به گزارش مسیر اقتصاد بانک مرکزی در نظر دارد طرح جدیدی را به منظور رفع مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی اجرا نماید.
هسته اصلی این طرح، ایجاد نوعی نقدینگی ویژه تولید (نوت) به پشتوانه مطالبات واحدهای تولیدی است. نقدینگی ویژه تولید نوعی ابزار پرداخت تمام دیجیتال و برخاسته از بخش واقعی اقتصاد است که به پشتوانه مطالبات فعالان اقتصادی از یکدیگر و با ضمانت بانک ایجاد می شود.
اوراق نوت به صورت غیر کاغذی در قطعات استاندارد شده با ارزش اسمی یک میلیون ریال با قابلیت بسته بندی در بسته های صد نوتی و با سررسیدهای سه ماه، شش ماه و نه ماه توسط بانک های مجاز ایجاد می شود.
مشکل تامین مالی واحدهای تولیدی با وجود افزایش نقدینگی
همتی رئیس کل بانک مرکزی در صفحه خود در فضای مجازی درباره این طرح نوشت:
«علی رغم رشد بالای کلهای پولی و به ویژه نقدینگی طی سالهای گذشته، تامین مالی فعالیتهای تولیدی همچنان با دشواری روبرو بوده است. افزایش هزینههای تولید در طول یک سال گذشته، نیاز به سرمایه در گردش تولید را به شدت افزایش داده و این تامین مالی را دشوارتر نموده است.
بانک مرکزی با درک این وضعیت، به دنبال طرحهایی جهت حل این دشواری است. اصل اساسی در نگاه بانک مرکزی آن است که هرگونه طرحی، اولاً به تأمین مالی فعالیتهای تولیدی منجر شده و نیاز افزایش یافته سرمایه در گردش آنها را برآورده نماید. ثانیاً منجر به انحراف در منابع نظام بانکی و لذا تشدید فشارهای تورمی و قیمتی نشود.
حل مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی با طرح تامین مالی مولد بانک مرکزی
بر این اساس، در کمیتههای مشورتی نقدینگی و اعتباری بانک مرکزی، طرحهای متعددی مورد بحث قرار گرفته است. یکی از این طرحها، طرح «تأمین مالی مولد» است؛ به نحوی که با کمترین نیاز به انبساط اعتباری و اثر تورمی، نیاز زنجیره تولید صنعت به سرمایه در گردش پاسخ داده شود و از انحراف منابع به سمت فعالیتهای غیرمولد به خوبی ممانعت شود.
این طرح پس از نظرخواهی از متخصصین پولی و بانکی، جمعبندی و در کنار تلاشهای جاری بانکهای کشور برای تأمین مالی تولید، در جهت جلوگیری از رکود و اعاده رونق تولید به کار گرفته میشود.»
انتهای پیام/ نظام مالی