۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۲۵۲۸ ۰۳ تیر ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۹ دسته: جمعیت، دولت و حکمرانی
۰

دولت روسیه سالانه بیش از ۳۰ درصد از بودجه سالانه خود را در بخش سیاست‌های اجتماعی هزینه می‌کند که اعطای کمک هزینه‌های متعدد به فرزندآوری و حمایت از خانواده از جمله آن است. این حمایت‌ها موجب شده است نرخ فرزندآوری در برخی مناطق روسیه به میزان قابل توجهی بهبود یابد. کمک ویژه به مادران با بیش از دو فرزند، اعطای کمک هزینه به فرزندخواندگی و حمایت مالی از خانواده‌هایی که سه قلو و یا بیشتر به دنیا می آورند برخی از برنامه‌های ویژه دولت روسیه در بخش فرزندآوری و جمعیت است.

به گزارش مسیر اقتصاد روسیه با جمعیتی بالغ بر ۱۴۳ میلیون نفر، نهمین کشور پرجمعیت جهان است. جمعیت این کشور از سال ۱۹۵۵ تا ۲۰۱۹، با نرخ کمی در حال افزایش بوده و از ۱۱۱ میلیون نفر به مقدار کنونی رسیده است. نرخ باروری این کشور در سال ۱۹۵۵، ۲.۸۵ بوده که با کمی کاهش، هم اکنون به ۱.۷۱ رسیده و حدود ۵ سال است که در همین مقدار ثابت بوده است.

در سال های اخیر در کنار مشکل کمبود جمعیت و کاهش نرخ باروری، پیری جمعیت نیز به تدریج گریبان گیر این کشور شده تا آن جا که میانگین سنی جمعیت این کشور که در ۱۹۵۵، ۲۶ سال بوده، هم اکنون به حدود ۳۹ سال رسیده است و براساس پیش بینی ها، همچنان سیر صعودی خواهد داشت.

اختصاص ۳۰ درصد بودجه دولت روسیه به سیاست‌های اجتماعی

دولت روسیه در راستای افزایش جمعیت سیاست های گوناگونی را وضع و اجرا می نماید. حدود یک سوم بودجه روسیه به اجرای سیاست های اجتماعی اختصاص یافته است، این برنامه ها شامل کمک هزینه ها و مشوق های متنوعی می شود که برای حمایت از خانواده ها در نظر گرفته شده است.

سیاست های اجتماعی (شامل حمایت از خانواده ها و تامین اجتماعی) بخش عمده ای از هزینه های روسیه را به خود اختصاص می دهند. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۴، حدود ۳۱ درصد از بودجه فدرال و محلی که معادل ۱۱.۹ درصد از تولید ناخالص داخلی(GDP) این کشور است، صرف سیاست های اجتماعی شده است. این مقدار بدون در نظر گرفتن هزینه های سلامت، آموزش و پرورش، ورزش و فرهنگ محاسبه شده است.

حمایت ویژه دولت روسیه از فرزندآوری و خانواده

بخش عمده هزینه های سیاست های اجتماعی روسیه مربوط به تامین اجتماعی است. در سال ۲۰۱۴، این بخش، حدود ۷۳ درصد از این هزینه ها را تشکیل می داد. همچنین، از سال ۲۰۱۰، هزینه های مربوط به حمایت از خانواده ها و فرزندآوری همواره افزایش یافته است. اگرچه این بخش از هزینه ها تنها کمتر از ۵ درصد از هزینه های سیاست های اجتماعی را تشکیل می دهد.

در کنار کمک های فدرال، برخی فرمانداری های محلی نیز مشوق های خاصی را در نظر گرفته اند. برای مثال در مسکو مادرانی که سه قلو به دنیا بیاورند، کمک هزینه ای به ارزش ۱۵۰ هزار روبل، معادل حدود ۲۴۰۰ دلار، دریافت می نمایند.

پاداش فرزندخواندگی در روسیه

بیشترین کمک هزینه هایی که به خانواده های دارای فرزندخوانده اعطا می شود، در شهر ساخالین است. از سال ۲۰۱۴، آن ها به ازای هر فرزندی که سرپرستی او را بر عهده بگیرند، ۶۱۷ هزار روبل، معادل  حدود ۱۰ هزار دلار می پردازند و اگر فرزندخوانده دارای معلولیت باشد، این مبلغ تا یک میلیون روبل، معادل ۱۶ هزار دلار افزایش می یابد.

همچنین در منطقه ایرکوتسک خانواده هایی که یک یا چند کودک را به فرزندخواندگی بپذیرند، ۱۰۰ هزار رابل، معادل ۱۶۰۰ دلار دریافت می نمایند. در بیشتر مناطق دیگر، مسئولین قوانین ملی را اجرا می نمایند که شامل کمکی به ارزش ۱۳۷۴۱ روبل، معادل ۲۱۹ دلار، برای هر فرزندخوانده و ۱۰۵ هزار روبل معادل ۱۶۸۰ دلار، برای فرزند معلول می شود.

کمک هزینه ویژه دولت روسیه به مادران با بیش از ۲ فرزند

قابل توجه ترین کمک مالی، کمکی است که برای تولد فرزند دوم به بعد به مادران اهدا می شود و از سال ۲۰۰۷ تا کنون اجرا شده است. این کمک هزینه که «سرمایه مادری» نامیده می شود، به طور سالانه و با توجه به تورم تعیین می گردد.

همچنین برای جلوگیری از سوء استفاده از این کمک هزینه، چندین محدودیت برای آن در نظر گرفته شده است. معمولا کمک ها به صورت پول نقد به خانواده ها اهدا نمی شود، بلکه به شکل اوراقی است که می توان برای اهداف خاصی مانند بهبود شرایط زندگی، از جمله کمک هزینه های رهن و اجاره یا تعمیرات یا بهبود منازل، یا تحصیل فرزندان یا تامین اجتماعی از آن ها استفاده نمود.

مسئولین و کارشناسان روسی معتقدند سیاست های حمایت از خانواده ها که در جهت بهبود شرایط جمعیتی کشور بکار گرفته شدند، موثر واقع شده اند. چراکه بر اساس آمار در سال ۲۰۱۴، نرخ تولد در ۶۶ منطقه از روسیه که شامل حمایت از خانواده های دارای ۳ یا ۴ فرزند شده بودند، حدود ۲.۴ درصد افزایش یافته است.

پینوشت:

سایت yon.ir/eYP04، russia beyond

سایت yon.ir/U0ayn ،worldometers

انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان