۰۳ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۵۱۵۴۷ ۲۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۰ دسته: تجارت و دیپلماسی، سازمان تجارت جهانی کارشناس: میرهادی رهگشای
۰

دولت آمریکا نشان داده که مصمم است از ابزار تعرفه واردات، در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی استفاده نماید. اما این سیاست آمریکا که با بهانه های امنیت ملی انجام می شود، خلاف قواعد سازمان تجارت جهانی است و در نهایت به تضعیف این سازمان منجر خواهد شد.

به گزارش مسیر اقتصاد دولت آمریکا در طول یک سال اخیر بارها از ضرورت استفاده از ابزار تعرفه واردات به منظور حمایت از تولیدات داخلی در برابر محصولات وارداتی سخن گفته است و اقداماتی را نیز در این زمینه در دستور کار قرار داده است.

افزایش تعرفه واردات محصولاتی همچون سلول های خورشیدی و ماشین لباسشویی در اوایل سال جاری میلادی و افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم در ماه گذشته با همین هدف اجرایی شده است.

مقابله با قوانین جهانی، چالش اصلی آمریکا در افزایش تعرفه واردات

افزایش تعرفه واردات به طور قطع موجب افزایش رقابت پذیری محصولات تولید داخلی و در نتیجه افزایش تولید و رونق اقتصاد داخلی خواهد شد. اما مشکل اصلی آمریکا در این زمینه رویارویی با قوانین بین المللی است.

در واقع دولت آمریکا قصد دارد تعرفه واردات محصولات خود را بدون استفاده از بهانه هایی همچون دامپینگ شرکت های خارجی و به میزان گسترده افزایش دهد. این مسئله موجب می شود افزایش تعرفه از سوی دولت آمریکا به طور صریح با قوانین سازمان تجارت جهانی در تضاد باشد.

بر اساس قوانین سازمان تجارت جهانی، کشورهای عضو نمی توانند میزان تعرفه واردات خود را به میزان دلخواه افزایش دهند.

استفاده از بهانه تأمین امنیت ملی به منظور افزایش تعرفه واردات

اما رئیس جمهور آمریکا در این زمینه توجهی به قوانین بین المللی ندارد و به طور صریح اعلام کرده است، اگر قوانین بین المللی با منافع آمریکا در تضاد باشد، الزامی به رعایت آن ها ندارد.

دولت آمریکا در این موارد عمدتا از بهانه امنیت ملی استفاده می کند. از نظر دولت مردان فعلی آمریکا، از دست دادن بازارهای داخلی با امنیت ملی در تضاد است و آن ها به همین دلیل قصد دارند با زیرپا گذاشتن قوانین سازمان تجارت جهانی، علیه واردات تعرفه وضع نمایند.

از دست رفتن نظم نوین تجارت جهانی، مهم ترین خسارت آمریکا

در آمریکا برخی از کارشناسان از رویکرد دولت در حمایت از تولید داخلی با استفاده از ابزار تعرفه حمایت می کنند و معتقدند این اقدام با توجه به شرایط کسری تراز تجاری این کشور ضروری است.

اما برخی دیگر از کارشناسان آمریکایی معتقدند تداوم این روند موجب می شود بسیاری از کشورهای جهان نیز در این زمینه از آمریکا پیروی نمایند و به بهانه امنیت ملی تعرفه واردات خود را افزایش دهند.

از زمان جنگ جهانی دوم کشور آمریکا نقشی اساسی در شکل گیری یک نظم نوین در تجارت جهانی، به رهبری WTO داشته است. در طول دهه های اخیر پیروی کشورهای جهان از قوانین این سازمان یکی از ابزارهای مهم آمریکا در رهبری تعاملات جهانی بوده است. بنابراین کاهش قدرت این سازمان در جهان، به نوعی نشانه ضعف قدرت رهبری آمریکا نیز خواهد بود.

WTO ابزار الزام کشورها به اجرای قوانین را ندارد

در حال حاضر تمامی کارشناسان تجارت بین الملل معتقدند سازمان تجارت جهانی ابزار لازم را برای اجبار کشورها به اجرای قوانین ندارد. این مسئله در پرونده های متعددی که در ماه های اخیر در این سازمان مطرح شده است به وضوح دیده می شود.

به طور مثال در مورد کشور قطر، کشورهای عربی همسایه این سازمان به بهانه امنیت ملی علیه این کشور موانع تجاری وضع کردند؛ در این پرونده سازمان تجارت جهانی نتوانست هیچ اقدامی در حمایت از قطر انجام دهد.

در چنین شرایطی اگر کشور آمریکا، به عنوان اصلی ترین پشتیبان این سازمان در طول دهه های اخیر، بدون توجه به قوانین آن به طور صریح از ابزار تعرفه برای مدیریت واردات استفاده کند، جایگاه این سازمان در بین کشورهای جهان بیش از پیش متزلزل خواهد شد.

منبع: فارین افریز



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.