به گزارش مسیر اقتصاد کمپین ۳ هزار نفری پیگیری وام ازدواج در واکنش به صحبت های معاون وزارت ورزش و جوانان در خصوص کافی نبودن اعتبارات دولتی برای افزایش وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان، نامه ای به شرح زیر به وی ارسال نمود:
جناب آقای تندگویان معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان
سلام علیکم
جنابعالی امروز در مصاحبه با یک خبرگزاری عنوان کرده اید که پرداخت مبلغی بیشتر از سقف ۱۰ میلیون تومان برای وام ازدواج بیشتر از ظرفیت و توان اجرایی دولت است و باید اعتبار آن در ردیف های بودجه دیده شود.
لازم به ذکر است که اعطای وام قرض الحسنه ازدواج نیازی به ردیف بودجه دولتی ندارد و این وام با استفاده از منابع قرض الحسنه بانکی پرداخت می شود. جای تعجب وجود دارد که جنابعالی از این مهم اطلاع ندارید!
بررسی های کارشناسی نشان می دهد که در سال آینده بانک ها حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع قرض الحسنه جدید در اختیار دارند که از سه محل زیر تامین می شود:
۱– افزایش منابع قرض الحسنه پس انداز بانک ها
نقدینگی کشور هر سال در حال افزایش است و این افزایش در حساب های شبکه بانکی اعم از قرضالحسنه و موعددار نمایان می شود. برای مثال نقدینگی کشور تا پایان سال ۱۳۹۵ نسبت به سال قبل ۲۳.۲ درصد رشد داشت؛ طبق آمار بانکی مرکزی منابع قرض الحسنه جاری و پس انداز (پس از کسر ذخیره قانونی) نیز در این سال به ترتیب ۲۲.۳ و ۲۴.۳ درصد رشد یافت.
طبق آمارهای منتشر بانک مرکزی میزان منابع قرضالحسنه پسانداز تا پایان مهرماه سال جاری برابر ۵۳ هزار میلیارد ثبت شده است اگر فرض شود میزان رشد این منابع در سال آتی حداقل حدود ۲۰ درصد باشد، ۱۰ هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه جدید در نظام بانکی وجود خواهد داشت که امکان اعطای وام از طریق آن وجود دارد.
۲– بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه شبکه بانکی
وام های قرض الحسنه ای که بانکها به متقاضیان پرداخت می کنند طی گذشت چند سال به شبکه بانکی بازمیگردد. طبق اظهارات مقامات بانک مرکزی هر سال حدود ۲۰ درصد این منابع باز می گردد.
با توجه به اینکه میزان تسهیلات قرض الحسنه شبکه بانکی تا پایان مهرماه سال جاری برابر ۵۴ هزار میلیارد تومان می باشد، لذا برای سال آتی حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اقساط توسط تسهیلاتگیرندگان به شبکه بانکی بازمیگردد که منابع جدید در اختیار بانک ها برای اعطای وام قرض الحسنه خواهد بود.
۳– سپرده های قرض الحسنه جاری
در سال های گذشته بانکها به دلیل وجود خلا قانونی، منابع قرض الحسنه جاری را که با هزینه تقریبا صفر جذب نموده بودند، در ارائه تسهیلات سرمایه گذاری مورد استفاده قرار می دادند و برای اعطای وام قرض الحسنه استفاده نمی کردند. اما مجلس در قانون بودجه سال ۱۳۹۵ با تصویب وام ازدواج ۱۰ میلیون تومانی، سپرده های جاری شبکه بانکی را به عنوان یکی از دو منبع تامین منابع اعطاء این تسهیلات قرض الحسنه در نظر گرفت.
طبق آمار بانک مرکزی میزان منابع قرض الحسنه جاری شبکه بانکی تا مهرماه ۱۳۹۶ پس از کسر ذخیره قانونی برابر ۹۵.۵ هزار میلیارد تومان می باشد که تنها با در نظر گرفتن ۱۰ درصد این منابع، می توان حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برای اعطای وام قرض الحسنه پیش بینی نمود.
بر این اساس از آنجا که برای پرداخت وام ازدواج ۱۵ میلیون تومانی به یک میلیون جوان ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است، با نیمی از منابع قرض الحسنه مردم در بانک ها اعطای این وام طبق روال گذشته امکانپذیر خواهد بود.
لذا از جنابعالی خواهشمندیم به جای اظهارات غیرکارشناسی، زمینه را برای افزایش وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان با بازپرداخت ۵ ساله فراهم نموده و از این اقدام مجلس حمایت کنید تا آن وزارتخانه حداقل اقدامی در حمایت از تشکیل خانواده انجام داده باشد.
جوانان در کمپین پیگیری وام ازدواج این مهم را از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطالبه نموده و انتظار دارند دولت نیز با این خواسته به حق همراهی نماید. در شرایطی که هر ساله حقوق کارمندان و مدیران دولتی افزایش می یابد، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج جوانان باید حداقل نسبتی با هزینه های تشکیل خانواده داشته باشد.
کمپین ۳ هزار نفری پیگیری وام ازدواج
Telegram.me/vamezdevaj