به گزارش مسیر اقتصاد یک مقام ارشد پنتاگون روز سه شنبه ۱۰ اردیبهشت در یک سخنرانی، ایران را مهمترین تهدید برای منافع ایالات متحده در منطقه غرب آسیا توصیف کرد. «مایکل پاتریک مولرُی» معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور منطقه غرب آسیا با حضور در اندیشکده «مرکز امنیت آمریکایی جدید» به تشریح «تهدیدات پنجگانه ایران برای آمریکا» پرداخت.
ادعای بی اساس آمریکا در مورد برنامه اتمی ایران
مولری اولین تهدید ایران در منطقه را دستیابی به سلاح اتمی دانست. این در حالی است که گزارش های آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاکی از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران بوده است.
امنیت دریایی منطقه تحت کنترل ایران
دومین خطر ایران از دید مولری تهدید امنیت دریایی منطقه است. وی با اشاره به اهمیت تنگه هرمز و باب المندب و با اشاره به این که بخش عمده ای از تجارت انرژی آمریکا از این مجاری انجام می شود ، از نقش آفرینی ایران در این مناطق ابراز نگرانی کرد.
ایران، حامی تروریسم در منطقه
وی تهدید بعدی ایران را حمایت از سازمان های تروریستی، شامل حزب الله لبنان، حوثی های یمن و حشد الشعبی عراق دانست. به علاوه، مولری در ادعایی بی اساس ایران را به پناه دادن به مقامات ارشد القاعده متهم کرد.
تهدید بالستیک ایران برای عربستان و اسرائیل
مولری چهارمین تهدید ایران را موشک های بالستیک دانست. به عقیده وی، موشک های بالستیک ایران از مناطق تحت کنترل حوثی ها در یمن به سمت عربستان سعودی پرتاب می شود، که در این مناطق بسیاری شهروندان آمریکایی حضور دارند. به علاوه سلاح های پیشرفته ایران در مرز اسرائیل نگرانی ما را برانگیخته است.
قدرت سایبری ایران
این مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: علاوه بر موارد مذکور، قدرت سایبری ایران نیز تهدیدی جدی محسوب می شود. این مساله عینا در هر تصمیمی در مورد هر چیزی تاثیر گذار خواهدبود.
برنامه ریزی برای مقابله نظامی با ایران
مولری افزود: یک راه آمریکا برای مقابله با ایران از طریق برنامه ریزی گسترده ای است که در بخشی از ارتش آمریکا شاهد آن هستیم، برنامه ریزی که او سال هاست تحت تاثیر آن قرار گرفته است.
وی مدعی شد که به عنوان کارمند سازمان سیا تحت تاثیر برنامه های این سازمان برای هر اقدامی قرار گرفته و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی گفت برنامه وزارت دفاع شامل دفاع از متحدان کلیدی است تا از این طریق بتواند جلوی دستیابی ایران به سلاح های اتمی را بگیرد، تنگه هرمز را باز نگه دارد و به هر تجاوزی پاسخ دهد.
پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه
وی تصریح کرد: استقرار نیروهای نظامی آمریکا در منطقه نیز مساله مهمی است. پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه وجود دارد که اگر نیاز باشد نیروهای آمریکایی در آن جا حضور دارند.
مولری گفت: ما به همراه متحدان منطقه ای خود در پایگاه های نظامی خاور میانه هستیم و این مساله آزادی عمل را از ایران خواهد گرفت. این امر می تواند تنگه های کلیدی که دریچه های تجاری مهمی محسوب می شود را برای آمریکا امن نگاه دارد.
جنگ های نیابتی، نقطه قوت آمریکا
وی همچنین به توانایی اثبات شده ارتش آمریکا در جنگ های نیابتی اشاره کرد: «نکته ای که باید اضافه کنم این است که آمریکا در حوزه جنگ های نیابتی توانایی بی نظیری دارد. آمریکا می تواند نیروهایش را در هر جای دنیا فعال نماید تا تاثیر مطلوب خود را بگذارد. این مساله در کنار آنچه که ما آن را بکارگیری نیروی پویا می نامیم، به معنای نیروهایی که در جاهای غیرمعمول حضور دارند و در مواقع لزوم می توانند فعالیت لازم را داشته باشند، توانایی ما را برای انجام این اقدامات نشان می دهد.
