سید رضا رفیعی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان شارپرتو ایرانیان که در حوزه پرتودهی محصولات فعالیت دارد، در گفتگو با مسیر اقتصاد بر اهمیت فناوری پرتودهی گاما در حوزه تأمین امنیت غذایی کشور تاکید کرد. به گفته وی، سالانه از طریق ضایعات محصولات و مواد غذایی در کشور، حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب آب شیرین کشور را از دست میدهیم که با استفاده از فناوری پرتودهی هستهای نه تنها میتوان جلو این اتلاف را گرفت، بلکه میتوان آن را به ارزش افزوده صادراتی تبدیل کرد.
صنعت پرتودهی هستهای؛ زیرساخت استراتژیک برای امنیت غذا و درمان
عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه گفت: در بند هفتم سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی، صراحتاً به «تأمین امنیت غذا و درمان و ایجاد ذخایر راهبردی با تأکید بر افزایش کمی و کیفی آن» اشاره شده است. صنعت پرتودهی، به عنوان یکی از اجزای صنعت هستهای، یک زیرساخت بسیار جدی در این حوزه است و هم در حوزه امنیت غذا، هم در حوزه امنیت درمان، و هم در حوزه ذخایر راهبردی کشور نقش بسیار جدی دارد. اخیرا نیز رئیسجمهور دستوری به سه وزیر جهاد کشاورزی، وزیر بهداشت و وزیر امور خارجه دادند تا در حوزه امنیت غذایی اقدامات فوری انجام دهند. این موضوع نشان میدهد که هم امنیت غذا و هم امنیت درمان در شرایط کنونی که ما یک جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را تجربه کردیم، نکات بسیار مهم و جدی هستند.
این فعال اقتصادی تاکید کرد: برای حفظ سلامت محصولات و مواد غذایی در طولانیمدت، نیاز به صنعت و زیرساختی داریم که این خدمات را ارائه دهد و دقیقاً نقش پرتودهی در همین جا به درستی دیده میشود. ما سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن غذا در کشور تولید میکنیم که بخش زیادی از این مواد غذایی به ضایعات تبدیل میشود. برای نگهداری این مواد غذایی، باید فناوریهایی داشته باشیم که بتوانیم آنها را به صورت کاملاً استاندارد و بهداشتی حفظ و نگهداری کنیم و پرتودهی در نگهداری استاندارد مواد غذایی نقش بسیار جدی دارد.
رفیعی افزود: در مورد ذخایر راهبردی هم همانطور که میدانیم، داشتن ذخایر راهبردی که بتواند مواد غذایی را به طور طولانیمدت و با سلامت نگهداری کند، یکی از زیرساختهای حوزه استراتژیک کشور است. توسعه سامانههای پرتودهی میتواند به ما کمک کند تا ذخایر راهبردی در حوزه مواد غذایی و تجهیزات پزشکی را برای کشور داشته باشیم. در حوزه امنیت درمان نیز، سالانه آمار بسیار بالایی از کشتهشدگان عفونتهای بیمارستانی را داریم که بخش زیادی از آن به دلیل عدم دسترسی تجهیزات پزشکی تولید داخل به فرآیند استریلسازی مناسب است. پرتودهی یک خدمت بسیار جدی به استریل استاندارد ارائه میدهد و کمک بسیار بزرگی در این زمینه میکند.
پرتودهی و کاهش ضایعات کشاورزی؛ راهکاری برای صرفهجویی در مصرف آب
مدیرعامل شرکت دانشبنیان شارپرتو ایرانیان ادامه داد: در تابستان جاری تهران و بسیاری از شهرستانها به دلیل کمبود آب شرب و برق تا حدی تعطیل شده است. این تعطیلی تأثیرات زیادی میتواند بر زندگی مردم و سازوکارهای اداری و اقتصادی کشور بگذارد. این در حالی است که در بخش ضایعات محصولات و مواد غذایی در کشور، حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب آب شیرین کشور را داریم از دست میدهیم. یعنی آبی که صرف تولید بخشی از محصولات کشاورزی شده، عیناً به ضایعات تبدیل میشود. این رقم بسیار بالا است که اگر بتوانیم ضایعات آن محصولات را کاهش دهیم، میتوانیم در حفظ منابع آبی کشور سهیم باشیم و آبهای کشور را پایدارتر نگهداری کنیم. ۱۰ میلیارد متر مکعب سالانه آب شیرین کشور، آن هم در کشوری که ما دچار بیآبیها، خشکسالیها و شرایط بدی هستیم، میتواند کمک بسیار جدی بکند.
سید رضا رفیعی با بیان اینکه شعارهای متعددی مطرح است که میگوییم برای مدیریت مصرف آب باید الگوی کشت داشته باشیم و یا سطح زیر کشت را پایین بیاوریم، گفت: یکی از راههای مدیریت این است که مصرف را کم کنیم اما این امکانپذیر نیست؛ ایران ۹۰ میلیون جمعیت دارد و نمیتوانیم مصرف غذایی مردم را کم کنیم. اما میتوانیم از آن ۳۰ درصد ضایعات که رقم بسیار بالایی است و حدود ۱۰ میلیارد دلار در سال برآورد میشود جلوگیری کنیم. میتوانیم آن محصولات را با پرتودهی نگهداری کنیم و با این روش میتوانیم بخش زیادی از آن آبهایی را که از دست رفتن میرود، برای کشور حفظ و نگهداری کنیم. توسعه این کار میتواند هم در زنجیره تأمین و هم در صادرات محصولات کشاورزی نقش بسیار مهم و جدی داشته باشد.
طرح سیاستی جلوگیری از ضایعات ۶ هزار میلیارد تومان محصولات کشاورزی آماده شده است
رفیعی در پایان با تاکید بر ضرورت تصمیم فوری درخصوص تغییر سیاستها گفت: الان ۶ سال است که در مجموعه ما راجع به این موضوع صحبت میکنیم. اما لازم است گاهی تصمیم را زودتر بگیریم. ما پارسال در همایش اقتصاد مقاومتی طرحی سیاستی ارائه دادیم و اعلام کردیم که ما این آمادگی را داریم با احداث دو سامانه تکمنظوره برای مواد غذایی و کشاورزی در کشور، بتوانیم جلوی هدر رفت حداقل سالانه ۶ هزار میلیارد تومان محصولاتی از قبیل سیبزمینی و پیاز را که در حال ضایع شدن هستند بگیریم. اما کماکان در سطح سیاستگذاری کلان کشور، هنوز کسی از ما دعوت نکرده که بیاییم موانع پیش روی اجرای این طرح را برداریم و این طرحها را به سرعت انجام دهیم. دیگر زمان سعی و خطا گذشته و امیدواریم که مسئولین دست به دست هم بدهند و پای کار بیایند و بتوانیم زودتر توسعه سامانههای پرتودهی را به طور جدی و درست و اصولی در دستور کار قرار دهیم.
انتهای پیام/ کشاورزی