۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۰۵۳۳۸ ۱۰ دی ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۰ دسته: انرژی
۰

محفوظی کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با رادیو اقتصاد، با اشاره به توقف بیش از ۱۲ ساله برخی طرح‌های پتروشیمی گفت: به دلیل دخالت برخی مسئولان استانی و نمایندگان مجلس در طرح‌های کلان صنعت پتروشیمی، برخی طرح‌های پتروشیمی در مکانی غیرمناسب تعریف شده که لازم است هرچه سریعتر تعیین تکلیف شوند. علاوه بر این به منظور تحقق وعده اشتغال‌زایی، لازم است شرکت صنایع پتروشیمی ایران، بخش خصوصی را برای سرمایه‌گذاری در بخش پایین‌دست این صنعت تشویق کند که به دلیل اشتغال‌زایی بالا و نیاز به سرمایه‌گذاری اندک، شرایط مطلوبی دارد.

به گزارش مسیر اقتصاد سید حسن محفوظی کارشناس حوزه نفت و انرژی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد با موضوع بررسی طرح های نیمه تمام و متوقف پتروشیمی كشور با اشاره به نامشخص بودن تکلیف برخی از طرح‌های پتروشیمی با وجود گذشت بیش از ۱۲ سال از آغاز عملیاتی اجرایی آن‌ها گفت: طی سال‌های گذشته شاهد توسعه غیرمتوازن و غیرمنضبط در صنعت پتروشیمی بوده‌ایم که یکی از دلائل آن نگاه استانی به طرح‌های کلان پتروشیمی بوده است که سبب شده است با دخالت برخی افراد ذی‌نفوذ، برخی طرح‌های پتروشیمی در مکانی غیرمناسب تعریف شوند.

وجود طرح های نیمه تمام و متوقف پتروشیمی به دلیل دخالت برخی مسئولان استانی

این کارشناس انرژی با اشاره به اشتغال‌زایی اندک بخش بالادست صنعت پتروشیمی گفت: در سال‌های اخیر برخی از مسئولان و نمایندگان مجلس با هدف کسب رای، وعده اشتغال چند هزار نفری در واحدهای پتروشیمی را داده‌اند که باید توجه کرد این وعده‌ها از اساس اشتباه است که یکی از دلائل وجود طرح های نیمه تمام و متوقف پتروشیمی نیز همین است. در واقع اشتغال‌زایی در بخش بالادست پتروشیمی بسیار کم است و اشتغال بالا را باید در بخش پایین‌دست این صنعت جستجو کرد.

وی افزود: لازم است شرکت صنایع پتروشیمی ایران با هموارسازی مسیر توسعه واحدهای پایین دست این صنعت و تکمیل زنجیره ارزش، بخش خصوصی را برای سرمایه‌گذاری در این بخش تشویق کند که با توجه به تولید ۴۴ محصول شیمیایی و ۱۸ محصول پلیمری با ۳۰۰ گرید مختلف، ظرفیت مناسبی برای توسعه واحدهای پایین‌دست پتروشیمی وجود دارد.

وی در ادامه با اشاره به رغبت واحدهای پتروشیمی به خام‌فروشی گفت: اگر فرض را بر این بگذاریم که واحدهای پتروشیمی از رانت خوراک بهره‌مند نیستند، اما قطعا این واحدها از معافیت مالیاتی به عنوان یک خلا قانونی در جهت افزایش خام‌فروشی استفاده می‌کنند.

محفوظی ادامه داد: معافیت مالیاتی صادرات محصولات پایه و شبه‌خام پتروشیمی سبب شده است که شرکت‌های پتروشیمی به فکر توسعه واحدهای پایین‌دست نباشند و سودآوری خود را در خام‌فروشی کسب کنند.

توسعه متوازن پتروشیمی؛ برنامه اصلی سال‌های آینده این صنعت

بهزاد محمدی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز در گفتگو برنامه رهیافت گفت: وزارت نفت در گذشته مجبور بود در صنعت پتروشیمی توسعه حجمی ایجاد کند که خوشبختانه در این زمینه هم موفق عمل کرده است.

وی افزود: بطورکلی در شرایطی تولید حجم بالایی از محصولات پتروشیمی در کشور با هدف مصرف داخلی و صادرات بسیار ضرورت داشت اما وزارت نفت در شرایط فعلی به شدت دنبال اینکه توسعه صنعت پتروشیمی را در کشور متوازن و هدفمند کند تا خوراک‌های که در دسترس است اعم از گاز و مایع بتواند پایداری را در بخش تولید محصولات ارتقا بخشد که این موضوع در برنامه جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی نیز لحاظ شده است.

تعیین تکلیف طرح های نیمه تمام و متوقف پتروشیمی در جهش سوم

محمدی اظهارداشت: توسعه صنعت پتروشیمی در جهش سوم بطور کامل متوازن و پایدار خواهد شد و در تعریف طرح‌های جدید، واحدهای تولیدکننده محصولات پایه و عمومی مجوز احداث نخواهند گرفت و به طور قطع، توسعه آینده صنعت پتروشیمی براساس متنوع‌سازی محصولات خواهد بود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران افزود: در سال‌های گذشته با توجه به تلاش برخی نمایندگان برای احداث واحدهای پتروشیمی در حوزه‌های انتخاباتی خود بودند، در برخی شهرها، واحدهایی تعریف شده است که از لحاظ تامین آب پایدار با چالش روبرو هستند.

وی در ادامه گفت: با برنامه‌ریزی مناسب برای تعیین تکلیف این طرح‌ها، قرار است این واحدها با تغییر سرمایه‌گذار و همچنین مکان احداث به مناطق ویژه پتروشیمی کشور منتقل شوند. علاوه بر این شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در تعریف طرح‌های جدید پتروشیمی حتما مسئله تامین آب پایدار در درازمدت را لحاظ خواهد کرد.

ایران بزرگترین تولیدکننده محصولات پایه پتروشیمی منطقه در سال ۱۴۰۴

وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در حال حاضر نقش اول را در درآمدهای غیرنفتی کشور به عهده دارد، گفت: این صنعت به دلیل تاثیر قابل توجه در فرآیند توسعه کشور از اهمیت ویژه ای برخورداراست و این صنعت در سال‌های آینده رونق بیشتری خواهد گرفت به طوریکه تا انتهای سال ۱۳۹۹، بیش از ۱۵ طرح جدید پتروشیمی به بهره‌برداری خواهد رسید.

معاون وزیر نفت گفت: گذر از خام فروشی یک ایده و آرمان برای صنعت پتروشیمی است بنابراین این موضوع به شدت در سطح صنعت دنبال می‌شود و طبق برنامه‌ریزی‌ها در سال ۱۴۰۴، ایران در تولید محصولات پایه پتروشیمی، بالاتر از کشور عربستان، در جایگاه اول منطقه قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/ نفت و انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.