۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۰۰۵۸ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۰ دسته: انرژی، پتروپالایشگاه کارشناس: سید حسن محفوظی
۱

با افزایش فشار تحریم ها علیه کشور با هدف ضربه زدن به پایه های اصلی اقتصاد از جمله صنعت نفت و گاز، لازم است مجلس شورای اسلامی با اتخاذ تصمیماتی راهبردی، به مقابله با این فشارها بپردازد. یکی از طرح های کلیدی برای بی‌اثرسازی تحریم های نفتی، افزایش ظرفیت پتروپالایشی کشور و صادرات فرآورده های نفتی است که هم اکنون در صف طویل طرح های مجلس قرار دارد.

مسیر اقتصاد/ با درنظر گرفتن تجربه کشور در سال‌های اخیر، لازم است راهبردهای هوشمندانه تری برای مقابله با تحریم‌های یک جانبه آمریکا، در دستور کار قرار داد. با این وجود، عملکرد مجلس شورای اسلامی در شرایط تحریم، نشان دهنده عدم وجود عزم جدی برای حل مشکلات اقتصادی است.

طرح هایی مثل طرح تقویت جایگاه سپاه در برابر آمریکا، طرح تروریستی خواندن نیروهای نظامی آمریکا، طرح های پولی و ارزی مرتبط و موارد مشابه، اقداماتی هستند که مجلس شورای اسلامی طی ماه های اخیر انجام داده است؛ اما این طرح ها و قوانین، اثری بر بهبود وضعیت اقتصادی کشور و مدیریت آثار تحریم ندارد. در مقابل طرح های کلیدی متوقف شده که لازم است هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد. [۱]

تحریم صادرات نفت ایران و فشار روانی دشمن به کشورهای منطقه

از طرف دیگر اما، دولت آمریکا با همکاری کنگره با در پیش گرفتن سیاست افزایش فشار علیه جمهوری اسلامی ایران، سعی در ضربه زدن به پایه­ های اصلی اقتصاد کشور از جمله صنعت نفت و گاز دارد.

در اواخر فروردین ماه ۱۳۹۸، گروهی از اعضای کنگره آمریکا با ارسال نامه‌ای خواستار آن شدند که معافیت های نفتی ایران دیگر تمدید نشود. وزارت امور خارجه آمریکا از سوی کنگره و برخی اعضای دولت ترامپ تحت فشار قرار گرفته بود تا صدور معافیت از تحریم های نفتی ایران را برای کشور‌ها متوقف سازد.[۲]

با نزدیکی به مهلت مقرر شش ماهه، وزیر خارجه آمریکا، دوشنبه ۲ اردیبهشت، پایان معافیت از تحریم های نفتی ایران را اعلام کرد و گفت دیگر هیچ معافیتی در این زمینه به کشورهای دیگر نخواهد داد. نکته حائز اهمیت این است که دولت آمریکا با اعلام چندباره تحریم های اعمال شده بر ایران و استفاده از فشار رسانه ای برای پیشبرد اهداف خود، عملا متوسل به ایجاد فشار روانی بر مردم ایران و کشورهای منطقه است.

کنگره ۲۲۶ – مجلس ؟

در ابتدای سال جاری رهبر معظم انقلاب با اشاره به ۲۲۶ طرح و لایحه ارائه شده توسط کنگره آمریکا علیه جمهوری اسلامی، این مطالبه را داشتند که مجلس شورای اسلامی چند طرح و لایحه در مقابل خباثت های آمریکا، ارائه یا تصویب کرده‌اند؟

لزوم تصویب طرح های عملیاتی برای بی اثرسازی فشار تحریم ها و مقابله با جنگ روانی دشمن، در شرایط حساس کنونی امری ضروری به شمار می رود. در واقع باید این موضوع نمایان شود که فشار تحریم های آمریکا علیه صنعت نفت و گاز کشور نه تنها باعث کاهش صادرات نفت کشور نمی شود، بلکه می توان با گرفتن تصمیماتی راهبردی، علاوه بر افزایش میزان صادرات، سودآوری صادرات نفت را نیز چندبرابر کرد.

این در حالی است که طرح های مهم و کلیدی در مجلس شورای اسلامی متوقف شده یا در انتهای صف قرار دارد. به عنوان مثال میتوان به طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه های کشور اشاره کرد؛ که در میان انبوه طرح های موجود در نوبت بررسی صحن علنی مجلس، در آخر صف قرار گرفته است.

افزایش ظرفیت پتروپالایشی کشور و مزیت های آن

در این طرح قرار است با استفاده از سرمایه گذاران بخش خصوصی، افزایش ظرفیت پالایشی و پتروپالایشی کشور و احداث پتروپالایشگاه های جدید در دستور کار قرار گیرد. در این طرح، میتوان در مدت حداکثر ۸ سال و با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و بخش خصوصی، با احداث پتروپالایشگاه های جدید، ۲ میلیون بشکه در روز به ظرفیت پالایش نفت کشور افزود. در واقع با این کار تک محصول نفت خام، به بیش از ۱۰۰ محصول شیمیایی تبدیل میشود.

صادرات فرآورده های نفتی و محصولات پتروپالایشگاهی علاوه بر سودآوری بیشتر، تحریم ناپذیر است. به طوریکه در سال های اخیر، همواره برای صادرات نفت خام نیاز به معافیت های تحریمی بوده است، ولی علی رغم وجود تحریم و نبود هیچگونه معافیتی برای صادرات فرآورده های نفتی، هموراه شاهد افزایش صادرات فرآورده های نفتی بوده ایم که پیش بینی میشود این افزایش صادرات ادامه دار نیز باشد. [۳]

راهکار عملیاتی مجلس در پاسخ به «توقف صادرات نفت ایران» چیست؟

حال این سوال مطرح است که نمایندگان مجلس ایران که در واکنش به تحریم سپاه تنها به پوشیدن لباس فرم سپاه و انداختن عکس یادگاری بسنده کردند، در واکنش به اقدامات آمریکا علیه صنعت نفت و گاز کشور و افزایش فشار جهت به صفر رساندن صادرات نفت، چه برنامه‌ای دارند؟

چند روز پیش، آقای لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، گفته بودند که صادرات نفت خام ایران متوقف نخواهد شد.[۴] خوب است مجلس شورای اسلامی راهکارهای خود جهت تحقق این موضوع را ارائه کند.

پینوشت:

[۱]: مسیر اقتصاد شناسه، خبر: ۸۹۴۲۰

[۲]: باشگاه خبرنگاران جوان، کد خبر: ۶۹۰۰۲۶۶

[۳]: پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، کد خبر: ۶۵۱۵۶۷

[۴]: شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی، کد خبر ۲۸۹۰۰۱

انتهای پیام/ نفت و انرژی

  1. عکس خوبی بود اون بالا! ازش اینفو دربیارید خداقوت

    ۰۰


جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.