به گزارش مسیر اقتصاد جمعیت و تاثیر آن بر شرایط اقتصادی همواره مورد توجه کشورهای پیشرفته بوده است و امروزه نیز این کشورها بودجه های قابل توجهی را برای افزایش جمعیت و تشویق مردم به فرزندآوری هزینه می نمایند.(اینجا)
ایران از دهه ۶۰ و چندی پس از پایان جنگ تحمیلی، سیاست های کنترل جمعیت را در پیش گرفت و به دلیل امتداد این سیاست ها تا سال های بعد، هم اکنون در معرض خطر کاهش و پیری جمعیت قرار دارد. لذا می توان گفت تشویق مردم به فرزندآوری و برنامه ریزی برای افزایش جمعیت، از اولویت های کشور است.
آیا ایران ظرفیت جمعیت بیشتر را دارد؟
با وجود تصریح کارشناسان بر لزوم افزایش جمعیت کشور و تجربه کشورهای پیشرفته در حمایت از فرزندآوری و جوان سازی جمعیت، سوالی در این مورد مطرح می شود که آیا کشور ایران ظرفیت افزایش جمعیت و رسیدن به جمعیت ۱۵۰ میلیون نفری را دارد یا خیر؟ بعضی مسئولین با توجه به همین سوال و پاسخ منفی به آن، افزایش جمعیت را به صلاح کشور نمی دانند و از اجرای سیاست های مربوطه نیز امتناع می ورزند.
برای بررسی این مسئله، شاخص های متعددی وجود دارد که تقریبا همه آن ها حاکی از ظرفیت جغرافیایی کشور برای داشتن جمعیت ۱۵۰ میلیونی است. یکی از این شاخص ها تراکم جمعیت است. تراکم جمعیت نسبت تعداد نفرات جمعیت هر کشور به مساحت کشور است. این شاخص عددی برحسب نفر در کیلومتر مربع محاسبه می شود.
ایران یکی از کم جمعیت ترین کشورهای جهان است
موسسات مختلف بین المللی کشورهای جهان را براساس شاخص تراکم جمعیتی دسته بندی نموده اند. در این میان، سازمان ملل متحد و بانک جهانی جزو معتبرترین موسساتی هستند که به بررسی این شاخص پرداخته اند. به گزارش سازمان ملل متحد، ایران در میان کشورهای جهان رتبه ۱۶۰ را از نظر تراکم جمعیتی از آن خود نموده است. هم چنین براساس اعلام بانک جهانی، ایران ۱۴۸ امین کشور جهان از نظر تراکم جمعیتی است.
لازم به ذکر است رتبه بندی سازمان ملل متحد از میان ۲۳۵ کشور جهان و رتبه بندی بانک جهانی از میان ۲۱۵ کشور جهان انجام شده است. در مجموع می توان گفت در جهان حدود ۱۵۰ کشور وجود دارند که تراکم جمعیتی بیش از جمهوری اسلامی ایران دارند.
تراکم جمعیتی ایران در قیاس با سایر کشورها
تراکم جمعیتی ایران حدود ۵۰ نفر بر کیلومتر مربع است. این در حالی است که شاخص تراکم جمعیتی برخی کشورها یا مناطق جهان تا حدود ۲۵۰۰۰ نفر بر کیلومتر مربع می رسد. در واقع پرجمعیت ترین کشورها یا محدوده های جغرافیایی جهان تراکم جمعیتی تا حدود ۵۰۰ برابر ایران دارند.
به علاوه، اغلب کشورهای پیشرفته جهان همچون چین، ژاپن، کره، بریتانیا، ایتالیا، فرانسه و بخش هایی از آمریکا جزو ۱۰۰ کشور اول در این رتبه بندی هستند.
تراکم جمعیتی ژاپن ۷ برابر ایران است
به گزارش بانک جهانی، تراکم جمعیتی ژاپن به عنوان یکی از پیشرفته ترین کشورهای جهان حدود ۳۴۷ نفر بر کیلومتر مربع است. تراکم جمعیتی ژاپن حدود ۷ برابر ایران است. هم چنین تراکم جمعیتی بریتانیا ۲۷۲ نفر بر متر مربع است که بیش از ۵ برابر ایران است.
این کشورها که در اصطلاح بین المللی توسعه یافته محسوب می شوند، توانسته اند این تعداد جمعیت را در خود جای دهند. بدون آن که ازدحام جمعیت در این مناطق موجب توقف رشد اقتصادی آن ها شود. بنابراین، مساحت ایران نمی تواند محدودیتی برای رشد جمعیتی ایجاد نماید. تنها لازم است زیرساخت های لازم برای جمعیت بیشتر ایجاد شود.
منبع: استاتیستیکس تایمز، plink.ir/eAwqN
انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان