۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۸۴۱۳۸ ۰۶ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۷ دسته: تجارت و دیپلماسی
۰

دولت آمریکا اعلام کرده است دو کشور ترکیه و هند را از لیست کشورهای مشمول در برنامه «نظام ترجیحات تجاری» خارج می کند. محدودیت های وارداتی گسترده هند برای محصولات آمریکایی و همچنین خارج شدن ترکیه از لیست کشورهای درحال توسعه، دلیل این اقدام دولت آمریکا عنوان شده است. با اینحال کارشناسان معتقدند هدف آمریکا از این اقدام اخذ امتیازات تجاری و به نوعی بازمهندسی تجارت خارجی به منظور افزایش منافع مردم آمریکاست.

به گزارش مسیر اقتصاد اصلاح سیاست های تجارت خارجی از ابتدا یکی از برنامه های دولت فعلی آمریکاست و به همین منظور در طول دو سال اخیر برنامه های متعددی در دستور کار این کشور قرار گرفته است. اصلاح توافقات تجاری دوجانبه و منطقه ای، شروع یک جنگ تجاری گسترده با چین و همچنین اتخاذ رویکردی منتقدانه به سازمان تجارت جهانی، از جمله اقدامات دولت فعلی آمریکا در راستای بازمهندسی تجارت خارجی این کشور است.

آمریکا ترکیه و هند را از «نظام ترجیحات تجاری» خارج کرد

یکی دیگر از اقداماتی که با هدف تعیین هدفمند شرکای تجاری، به تازگی در دستور کار دولت آمریکا قرار گرفته است، خارج کردن کشورهای ترکیه و هند از برنامه «نظام ترجیحات تجاری» است.

بر اساس این برنامه برخی کشورها می توانند از مزیت های متعددی در تجارت با آمریکا بهره مند شوند و محصولاتشان را بدون پرداخت تعرفه واردات مصوب، به این کشور صادر نمایند.

در این راستا دولت آمریکا اعلام کرده است دو کشور ترکیه و هند از پیشنیاز های لازم برای تحت پوشش قرار گرفتن در برنامه ترجیحات تجاری این کشور برخوردار نیستند و به همین دلیل از این پس در این لیست جایی نخواهند داشت.

چرا ترکیه و هند از این لیست خارج شدند؟

در بیانیه دولت آمریکا در این خصوص آمده است: «دولت هند قادر نیست اطمینان های لازم را به دولت آمریکا بدهد که اجازه دسترسی کالاهای آمریکایی به بازار این کشور فراهم است. همچنین کشور ترکیه نیز از نظر دولت آمریکا از این پس یک کشور تقریبا توسعه یافته محسوب می شود. بنابراین این دو کشور شروط لازم برای باقی ماندن در لیست نظام ترجیحات تجاری را ندارند.»

دولت آمریکا معتقد است نظام تجارت خارجی هند به نحوی است که محدودیت های گسترده ای را پیش روی محصولات آمریکایی قرار می دهد که ورود آن ها به بازار هند را دشوار نموده است؛ از این رو تا زمانی که هند در خصوص اصلاح سیاست های وارداتی با دولت آمریکا به توافق جدیدی دست نیابد، هند از لیست کشورهای مشمول نظام ترجیحات تجاری خارج می شود.

کشور ترکیه از سال ۱۹۷۵ و به عنوان یک کشور درحال توسعه مشمول برنامه نظام ترجیحات تجاری آمریکا قرار گرفته است. اما اکنون دولت آمریکا معتقد است ترکیه سطحی قابل توجه از توسعه را پشت سر گذاشته و به عنوان یک کشور «تقریبا توسعه یافته» مطرح است. به همین دلیل آمریکا قصد ندارد به کاهش تعرفه های تجاری برای این کشور ادامه دهد.

هدف آمریکا اخذ امتیازات تجاری بیشتر است

دولت آمریکا فرآیند خارج کردن ترکیه و هند از لیست کشورهای مشمول در نظام ترجیحات تجاری خود را از ابتدای ماه جاری میلادی آغاز نموده است و انتظار می رود در طول دو ماه فرآیندهای قانونی لازم برای خارج شدن این دو کشور طی شود.

کارشناسان معتقدند هدف اصلی دولت فعلی آمریکا از این اقدام وادار نمودن کشورهای ترکیه و هند به مذاکره مجدد با این کشور و در نتیجه اخذ امتیازات تجاری و اقتصادی بیشتر از آن هاست.

واکنش ترکیه و هند به اقدام آمریکا

دولت هند پس از اعلام تصمیم آمریکا مبنی بر خروج این کشور از لیست نظام ترجیحات تجاری، اعلام کرد این تصمیم را پذیرفته است؛ در واقع این کشور قصد ندارد امتیاز تجاری خاصی به آمریکا بدهد و در این شرایط چاره ای جز پذیرش تصمیم آمریکا ندارد.

مقامات ترکیه ای نیز ضمن محکوم نمودن این اقدام آمریکا، آن را موجب افزایش قیمت تمام شده محصولات آمریکایی و برخلاف منافع مردم آمریکا دانسته اند. با اینحال مقامات ترکیه ای اعلام کرده اند همچنان به تلاش برای افزایش تبادلات تجاری با آمریکا ادامه می دهند.

منابع:

ژاپن تایمز linkp.ir/r6Ok

سی بی اس نیوز linkp.ir/vkVg

انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.