۰۴ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۸۸۰۷ ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۵ دسته: دولت و حکمرانی
۰

حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه ضمن اشاره به روند بررسی برنامه ششم، انتقاداتی به قانون برنامه بودجه ۹۶ وارد دانست و گفت: قاعدتا برنامه بودجه بایستی بر مبنای قانون بالادستی خود که قانون برنامه ششم توسعه می باشد، تدوین شود که در شرایط کنونی این اتفاق نیافتاده است و دو خط متفاوت را سیر می کنند.

حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده استان اصفهان، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات و نماینده این کمیسیون در کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با مسیر اقتصاد به معایبی در لایحه بودجه ۹۶ اشاره کرد.

این نماینده مجلس در خصوص آخرین وضعیت برنامه ششم توسعه گفت: پس از نامه آقای لاریجانی به رهبر معظم انقلاب و پاسخ ایشان بدین صورت که اولویت تدوین برنامه با دولت است و در غیر این صورت، مجلس خود دست به کار شود، مجلس نیز پس از مشاهده اینکه از طرف دولت اقدام جدیدی رخ نمی دهد، خود دست به کار شد.

وی ادامه داد: در همین راستا کمیسیون های مختلف، پیشنهادات خود را ارائه داده اند و کمیسیون تلفیق در حال بررسی این پیشنهادات است.

عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه درباره اینکه مجلس به تنهایی در حال تدوین برنامه ششم است و یا از دولت و دیگر نهادها نیز در جلسات شرکت دارند، گفت: از طرف دولت، آقای نوبخت و آقای دژپسند، مدیران بخش های اقتصادی و زیربنایی، از بانک مرکزی و به حسب مورد از وزارتخانه های مربوطه در کمیسیون حضور دارند.

وی خاطرنشان کرد: نمایندگانی نیز از مرکز پژوهش های مجلس و دیوان محاسبات کشور به علاوه بخش خصوصی مثل اتاق بازرگانی نیز در جلسات حضور دارند.

نماینده مجلس درباره نکات برجسته موجود در برنامه ششم گفت: یکی از مسائلی که به درستی پیش بینی شده است، رشد ۸ درصدی کشور است که اگر بتوانیم به این عدد طی ۵ سالی که در برنامه فرصت هست برسیم، شرایط اقتصادی کشور بسیار خوب خواهد شد.

وی ادامه داد: به عنوان مثالی دیگر با پیشنهادی که داده شد، بنا شد که ۲۰ درصد پایه حقوقی کارگر به مددجویان کمیته امداد و بهزیستی اختصاص داده شود که از حدود مبلغ ۶۰ هزار تومان به ازای هر خانواده به حدود ۲۰۰ هزار تومان برسد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در پاسخ به این سوال که اولویت تصویب با برنامه ششم است یا بودجه ۹۶، گفت: برنامه پنج ساله برشی یک چهارمی از سند فرادستی چشم انداز ۲۰ ساله است؛ قانون بودجه نیز برشی یک ساله از برنامه ۵ ساله توسعه است.

وی افزود: بنابراین بودجه بایسیتی بر اساس ذات و مبانی خودش که همان شرایط و سیاست هایی است که در برنامه ۵ ساله دیده شده است، تدوین و تصویب شود اما الان این اتفاق نیافتاده است. در واقع همان دیدگاهی که دولت داشت به این ترتیب که ضرورتی ندارد که برنامه داشته باشیم و اگر هم ضرورت داشته باشد، نیازی نیست که مجلس آن را تصویب کند، عملیاتی شده است.

حاجی دلیگانی، نماینده مجلس تاکید کرد: الان نیز شرایطی رخ داده است که بودجه و برنامه از دو مسیر جداگانه آمده اند و در دو خط جداگانه مسیر را طی می کنند و در یک راستا نیستند. این اتفاق اشتباه است و قاعدتا می بایست بر اساس آن چارچوبی که مجلس در برنامه ششم تصویب می کند، سند بودجه نوشته شود.

عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه درباره راهکار این مسئله در شرایط کنونی گفت: در این مسئله در بخشی دولت و در بخشی، مجلس مقصر است. دولت از این باب که لایحه برنامه ششم را دیر به مجلس داد و در مجلس قبل تصویب نشد. لذا اگر در مجلس گذشته این برنامه تصویب می شد، از پختگی بیشتری برخوردار بود چرا که نمایندگان حدود ۳ سال و نیم در مجلس، تجارب لازم را پیدا کرده بودند و بیشتر با نقاط صعف و قوت آشنا شده بودند.

وی ادامه داد: این اتفاق صورت نگرفت و الان که در ابتدای مجلس دهم است در حال انجام است که طبیعتا زمان بیشتری نیاز دارد. به نظر من، پختگی که در مجلس قبل به جهت بیش از سه سال تجربه وجود داشت، در این مجلس وجود ندارد. در بخش دیگری، مجلس مقصر است چرا که می توانست فرصت و توجه بیشتری در مورد تصویب برنامه ششم بگذارد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات درخصوص ویژگی های لایحه بودجه ۹۶ گفت: بودجه سال ۹۶ شامل یک سری محصنات و معایب است. برای مثال در سیاست های کلان رهبر معظم اننقلاب درباره قانون برنامه ششم، گقته شده که ۳۰ درصد از درآمدهای نفتی به حساب صندوق توسعه واریز شود ولی در اولین تبصره لایحه بودجه سال ۹۶، آمده است که ۲۰ درصد درآمد به صندوق واریز شود.

وی افزود: یکی دیگر از معایب علیرغم چاقی مفرط بدنه دولت این است که گسترش سازمانی به رسمیت شناخته شده است و یا در حال توسعه است که موجب تشدید بزرگی دولت می شود. یک مورد دیگر، بحث پیش بینی ۱۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی است که در شرایط رکود فعلی، کار سختی است.

وی در پایان، زمان تصویب برنامه ششم توسعه و قانون بودجه ۹۶ را در ماه های بهمن و اسفند سال جاری پیش بینی کرد.



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.