به گزارش مسیر اقتصاد طهماسب مظاهری رئیس اسبق بانک مرکزی و وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی در برنامه «تیتر امشب» شب گذشته شبکه خبر با موضوع چالش های اقتصاد ایران شرکت کرد.
وی در خصوص بیکاری و عدم شکل گیری سرمایه گذاری در کشور برای رشد اقتصادی، گفت: منابع منجمد بانک ها و عدم توانایی آن ها برای تامین منابع مالی برای سرمایه گذاری و تولید عامل عدم تحقق رشد اقتصادی است.
مشکل تامین منابع مالی ناشی از عدم توانایی بانک ها برای ارائه تسهیلات است
مظاهری در تبیین علت کاهش سرمایه گذاری در تولید و مشکل بیکاری، گفت: برای کاهش بیکاری بایستی رشد اقتصادی اتفاق بیفتد و اولین شرط ایجاد رشد اقتصادی سرمایه گذاری است.
وی افزود: قدم اول برای سرمایه گذاری اطلاع از فضای کسب و کار و مناسب بودن محیط کسب و کار برای شروع سرمایه گذاری است. قدم دوم تامین منابع مالی سرمایه گذاری است. عرف رایج در تامین مالی منابع سرمایه گذاری به این صورت است که ۲۰ تا ۴۰ درصد کل سرمایه مورد نیاز توسط شخص تامین می شود و بقیه منابع از بازار سرمایه و بانک ها تامین اعتبار می شود.
مظاهری با بیان اینکه البته مواردی که کل منابع سرمایه گذاری توسط افراد حقیقی تامین شود، وجود دارد اما به مراتب کمتر است، گفت: اکنون بانک ها توانایی اعطای اعتبار و تامین منابع مالی برای سرمایه گذاران را ندارند، به همین علت سرمایه گذاری اتفاق نمی افتد و به تبع آن رشد اقتصادی پدید نمی آید.
رقم بالای نقدینگی در اقتصاد و کثرت دارایی های منجمد بانکها
مظاهری با اشاره به افزایش نقدینگی و رقم بالای آن در سال های اخیر گفت: مقدار بسیاری از منابع بانک ها منجمد است که برخی از آن به عنوان دارایی های مسموم یاد می کنند.
وی با اشاره به افزایش ۲۰ برابری نقدینگی از سال ۱۳۸۴ تا به امروز، محل رسوب نقدینگی را در بانک ها عنوان کرد و گفت: نزدیک ۳۵ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان از نقدینگی دست مردم و در گردش است و بقیه آن در سیستم بانکی به صورت سپرده است. بانک ها به دلیل اینکه بانکداری بدون ربا را اجرا نکرده اند و از آن تخطی کرده اند در مسیر بنگاه داری و کسب سود افتاده اند.
مظاهری اضافه کرد: از طرفی با وجود سود بانکی ۱۵ تا ۱۷ درصدی در نظام بانکی، هیچ فرد و سرمایه گذاری حاضر نیست سود بانکی را که بدون ریسک و بدون مالیات است رها کند و منابع مالی خود را در تولید با وجود ریسک تولید و مالیات به کار بگیرد.
نقدینگی در اختیار بخش های غیر مولد قرار گرفته است
بر اساس آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، روند رشد نقدینگی و افزایش حجم آن بسیار قابل توجه است.
رسیدن حجم نقدینگی به رقم بالاتر از ۱۳۸۰ هزار میلیارد تومان تا انتهای شهریور ۱۳۹۶ زنگ هشداری برای ایجاد تورم خطرناک است.