۱۶ تیر ۱۴۰۴

مسیر اقتصاد؛ رسانه تصمیم‌سازان اقتصاد ایران

شناسه: ۲۰۸۶۸۷ ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۰ دسته: انرژی، زنجیره ارزش نفت و گاز
۰

در میانه مازاد عرضه جهانی و تنگ‌تر شدن حاشیه سود در صنعت پتروشیمی، شرکت میتسویی کمیکالز ژاپن در حال بررسی راه‌هایی برای افزایش رقابت‌پذیری خود است. رویکرد جدید این شرکت، مطالعه امکان استفاده از اتانول به عنوان خوراک جایگزین در واحدهای کراکر نفتا است.

به گزارش مسیر اقتصاد شرکت میتسویی کمیکالز[۱] ژاپن، با وجود دشواری در تغییر کراکرهای موجود، تحقیقات برای اصلاح این واحدها جهت سازگاری با اتانول شروع کرده‌است. این اقدام، در راستای تمایل فزاینده تولیدکنندگان پتروشیمی در منطقه آسیا برای تغییر خوراک از نفتا به منابعی مانند اتان یا اتانول است که هم مقرون به صرفه‌تر هستند و هم می‌توانند به کاهش هزینه‌های تولید در شرایط فعلی کمک کنند. این دگرگونی به دلیل مازاد ظرفیت پتروشیمی، که بخش عمده آن از چین نشأت می‌گیرد و حاشیه‌ی سود را به شدت کاهش داده است، اهمیت دوچندانی یافته است.

اتانول در پتروشیمی

اتانول به دلیل ساختار شیمیایی خود، مدت‌هاست که به عنوان یک ماده اولیه بالقوه در صنعت پتروشیمی مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه نفتای حاصل از پالایش نفت خام و اتان جدا شده از گاز طبیعی خوراک‌های غالب برای تولید اتیلن و سایر اولفین‌ها بوده‌اند، اما اتانول به دلیل مزایای خاص خود، به تدریج جایگاه ویژه‌ای در این صنعت پیدا کرده است.

سابقه استفاده از اتانول در تولید مواد پتروشیمی به دهه‌ها پیش بازمی‌گردد، به ویژه در کشورهایی که دسترسی به منابع نفتی یا گازی محدود بوده اما تولید زیست‌توده[۲] فراوان داشته‌اند. اتانول را می‌توان از طریق فرآیند آب‌گیری[۳] به اتیلن تبدیل کرد. اتیلن خود، سنگ بنای اصلی در تولید طیف گسترده‌ای از پلاستیک‌ها (مانند پلی‌اتیلن)، الکل‌ها، حلال‌ها و سایر مواد شیمیایی پتروشیمی است.[۴]و[۵]

اتانول جایگزین اقتصادی نفتا و اتان

با شرایط چالش‌برانگیز بازار و کم شدن حاشیه‌ی سود این صنعت پس از افزایش ظرفیت‌های جدید در چین، پیش‌بینی می‌شود جهت بهبود شرایط ادغام‌های بیشتری در بخش پتروشیمی ژاپن تا سال ۲۰۳۰ انجام شود.

در کنار حاشیه سود پایین کنونی محصولات پتروشیمی ژاپن، تعرفه‌های تجاری آمریکا توان رقابت شرکت‌های ژاپنی با چالش نیز بیش از پیش کم کرده‌است و می‌تواند تأثیر مستقیم بر صادرات ژاپن، به ویژه تقاضا برای محصولات پتروشیمی بگذارد.

مطالعه میتسویی کمیکالز برای استفاده از اتانول به عنوان خوراک پتروشیمی، نشانگر یک تحول راهبردی در صنعت جهانی است. این حرکت، علاوه بر جستجوی مزیت رقابتی در بازاری که با مازاد عرضه دست و پنجه نرم می‌کند، می‌تواند به سمت پایداری بیشتر و کاهش وابستگی به خوراک‌های فسیلی نیز گام بردارد. این رویکرد، در صورت موفقیت، می‌تواند الگویی برای سایر بازیگران جهانی در مقابله با چالش‌های اقتصادی و زیست‌محیطی باشد. هم‌زمانی این تحولات با تنش‌های تجاری بین‌المللی، پیچیدگی‌های بیشتری را برای این صنعت ایجاد کرده و بر لزوم اتخاذ راهبردهای جامع برای بقا و رشد تأکید می‌کند.

پی‌نوشت:

[۱] Mitsui Chemicals

[۲] Biomass

[۳] Dehydration

[۴] PROCESS FOR PRODUCTION OF ETHYLENE FROM ETHYL ALCOHOL

[۵] EUBIA

منبع: Reuters
انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.