۳۰ آبان ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۶۳۲۸ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

محمد حاج رسولی‌ها مدیرعامل اسبق شرکت مدیریت منابع آب ایران اجرای الگوی کشت و مدیریت منابع آب را فرابخشی دانست و گفت: تنها یک وزارتخانه قادر به انجام این وظایف نیست. او دو پارامتر اصلی در نظام حکمرانی آب را «اقتصاد آب و کشاورزی» و «معیشت کشاورزان» ذکر و خاطرنشان کرد: کشاورزان برای تأمین معیشت خود به حفر چاه‌های غیرمجاز روی می‌آورند. حاج رسولی‌ها همچنین بر اهمیت مفهوم «ارزش ذاتی آب» و چالش‌های ناشی از عدم تخصیص صحیح یارانه‌ها و هدررفت منابع انرژی در کشاورزی تأکید کرد.

به گزارش مسیر اقتصاد نشست «کشاورزی و مسئله آب؛ بحران مدیریت یا بحران اقلیم» روز سه شنبه ۲۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «سازمان ملی بهره‌وری ایران»، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه برگزار شد. این نشست، اولین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غدایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در اولین نشست از این همایش به انتقال تصدی گری بر منابع آب کشور به بخش کشاورزی و میزان بهره وری مصرف آب و رشد بخش کشاورزی پرداخته شد.

اجرای الگوی کشت و تاثیر مدیریت منابع آب بر آن کاملا فرابخشی است

مدیرعامل اسبق شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه در اجرای الگوی کشت موفق نبوده‌ایم و این عدم موفقیت را نباید گردن یکدیگر بیندازیم و ابراز تاسف از اینکه امروز کشور فاقد تشکلهای توانمند برای مدیریت منابع آب است، گفت: در بحث واگذاری مدیریت منابع آب به بخش کشاورزی، اگر منظور تشکلها و به طور خاص وزارت جهاد باشد، باید گفت اجرای الگوی کشت و تاثیر مدیریت منابع آب بر آن کاملا فرابخشی است و یک وزارتخانه از عهده آن بر نمی‌آید.

دو پارامتر اصلی در نظام حکمرانی آب

محمد حاج رسولی‌ها دو پارامتر اصلی در نظام حکمرانی آب را حائز اهمیت دانست و افزود: اگر این دو پارامتر حل شود، هم الگوی کشت و هم مدیریت بهره وری آب حل می‌شود. این دو موضوع عبارتند از «اقتصاد آب و کشاورزی» و «معیشت کشاورزان».

وی افزود: کشاورزان برای تامین معیشت خودشان راحت ترین اقدامی که می‌توانند انجام دهند این است که در زمین خود یک چاه غیر مجاز حفر کنند و برای تولید آب برداشت کنند تا معیشت خود را فراهم کنند. به طور مثال وزرای وقت جهاد همواره تاکید دارند کشت برنج فقط در گیلان و مازندران باشد اما با وجود این همه شعار در سالهای اخیر الگوی کشت با سرعت بی سابقه، نابود شده و دلیلش عملکرد وزارتخانه نیست بلکه بازار است که تعیین می‌کند الگوی کشت به هم بخورد و بنابراین الگوی کشت خیلی دستورپذیر نیست.

مفهوم «ارزش ذاتی آب» به درستی تبیین نشده است

وی با اشاره به اینکه سالیان سال در متون قانون بودجه و قانون برنامه درخصوص مفهوم «ارزش ذاتی آب» سخن گفته شده، ادامه داد: چون نتوانستیم به درستی «ارزش ذاتی آب» را تفسیر و محاسبه کنیم بعد از یک دهه به تدریج این مفهوم را نیز کنار گذاشتیم. در حالی‌که نادیده گرفتن مفهوم ارزش ذاتی آب بلای فعلی را بر سر منابع آبی کشور آورده است.

محمد حاج رسولی‌ها یکی از مهمترین چالش‌ها در کشاورزی را عدم تخصیص مطلوب یارانه‌ها دانست و افزود: برای نمونه با وجود حمایت‌های ویژه و اعطای یارانه به کشت گلخانه‌ای در کشور، اما حتی ده درصد هزینه‌ها جبران نشده است.

وی خاطرنشان کرد: نمونه دیگر، اعطای برق رایگان به کشاورزان است که باعث شده هدررفت منابع انرژی در زمینی که بهره‌وری کشت بالایی ندارد اتفاق بیفتد. نکته دیگر بحث تغییر اقلیم است که در بررسی‌ها بعضا لحاظ نمی‌شود.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.