تشکیل ائتلاف راهبردی در خاورمیانه
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا راه حل تهدیدهای ایران برای منطقه و آمریکا را تشکیل ائتلاف راهبردی خاورمیانه دانست. ائتلافی که به ناتوی عربی موسوم شده است؛ اما خبر ها حاکی از آن است که این ائتلاف تا کنون توفیقات چندانی نداشته و هنوز در مراحل اولیه به سر می برد. به علاوه، با توجه به اختلافات بوجود آمده میان اعضای این ائتلاف، نمی توان به سرنوشت آن امیدوار بود. [۱]
ایران، تهدید شماره یک برای آمریکایی ها
دیگر مقام وزارت امور خارجه آمریکا نیز در مصاحبه ای گفته است: من قطعا ایران را یک عنصر بسیار قدرتمند در این طرح میدانم. البته ایران نباید مفهوم تعریف کننده آن باشد، بلکه من این مفهوم را می پسندم که این ائتلاف به دنبال مقابله با تهدیدات مشترک باشد و برای ما «ایران تهدید شماره یک» است.[۲]
راستی آزمایی ادعاهای آمریکایی ها
این مقام وزارت خارجه در سخنان خود به ابعادی از قدرت آمریکا برای مقابله با ایران اشاره نموده است. آمریکا و ایران سال هاست به طور مستقیم و غیر مستقیم به تقابل با یکدیگر پرداخته اند. لذا بررسی قدرت واقعی این دو قدرت منطقه ای و بین المللی کار چندان سختی نیست.
به عنوان نمونه، حاصل درگیری های غیر مستقیم و جنگ های نیابتی بین ایران و آمریکا را در جنگ ۳۳ روزه لبنان، اقدامات گروهک تروریستی داعش، جنگ های داخلی سوریه، حملات عربستان به یمن و غیره می توان مشاهده کرد. چنان که مشهود است، با وجود هزینه های عظیم آمریکا عمده این جنگ ها به نفع ایران تمام شده است.
به عنوان مثالی دیگر از قدرت سایبری و نظامی ایران، می توان به شناسایی و مقابله با ویروس استاکس نت در تاسیسات هسته ای جمهوری اسلامی و کنترل و به زمین نشاندن پهباد جاسوسی ایالات متحده اشاره کرد.
دستگیری جاسوسان سیا در ایران، نمونه ای دیگر از تقابل اطلاعاتی دو کشور است. دستگیری ۲۹۰ جاسوس سازمان سیا و در واقع فروپاشی باند عظیم جاسوسی این آمریکا در ایران و منطقه نشان می دهد اولا آمریکا تا چه حد برای مقابله با آمریکا هزینه و برنامه ریزی کرده و ثانیا این کشور تا چه حد توانسته با این اقدامات مقابله نماید.
در بعد منطقه ای نیز علیرغم موقعیت مناسب منطقه ای ایران و جایگاه مثبت این کشور در منطقه، جایگاه آمریکا در خاورمیانه چنان متزلزل است که این کشور با وجود تلاش های بسیار تا کنون نتوانسته توافق موسوم به ناتوی عربی را در منطقه به راه انداخته و حتی با عربستان سعودی به عنوان مهم ترین متحد منطقه ای خود اختلافات قابل توجهی دارد.
این تنها بخشی از ادعاهای آمریکایی ها بوده که با مراجعه به واقعیت ها می توان به بی اساس بودن آن ها پی برد.
پینوشت:
[۱] سایت وزارت دفاع آمریکا، کد مطلب: ۱۸۲۹۸۱۳
[۲] خبرگزاری ایسنا، کد مطلب: ۹۷۱۲۰۱۰۰۳۶۵
انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان