۲۲ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۰۲۵۱ ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

مریم اطاعتی مدیرگروه محصولات علوفه‌ای وزارت جهاد کشاورزی در نشست «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی» گفت: تا زمانی که ارز ترجیحی به واردات نهاده‌ها داده می‌شود، تولیدات خوراک دام داخلی قابلیت رقابت نخواهد داشت. طی ۵ سال می‌توانیم ۲۵ درصد صرفه جویی در زمینه ذرت وارداتی داشته باشیم که با تولید ذرت، سورگوم، ارزن و تریتیکاله داخلی حاصل می‌شود.

به گزارش مسیر اقتصاد نهمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی»، چهارشنبه ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ و با میزبانی «موسسه تحقیقات علوم دامی» برگزار شد. این نشست، نهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست کارشناسان و مسئولان انواع خوراک جایگزین برای دام و طیور در شرایط فعلی کشور را با هدف کاهش وابستگی به واردات معرفی کردند و درباره نحوه تولید آنها به ارائه نظر پرداختند. همچنین امکان جایگزینی نژادهای داخلی دام و طیور با نژادهای خارجی و الگوی مصرف خوراک آنها با هدف کاهش وابستگی به واردات مورد بررسی قرار گرفت.

۴۷ میلیون تن خوراک دام و طیور در داخل تولید می‌شود

مریم اطاعتی مدیرگروه محصولات علوفه‌ای وزارت جهاد کشاورزی در این نشست گفت: نیاز اعلامی توسط معاونت امور دام برای نهاده دام و طیور، ۷۵ میلیون تن اعلام شده که ۴۷ میلیون تن آن طبق آمارهای بخش زراعت تولید داخل می‌شود. مراتع کشور می‌تواند در بیشترین حالت ۱۰ میلیون تن علوفه تولید کند اما در حال حاضر به دلیل کمبود بارش حداکثر ۶ میلیون تن تولید می‌شود.

وی افزود: در زمینه علوفه خشبی و سیلویی کمبودی نداریم و ۲۵ میلیون تن تولید داریم. در دانه‌ها ۳ میلیون تن جو و کمتر از ۱ میلیون تن ذرت تولید می‌شود. ۱۴ میلیون تن نیز کاه و کلش در داخل داریم که در مجموع ۴۷ میلیون تن محصول به عنوان خوراک دام و طیور تولید داخل داریم. 

در خوراک دانه‌ای کمبود تولید داخل داریم

مدیرگروه محصولات علوفه‌ای وزارت جهاد کشاورزی گفت: در خوراک دانه‌ای کمبود تولید داخل داریم که سیاست معاونت زراعت توسعه گیاهان شورزی و کم آب بر است. قصیل جو و تریتیکاله به خوبی توسعه یافته و پارسال ۲.۵ میلیون تن علوفه به این شبکه با مصرف آب سبز تولید شده است. کمبود در دانه‌ها موجب شد در سال ۹۸ دو معاونت زراعت و دامی با همکاری هم طرح کاهش وابستگی طی ۵ سال را بنویسند که قرار بود به مجلس برود و بودجه بگیرد اما متاسفانه هنوز اقدامی نشده است.

امکان ۲۵ درصد صرفه جویی در زمینه ذرت وارداتی با تولید ذرت، سورگوم و ارزن و تریتیکاله داخلی

وی افزود: الان مشکلات بخش را می دانیم اما تا زمانی که ارز ترجیحی به این دو محصول داده می‌شود، تولیدات خوراک داخلی قابلیت رقابت نخواهد داشت. در برنامه مذکور نوشتیم طی ۵ سال می‌توانیم ۲۵ درصد صرفه جویی در زمینه ذرت وارداتی داشته باشیم که با تولید ذرت، سورگوم و ارزن و تریتیکاله داخلی حاصل می‌شود. اما لازم است برای تولید سورگوم داخلی حتما بخشی از واردات ذرت به سورگوم اختصاص یابد تا مرغدار در انبار خودش همواره سورگوم برای افزودن به جیره داشته باشد تا توسعه جیره به این شکل صورت بگیرد و پذیرش در بخش ایجاد شود.

وی ادامه داد: همچنین سورگوم نیز باید تولید قراردادی باشد و برای کشاورز مشخص باشد چه کسی محصول را می‌خرد و متناسب با کیفیت مصرف تولید شود. اما وقتی کسی محصول را از کشاورز نمی خرد سال بعدی رغبتی به کاشت ندارد و با آموزش و ترویج کار پیش نمی‌رود. لذا مسأله قیمت خیلی مهم است و وقتی هزینه تمام شده تولید داخل از واردات حمایتی سویا گرانتر است طبعا مصرف نمی شود. در جو نیز میتوانیم تا ۵.۵ میلیون تن با رعایت الزامات برنامه خصوصا سیاستگذاری روی ذرت وارداتی، تولید داخل داشته باشیم.

یارانه ارزی به نهاده تولید داخلی را با مشکل مواجه می‌کند

مریم اطاعتی گفت: تا زمانی که بخواهیم به ذرت و کنجاله سویای وارداتی یارانه بدهیم، تولید داخلی نهاده‌ها با مشکلات جدی مواجه خواهد بود؛ چرا که در این سال‌ها ما حتی نتوانستیم تولید داخلی ذرت را به فروش برسانیم.

وی افزود: در کشاورزی اقتصاد حرف اول را می‌زند و یارانه ارزی به واردات نهاده اقتصاد این بخش را با مشکل جدی مواجه کرده است. در عین حال اگر این مشکل حل شود می‌توانیم اقدامات خوبی را در خوداتکایی در نهاده ها رقم بزنیم.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.