جنگ ۱۲ روزه از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا در شرایطی به ایران تحمیل شد که ایران برای تامین امنیت غذایی خود در بخش محصولات پروتئینی وابسته به واردات ذرت و کنجاله سویا از منشاء آمریکا و متحدانش بود لذا دشمن متخاصم می تواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم این مسئله به عنوان یک اهرم فشار بر علیه جمهوری اسلامی در شرایط بحرانی استفاده کند. در همین راستا امید امینی معاون طرح و برنامه شرکت سپید ماکیان در گفتگو با مسیر اقتصاد گفت: در میان سبد محصولات پروتئینی، گوشت مرغ با سرانه مصرف حدود ۳۰ کیلوگرم به ازای هر فرد در سال نقش پررنگی در تامین امنیت غذایی کشور دارد و کاهش وابستگی به واردات نهادهها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر جیره مرغ گوشتی براساس دو نهاده ذرت و کنجاله سویا تنظیم می شود؛ این دو نهاده عمدتا از مسیر های غربی تامین شده و از بنادر جنوبی وارد کشور میشوند، این مسائل آسیب پذیری کشور در شرایط جنگ را افزایش می دهد لذا به منظور افزایش تاب آوری صنعت مرغداری و همچنین اصل پدافند غیر عامل باید به سمت استفاده از جایگزین های ذرت و کنجاله سویا که امکان واردات از بنادر شمالی و کشور های همسو را دارد، حرکت کرد.
امکان تنوع بخشی به ترکیب جیره مرغ گوشتی وجود دارد
امینی تصریح کرد: براساس بررسی های علمی و تجربی در شرکت سپید ماکیان به عنوان بزرگترین زنجیره تولید گوشت مرغ در کشور، میتوان تایید کرد که امکان استفاده از گندم دامی به عنوان جایگزین ذرت تا ۱۰۰ درصد و کنجاله آفتابگردان بدون پوسته تا حدود ۵۰ درصد جایگزین کنجاله سویا در جیره مرغ گوشتی وجود دارد.
وی افزود: با جایگزین کردن گندم دامی و کنجاله آفتابگردان عملکرد مرغ گوشتی هیچ تغییری نمیکند. البته تامین نیاز آنزیم، به منظور استفاده از گندم دامی در جیره هیچ محدودیتی در کشور وجود ندارد.
جایگزینی کامل گندم دامی با ذرت در جیره مرغ گوشتی ممکن است
معاون طرح و برنامه شرکت سپید ماکیان اظهار داشت: کشورهای روسیه و قزاقستان تولیدکننده بزرگ گندم دامی و آفتابگردان هستند، این کشورها با وجود اینکه جیره طیور خود را براساس گندم دامی و کنجاله آفتابگردان تنظیم می کنند اما همچنان مازاد تولید دارند و صادر کننده این محصولات محسوب می شوند. لذا ایران می تواند با واردات این محصولات گامی مهمی در کاهش وابستگی به کشورهای غربی بردارد.
وی تاکید کرد: قیمت جهانی گندم دامی و کنجاله آفتابگردان نسبت به ذرت و کنجاله سویا کمتر است و از سویی به علت وجود پروتئین بالاتر در گندم دامی نیاز به مصرف کنجاله سویا نیز کاهش می یابد لذا این عوامل میتواند سالانه یک میلیارد دلار صرفه جویی ارزی و کاهش یک میلیون تنی واردات نهاده ها را به همراه داشته باشد.
چالش اصلی واردات گندم دامی و کنجاله آفتابگردان؛ عدم صدور مجوز از سوی دولت
امینی در پایان با اشاره به اینکه عدم صدور مجوز از سوی دولت مهم ترین چالش واردات گندم دامی و کنجاله آفتابگردان است گفت: در حال حاضر شرکت های زنجیرهای تولید کننده گوشت مرغ بویژه شرکت سپید ماکیان آمادگی واردات این محصولات را دارند و اگر دولت موانع واردات را برطرف کند میتوان به راحتی سهم وابستگی به واردات ذرت و کنجاله سویا از مسیر های غربی را کاهش داد.
انتهای پیام/ کشاورزی