مسیر اقتصاد/ بیش از ۷۰ سال از اشغال کشور فلسطین توسط رژیم صهیونیستی میگذرد. بدون شک در این سالها، تاریخ مبارزهی گروههای مقاومت با فراز و نشیبهای بسیاری همراه بوده است؛ از مبارزات نظامی برای جلوگیری از پیشروی رژیم اشغالگر تا تلاشهای سیاسی جهت بازپسگیری سرزمینهای اشغالی. در این میان اما بدون شک از جمله راههای موثر جهت گسترش مبارزه پایدار علیه دشمن صهیونیستی، تقویت اقتصاد محور مقاومت است.
رژیم صهیونیستی؛ پایگاه حضور دائمی استکبار در غرب آسیا
رهبر انقلاب در سخنان خود به مناسبت روز قدس، با اشاره به نقش کشورهای غربی در تشکیل رژیم صهیونیستی فرمودند: یکی از دلائل اصلی تداوم حضور رژیم صهیونیستی در منطقه، تلاش آمریکا و برخی کشورهای اروپایی جهت داشتن یک پایگاه امن در قلب این منطقه را برای تضمینِ سلطهی دائمی خود است. به عبارت دیگر هدف اصلی کشورهای غربی از ایجاد دولت صهیونیست، بنای یک پایگاه حضور و نفوذ دائمی برای خود در غرب آسیا و امکان دسترسی نزدیک برای دخالت و تحمیل و تسلّط بر کشورها و دولتهای این منطقه بوده است.
اغلب دولتهای عرب پس از مقاومتهای نخستین که برخی از آنها تحسینبرانگیز بود، بهتدریج تسلیم شدند و بهخصوص پس از ورود ایالات متحده آمریکا به عنوان متولّی مسئله، هم وظیفهی انسانی و اسلامی و سیاسی، و هم غیرت و نخوت عربی خود را به فراموشی سپرده و با امیدهای واهی به هدفهای دشمن کمک کردند. [۱]
بایکوت کالاهای اسرائیلی در برخی کشورهای اروپایی
هرچند در این سالها برخی تلاشها برای تحریم اقتصادی رژیم صهیونیستی توسط کشورهای مختلف صورت گرفت که از آن جمله میتوان به جنبش بین المللی تحریم کالاهای اسرائیلی اشاره کرد؛ جنبشی که در سال ۲۰۰۵ در اراضی اشغالی فلسطین راهاندازی شد و در تلاش است که با گسترش فعالیتهای خود در کشورهای اروپایی به تحقق اهداف خود که تحریم اسرائیل و بایکوت محصولات صهیونیستها است، بپردازد.
این کمپین از زمان شکل گیری تا به الان برای پیش بردن اهدافش از روش های مختلفی استفاده کرده و با موفقیت های مختلفی هم رو به رو بوده است. از جمله فعالیتهای این کمپین، الصاق برچسبهای اطلاعرسانی مبدا ساخت محصولات اسرائیلی در بازار کشورهای مختلف است.
محصولات اسرائیلی در بازار کشورهای مسلمان به اسم کالای اردنی و آمریکایی
حضور اسرائیل در بازار کشورهای مسلمان اما به گونهای دیگر است. بررسیها نشان میدهد با وجود اینکه روابط اسرائیل با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به صورت رسمی برقرار نیست، اما میزان مبادلات تجاری میان آنها سالانه بیش از یک میلیارد دلار است.
طبق تحلیلهایی که این موسسه در سال ۲۰۱۶ ارائه کرده، ارزش محصولات صادراتی اسرائیل به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس فراتر از صادرات این رژیم به کشورهای همپیمان و دارای اقتصاد قوی مانند ژاپن است. همچنین گمانهزنیها حاکی از آن است که محصولات اسرائیلی موجود در برخی بازارهای کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس مانند امارات و عربستان احتمالا از طریق کشورهای واسطه مانند اردن وارد میشود. [۲]
پیش از این نیز روزنامه «الرأی کویت» در گزارشی از واردات گسترده کالاهای مصرفی تولید رژیم اسرائیل به کشورهای عربی خبر داد. این روزنامه با بیان اینکه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، به بازاری بسیار مهم و درحال توسعه برای اسرائیل تبدیل شده است، مینویسد: رژیم صهیونیستی برای حل مشکل صادرات مستقیم تولیدات خود به کشورهای عربی، کالاهای خود را از طریق بازرگانی الکترونیکی و با عنوان «وارد شده از آمریکا» صادر میکند. [۳]
تقویت اقتصاد محور مقاومت لازمه مبارزه هدفمند با اسرائیل
در این میان ضعف اقتصادی کشورهای اسلامی و وابستگی آنها به کشورهای سلطهجو نیز سبب شده است که همواره این کشورها در راستای پذیرش سیاست آمریکا و کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم اسرائیل قدم بردارند. بدون شک تقویت اقتصاد محور مقاومت در سرتاسر جهان، شرط اساسی تقویت گروههای مقاومت علیه دشمن صهیونیستی در کشورهای منطقه است.
پینوشت:
[۱] سخنرانی تلویزیونی به مناسبت روز جهانی قدس، ۲ خرداد ۱۳۹۹
[۲] خبرگزاری ایسنا؛ کد خبر: ۹۷۰۵۳۰۱۶۰۲۵
[۳] خبرگزاری العالم
انتهای پیام/ اقتصاد بینالملل