به گزارش مسیر اقتصاد دولت آمریکا در آستانه شروع ماه می میلادی، برای مدت یک ماه دیگر، اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر از جمله کانادا و مکزیک را از افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم مستثنی کرد.
افزایش تعرفه واردات برای شرکای سیاسی اعمال نشد
آمریکا در ابتدای سال جاری میلادی، به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی فولاد و آلومینیوم، تعرفه واردات این محصولات را به ترتیب ۲۵ و ۱۰ درصد افزایش داده بود.
اما به منظور جلوگیری از بروز مشکلات سیاسی با اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر، دولت آمریکا در ابتدا مهلتی را برای این کشورها در نظر گرفت و آن ها را به طور موقت از اعمال افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم مستثنی کرد.
مهلت کشورهای اروپایی و دیگر شرکای تجاری آمریکا، به منظور بهره مندی از تخفیف تعرفه ای در واردات فولاد و آلومینیوم، در ابتدای ماه می میلادی(امروز) پایان می یافت. اما دولت این کشور به طور رسمی این تخفیف تعرفه ای را برای یک ماه دیگر تمدید نموده است.
چین و روسیه هدف اصلی افزایش تعرفه آمریکا
به این ترتیب در این مدت افزایش تعرفه واردات فولاد آمریکا تنها برای کشورهای چین، روسیه، ژاپن و چند کشور دیگر اعمال شده است. این کشورها و به طور خاص روسیه و چین نه تنها جزء شرکای سیاسی آمریکا نیستند، بلکه در زمینه های تجاری نیز رقیب این کشور محسوب می شوند و در عمل هدف اصلی افزایش تعرفه واردات از سوی دولت آمریکا هستند.
کارشناسان تجارت بین الملل معتقدند هدف آمریکا از تمدید مهلت کشورهای اروپایی و کشورهایی همچون کانادا، مکزیک، استرالیا، کره جنوبی، آرژانتین و برزیل آن است که در ماه آینده در مذاکرات تجاری با این کشورها، امتیازاتی را از آن ها دریافت نماید و در مقابل مستثنی شدن آن ها از افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم را برای همیشه تمدید نماید.
با اینحال در صورتی که این کشورها در یک ماه پیش رو اقدامی در راستای جلب نظر آمریکا انجام ندهند، انتظار می رود آن ها نیز مشمول افزایش تعرفه ها گردند.
اثرگذاری روابط سیاسی بر روابط تجاری
تصمیم آمریکا در زمینه مستثنی کردن شرکای اصلی تجاری خود نشان از آن دارد که در دنیای تجارت جهانی امروز، روابط سیاسی بر روابط تجاری اثرگذار است؛ به این معنی کشورهای جهان سعی می کنند روابط تجاری خود را با کشورهایی توسعه دهند که از منظر روابط سیاسی ارتباط نزدیک تری با آن ها دارند.
از طرف دیگر در شرایط کنونی چنانچه آمریکا شرکای اصلی تجاری خود را از قانون افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم مستثنی نمی کرد، این امکان وجود داشت که آن ها نیز اقدامات متقابلی را علیه آمریکا در دستور کار قرار دهند و روابط سیاسی آن ها نیز با مشکلاتی مواجه گردد.
امتیاز در برابر امتیاز، سیاست کشورهای توسعه یافته
نکته دیگری که در سیاست های تجاری دولت آمریکا به وضوح به چشم می خورد، رویکرد اقدام متقابل در تعامل تجاری با دیگر کشورهای جهان است. دولت آمریکا به وضوح اعلام کرده است اگر کشوری بخواهد از تخفیفات تعرفه ای این کشور بهره ببرد، لازم است تا در مذاکرات تجاری امتیازات متقابلی را برای آمریکا در نظر بگیرد.
در واقع دولت آمریکا رویکرد تجارت آزاد را تنها برای کشورهایی در دستور کار دارد که آن ها نیز روابط تجاری خود را با این کشور تسهیل نمایند.
منبع: مارکت سوئیچ