب نرخ ۱۰ هزار تومانی ارز می شود.
به عبارت دیگر دولت برای خرید گندم از کشاورزان دیگر کشورها که یارانه های تولید نیز از دولت های خود دریافت میکنند، با تخصیص ارز سامانه نیما و با اضافه شدن هزینه های حمل و نقل، بیمه، ترخیص کالا، انبارداری و… باید حدود ۲ هزار تومان به ازای هر کیلو پرداخت کند.
پائین بودن قیمت گندم های داخلی، اعلام دیرهنگام نرخ خرید تضمینی و بدقولی در پرداخت به موقع مطالبات کشاوران، احتمال کاهش تولید و قاچاق گندم را افزایش خواهد داد و دست دولت را در سال آینده برای تامین امنیت غذایی خالی خواهد گذاشت؛ بنابراین ضروری است تا دولت هرچه سریعتر قیمت گندم را متناسب با هزینه های تولید تعیین کرده و به اطلاع کشاورزان برساند.
انتهای پیام/ غذا و کشاورزی