به گزارش مسیر اقتصاد حمایت از کشاورزی به دلیل اهمیت فراوان این بخش در تامین امنیت غذایی و افزایش توان اقتصادی هر کشوری، همواره یکی از اولویت های مهم دولت ها بوده است.
به همین خاطر تمامی کشورها به منظور رسیدن به اهداف اقتصادی مورد نظر خود، همواره توجه ویژه ای به این بخش دارند به نحوی که پایه و اساس اصلی توسعه کشورها حمایت از تولیدات کشاورزی بوده است.
در حال حاضر نیز کشورهای مختلف در جهان علیرغم وجود پیمان تجارت جهانی (WTO) که حمایت های مستقیم از کشاورزان را محدود و یا ممنوع می کند، درصدد پشتیبانی از بخش کشاورزی به منظور افزایش توان کشاورزانشان هستند.
اخیرا پس از اعلام جنگ تجاری میان چین و آمریکا و تعرفه گذاری دوباره هر دو کشور بر کالاهای وارداتی، کشاورزان آمریکایی به دلیل صادرات فراوان به چین از این موضوع متضرر شدند.
همین تعرفه گذاری کافی بود تا کشورهای رقیب آمریکا درصدد تصرف بازار چین ابتکار عمل را به دست گرفته و با رایزنی بازرگانان خود درصدد صادرات محصولاتشان باشند.
اما دولت آمریکا به دلیل اهمیت بخش کشاورزی در این جنگ تجاری و پشتیبانی از کشاورزان خود، اقدام به تخصیص یارانه ۱۲ میلیارد دلاری به کشاورزان کرد تا آنان در این جنگ تجاری آسیبی نبینند.
به همین دلیل، کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی و رقیب آمریکا در بازارهای جهانی، علیه سیاست های حمایتی دولت آمریکا به سود کشاورزان این کشور و به ضرر دیگر کشورها اعتراض کردند.
اعتراض هندی ها به تخصیص یارانه دولت آمریکا به کشاورزان
به عنوان مثال در شرایط جدید و پس از آغاز جنگ تجاری میان چین و امریکا، دولت هند نسبت به بسته یارانه ای جدید دولت آمریکا برای حمایت از تولیدات کشاورزی و کشاورزان ابراز نگرانی کرده است.
به گونه ای که در جلسه اخیر کمیته کشاورزی سازمان تجارت جهانی، آنان نسبت به این موضوع اعتراض کرده و این موضوع را خارج از قواعد تجارت جهانی و به ضرر سایر کشورها قلمداد کردند.
مقامات هندی با اشاره به پیمان اعضای سازمان تجارت جهانی در خصوص دستیابی به تجارت عادلانه در شرایط یکسان و تلاش اعضای این سازمان در خصوص تعیین قواعد جدید حمایت از کشورها در سال ۲۰۲۰، خواستار توقف حمایت های دولت آمریکا از کشاورزانش شدند.
پس از اعتراض هند نسبت به یارانه های پرداختی دولت آمریکا به محصولاتی نظیر ذرت، پنبه، لبنیات، گوشت، سورگوم، سویا و گندم کشورهای دیگر نظیر ژاپن، استرالیا و نیوزلند از اعتراض هندی حمایت کرده و خواستار افشای جزئیات حمایت دولت آمریکا از این محصولات شدند.
از سویی دیگر هندی ها با پشتیبانی چین و پاکستان و برخی دیگر از کشورهای آفریقایی، با مطرح کردن این پیشنهاد درصدد نشان دادن عدم تقارن پیشرفت کشاورزی در مناطق مختلف جهان بودند.
اقدام متقابل آمریکا علیه هندی ها
حال علیرغم آنکه هند به تصمیمات جدید دولت آمریکا مبنی بر اعطای یارانه های کشاورزی اعتراض کرده است، نماینده آمریکا در سازمان تجارت جهانی نیز نسبت به سیاست های کشاورزی هندی ها انتقاد کرده است.
گرگوری دوود رئیس دفتر کشاورزی آمریکا در سازمان تجارت جهانی با اشاره به حمایت های گسترده دولت هند از کشاورزان گندم و برنج کار از روسای این سازمان درخواست رسیدگی به موضوع را کرده است.
این مقام آمریکایی از نگرانی تمامی کشورهای تولیدکننده برنج و گندم در جهان به دلیل حمایت های گسترده دولت هند از این محصولات خبر داده است.
بر اساس برآورد دولت آمریکا، هندی ها ۷۴ الی ۸۴ درصد از ارزش گندم تولید شده را تحت حمایت های یارانه ای خود قرار داده و توانسته اند آن را به دیگر کشورها صادر کنند.
رقابت کشورها بر سر حمایت از تولیدات کشاورزی
هرچند مقامات آمریکایی اعلام کرده اند وضع یارانه های حمایتی جدید در آمریکا در پاسخ به اقدامات چین علیه این کشور بوده است، اما اختلاف نظرهای پیش آمده در خصوص اعطای یارانه به بخش کشاورزی نشانگر اهمیت و جایگاه ویژه آن در اقتصاد کشورها است.
همانطور که مشخص است هیچکدام از کشورها حاضر به کاهش حمایت از تولیدات داخلی علی الخصوص حمایت از تولیدات کشاورزی خود حتی در قبال فشارهای سازمان تجارت جهانی نیستند و در صورت افزایش فشارها نوع حمایت خود را تغییر می دهند.
منابع:
بیزینس استاندارد yon.ir/ffNOy
بیزینس لاین yon.ir/IYghL
انتهای پیام/ غذا و کشاورزی